Talán nincs is olyan magyar borrajongó, aki ne fordulna meg minden évben egyszer-kétszer az ország első borútján. E szívélyes borvidéken szép idő, csúcsborok és remek programok várják a kikapcsolódni vágyókat.

 

Talán nincs is olyan magyar borrajongó, aki ne fordulna meg minden évben egyszer-kétszer az ország első borútján. E szívélyes borvidéken szép idő, csúcsborok és remek programok várják a kikapcsolódni vágyókat.

 

A Villány-Siklósi Borút Magyarország első (1994-ben alapított) és máig leglátogatottabb borútja. A Villányi hegység mentén sorakozó tizenhét településen műemlék pincék, borversenyek, rendezvények bőséges tárháza várja a vendégeket. A Villányi borvidék rangját  évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják, annak ellenére, hogy a borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát tud ajánlani a borpiacnak.

A borvidék szőlőhegyei igen gazdagok természetvédelmi területekben, amelyek a Duna- Dráva Nemzeti Park gondozásában állnak. Templom-hegyi-, Csodabogyó-, és Kikerics tanösvényeken ismerkedhetünk meg a védett Fekete-hegyen kívül a táj, természetes ritkaságnak számító flórájával és faunájával. Egyedül itt nyílik a Magyar Kikerics, amely a villányi eredetvédett borok ismertetője is.

 

A múlt építészeti örökségét kiválóan megőrző villányi, villánykövesdi, palkonyai pincefalvak mellett jelen vannak az elmúlt évtizedekben épült modern, nagy pincészetek és a világtrendeket építészetileg és szolgáltatásaikban is magas minőségben követő, vendégfogadó helyek. Kitűnő, négycsillagos bor-wellness szállodákat is találunk itt.  

 

A villányi Borút nem csak a borokról szól. Útközben történelmi emlékhelyek és látnivalók sokasága biztosítanak kikapcsolódást.

A villányi egy mosolygós, örök- fiatal, lendületes borvidék, amely természetes nyitottságával sokaknak ad örömöt és minőségi életet, és természetesen felidézi azt az idilli állapotot, amelyet Hamvas Béla kizárólag a borvidéken élő emberek sajátjaként ismer fel. http://villanyiborvidek.hu/

XIX. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék 2013. május 19.

Palkonya a Villányi borvidék egyik ékköve. Műemlék pincesorán kedves családi pincészetek mutatják be borkínálatukat pünkösd vasárnapján, egész délután. A falu apraja és nagyja színes kulturális programokkal készül, helyi termékekkel, kiállításokkal, gyerekjátszóval és lovas programokkal várja szeretett közönségét. Sok látnivalóval és megerősített, – vasúti menetrend szerint közlekedő – vonatokkal várja látogatóit Palkonya.

 

Siklós éghajlata nem csak a bornak kedvez: bőven terem itt a kurázsi, legyen szó merész designnal megálmodott élményfürdőről, a várszínház nyár esti programjairól, családi vállalkozásban készülő kézműves csokoládéról, vagy épp az őshonos magyar állatfajtákat bemutató lovas tanyáról.

A kedves történelmi magyar kisváros annyit épült-szépült az elmúlt két évben, hogy ha nem magasodna fölé vára, elbizonytalanodnánk, jó helyen járunk-e.  Felpezsdült az élet Siklóson, megújult a vár, öröm újra, méltó állapotban látni gótikus templomát és a palotaszárnyat. Utóbbiban a megyei múzeum tette közkinccsé a korabeli viseleteket és tárgyakat felvonultató panoptikumát. A jobb idegzetűek a kínzóeszköz kiállítást se hagyják ki!

 

Ha meleg az idő, az ember strandra jár, mégpedig a vár szomszédságában felépült élményfürdőbe. Egyedülálló természeti, történeti környezetben található Siklós új termálfürdője: a csupa napfény, csupa vidám szín, harmonikus formáknak a vár és a természet látványa ad méltó hátteret. A fürdő belsőépítészete rendkívül impozáns, a medencéket körülvevő színes bástyák különleges hangulatvilágukkal a vár biztonságos falait jelképezik. Minden egyes bástya belsejében meglepetés élmények várják a fürdőzőket! A háromszintes, több mint 5000 négyzetméteres komplexumban hideg és meleg vizes medencék egyedülálló élmény elemekkel, gyermek- és élményfürdők, óriás csúszdák, szauna világ, sportpályák, vendéglátó egységek nyújtanak élmény-dús kikapcsolódást.

 

Tavalyi év végén gyönyörű négycsillagos szálloda is nyílt a fürdő tőszomszédságában. A régi malom épületét körbeölelő modern vonalvezetésű, art-deco ihletéssel berendezett hotel a legigényesebb vendégek elvárásainak is megfelel. Közvetlen összeköttetésben áll a termálfürdővel, különleges wellness kezeléseket, csúcsborokat és kiváló fogásokat kínál.

 

A Siklóshoz tartózó zarándokhely, Máriagyűd ismert kegyhely, búcsújáróhely. Érdemes felsétálni a templomig, amelyet a vallásosok áldott, az ateisták ihletett helynek mondanak. Máriagyűd ma már egy „bűnös" finomság miatt is egyre ismertebb: itt olyan ellenállhatatlan kézműves csokoládék készülnek, mint sehol másutt a világon. A legfőbb specialitásuk a borok íze, illata, titokzatossága mellé „hangolt" bonbonok, fűszerezett mini táblák, melyek új dimenziókat nyitnak a borkóstolás világában. A mákos-feketesós, sárgabarackos-lime-os vagy szarvasgombás-cseresznyés remekművek és a kiváló villányi borok szimfóniájáról ódákat lehetne zengeni.

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük