2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VOSZ road-show a feketegazdaság ellen: Győr és Tatabánya – adócsökkentést várnak a kormánytól a vállalkozók

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7697"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Győr%20kerekasztal%20beszelgetes.thumbnail.jpg" border="0" alt="Győr kerekasztal beszélgetés" title="Győr kerekasztal beszélgetés" width="100" height="55" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Győr kerekasztal beszélgetés</strong></span></span> <p>A Vállalkozók Országos Szövetsége az önkormányzatok vezetőit, az APEH, a VPOP, a munkaügyi központ és munkafelügyelőség, valamint a fogyasztóvédelmi felügyelet régiós képviselőt valamint Győr vállalkozóit hívta szakmai kerekasztal beszélgetésre Győrbe, ahol az érintettekkel azt vitatták meg, hogy miként lehetne közösen hatékonnyá és végre sikeressé tenni a feketegazdaság elleni lépéséket, hogy a még mindig a törvényes működést vállaló cégeknek csökkenhessenek a közterhei.</p><p> 

 győr kerekasztal beszélgetésGyőr kerekasztal beszélgetés

A Vállalkozók Országos Szövetsége az önkormányzatok vezetőit, az APEH, a VPOP, a munkaügyi központ és munkafelügyelőség, valamint a fogyasztóvédelmi felügyelet régiós képviselőt valamint Győr vállalkozóit hívta szakmai kerekasztal beszélgetésre Győrbe, ahol az érintettekkel azt vitatták meg, hogy miként lehetne közösen hatékonnyá és végre sikeressé tenni a feketegazdaság elleni lépéséket, hogy a még mindig a törvényes működést vállaló cégeknek csökkenhessenek a közterhei.

 

 győr kerekasztal beszélgetésGyőr kerekasztal beszélgetés

A Vállalkozók Országos Szövetsége az önkormányzatok vezetőit, az APEH, a VPOP, a munkaügyi központ és munkafelügyelőség, valamint a fogyasztóvédelmi felügyelet régiós képviselőt valamint Győr vállalkozóit hívta szakmai kerekasztal beszélgetésre Győrbe, ahol az érintettekkel azt vitatták meg, hogy miként lehetne közösen hatékonnyá és végre sikeressé tenni a feketegazdaság elleni lépéséket, hogy a még mindig a törvényes működést vállaló cégeknek csökkenhessenek a közterhei.

 

 A résztvevők közül mindenki egyetértett abban hogy erős állami akarat és sok esetben a vállalkozók, sőt a munkavállalók gondolkozásmódjának megváltoztatása is szükséges az eredményességhez. Ám a közös fellépés csak akkor kérhető, ha megvalósul a kiszámítható adókörnyezet és a cégeknek partnerré és nem akadállyá válnak az ellenőrző hatóságok.

Adó és járulékterhek mérséklése, illetve ésszerűsítése terén a VOSZ 2007-ben jelentős sikereket ért el, emelte ki Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, ugyanis a kisadók összevonását sikerült elvetetniük az OÉT-nál és elérniük, hogy a társasági adókedvezmény mértéke több kkv vállalkozás számára legyen elérhető. A VOSZ továbbra is tagjait az átlátható és törvényes működés megtartására ösztönzi, de azt is be kell látni, hogy a kiszámíthatatlan adókörnyezet és a növekvő vállalkozói terhek egyre nehezebb helyzetbe hozzák a cégeket. Emiatt kiemelten fontos, hogy a feketegazdaság további térhódítását megakadályozzák. Ehhez Dávid Ferenc szerint a vállalkozók tapasztalatait érdemes lenne a szakhatóságoknak és ellenőrző testületeknek megismerni és figyelembe venni, mert az államkassza bevételének növeléséhez nem eredményes a látható cégek folyamatos ellenőrzése, inkább vállalni kellene a feketegazdaság felszámolását, még ha az azt is jelenti, hogy meg kell szüntetni a számla nélküli kereskedelmet vagy a népszerű piacokat. Győrben egyébként ezeket a piacokat az elmúlt években bezárták, mondta el Simon István, a Fogyasztóvédelmi Felügyelet regionális igazgatója, hozzátéve, hogy az ilyen akciók rövid ideig népszerűtlenek, de segítenek a feketekereskedelem visszaszorításában. Győrben 2,3%-os a munkanélküliségi ráta, ami országos átlagban alacsonynak számít ismerte el Győr alpolgármestere, Ottófi Rudolf, aki hozzátette, hogy annak ellenére, hogy néhány multinacionális cég sokat segít a régió foglalkoztatásában, de hogy mennyi ideig tartható a viszonylag kedvező régiós statisztika, azt nem lehet megmondani, mert a vállalkozások számára a 30 százalék feletti adózási és járulékteher már az elviselhetetlen mértéket elérte. Az alpolgármester szerint megoldást csak az jelenthet, ha a kormány vállalná az adócsökkentési programot.

Tatabánya  – VOSZ a feketegazdaságról

Évek óta nem volt olyan eredményes a Vállalkozók Országos Szövetségének érdekvédelmi és érdekérvényesítési tevékenysége, mint 2007-ben. A szervezet több kis- és középvállalkozás fejlődését elősegítő javaslatát fogadták el a törvényhozók. A szervezet eredményesen lépett fel több olyan adónemmel szemben, amelyek gátat szabtak volna a vállalakozások kiszámíthatóbb és átláthatóbb működésének – foglalta össze a szervezet idei évét Csomor Gábor, a VOSZ ügyvezető igazgatója.

tatabánya-kerekasztal beszélgetésTatabánya-Kerekasztal beszélgetésPordán Zsigmond, a szervezet Komárom-Esztergom megyei elnöke hozzátette, azért küzdenek, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozások képesek legyenek előre gondolkodni. A magyar magánszektor egyik legnagyobb problémája, hogy soha nem sikerült több generációval előre számolni, nem volt meg az a létbiztonság, amely a nyugati gazdaságokat jellemezte. Éppen ezért szemléletváltásra és erős érdekérvényesítésre van szükség.

A beszámolót követően, a megyei helyhatóság és ellenőrző szervezetek vezetői kerek asztal vitát kezdtek a fekete gazdaság elleni küzdelemről, amelyre ugyancsak programot hirdetett a VOSZ. Bár minden szervezet másként látja a fekete gazdaságot, abban mindenki egyetért, hogy a visszaszorítás csak és kizárólag szorosabb együttműködéssel és esetenként állami támogatással lehetséges, ugyanis a fekete gazdaság nem csak fiskális, vagy monetáris, hanem társadalmi probléma is. Az ország gazdasági helyzete morális válsággal párosul, amely melegágya a szürke, vagy fekete gazdaságnak, az adóelkerülésnek, a csempészetnek, a bűnözésnek, a fekete foglalkoztatásnak és a nyugta, vagy számla adás elmulasztásának.

A kerek asztal résztvevői szerint a gazdaság felpörgetése mellett elsősorban a társadalom és a gazdasági szereplők morális válságát kell kezelni, megszüntetni annak érdekében, hogy sikereket lehessen elérni a feketegazdaság kézzel fogható visszaszorítása érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.