2013. április 5-én Horváth Dániel 'De ja vu fabrik' című kiállítását a NextArt Galériában Készman József, művészettörténész nyitja meg.

 

2013. április 5-én Horváth Dániel 'De ja vu fabrik' című kiállítását a NextArt Galériában Készman József, művészettörténész nyitja meg.

 

Horváth Dániel a tavalyi évben kezdett el az emberi személyiség rétegeinek festészeti eszközökkel való megjelenítésével intenzívebben foglalkozni. Nem az esztétikai tartalom kimerítése volt a célja, hanem hogy a mindennapi lét eseményeit naplószerűen végigkövetve, az azokat meghatározó eseményeket és motívumokat vászonra vigye, kibontsa, szintjein megfigyelőként nézelődjön. Személyiségén keresztül szűrve a mindennapokat vitte vászonra, kutatva az „üresség formáit" és a „forma ürességét".

A 'mapping the self', a befelé figyelés, az elemzési folyamat és az ezen keresztül tett felfedezőút termése ez a most látható anyag. Horváth Dániel alkotásain keresztül kibillent minket megszokott hétköznapi látásmódunkból, a mindenségből birtokba vett terekkel sejtet, de nem magyaráz. Vaktérképet ad kezünkbe, hogy fedezzük fel a világot, amire alig-alig tudunk már, mint érdekes újdonságra és csodára tekinteni. Invitál, hogy induljunk el, járjuk be képein keresztül saját történeteinket az általa létrehozott térben és időben. 

 

Általában rettegünk szembe kerülni a megfoghatatlannal, ezért a könnyebb utat választva egyszerűen dobozolunk és címkézünk mindent. Most álljunk meg egy pillanatra a dobozolással. Most ne nyissunk újabb skatulyát, mélységet vagy réteget. Figyeljünk. Dobjuk el a jegyzeteinket, rakjuk le a küszöbre a percepcióinkat, fogjunk spontán nézelődésbe és lépjünk be Horváth Dániel teremtette világba.

 

Horváth Dániel
'De ja vu fabrik'

 

„De ja vu jelenség akkor keletkezik, mikor az egyik szemünk gyorsabban érzékel egy látványt, mint a másik, így az agyunkban egy belső „hiba" hatására megismétlődik a látvány észlelése.

Deja vu a "mintha már láttam volna" jelensége.  A művészet folyamatos kontextusba ágyazottsága, az állandó művészettörténeti kapcsolatok keresése, egy kulturális környezetbe ágyazott alkotói munka öntudatlanul is a valamihez hasonlítgatást generálja.

 

Feldolgozzuk, kontextusba helyezzük a körülöttünk lévő világot, kapcsolódási pontokat keresünk, rétegeket fejtünk, leásunk. A kényszeredett kontextus keresés már-már mániává válik világunkban. Mindent szeretnénk rendszerben tudni, kerüljük a számunkra kényelmetlen és kapaszkodó nélküli helyzeteket. Ezért gondolom azt, hogy nem egyes munkákból olvasható ki az identitás, hanem a munkák összességéből, azok hálózatából. Feltérképezni önmagunk rétegeit, mi is lehetne izgalmasabb és nemesebb feladat?

 

Egyre inkább a semmi közelébe férkőzni azonban embert próbáló feladat. Célom, hogy a munkáim nézői ne tudjanak gondolni semmire, de ezt a ráébredés keserűségével vagy örömével tegyék – engedni az elmét működni, de hirtelen felmutatni a semmit, ez egy pengeélen táncolás, egy igazi akrobata mutatvány." (Horváth Dániel)
 

2013. április 5. péntek, 19h.

Horváth Dániel –  'De ja vu fabrik' 

NextArt Galéria

1054 Budapest, Aulich utca 4-6

 

http://www.facebook.com/nextart.galeria

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük