2016. április 9-én William Shakespeare HAMLET színpadi játékát mutatják be a Pinceszínházban Nádasdy Ádám fordítása alapján Horgas Ádám átdolgozásában. A produkció a Pinceszínház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös bemutatója.

 

2016. április 9-én William Shakespeare HAMLET színpadi játékát mutatják be a Pinceszínházban Nádasdy Ádám fordítása alapján Horgas Ádám átdolgozásában. A produkció a Pinceszínház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös bemutatója.

 

A színészek új megbízást kapnak. Ezúttal Fortinbrastól. Hamlet történetét kell előadniuk.

A négytagú társulat alakítja az összes szerepet, játszanak, énekelnek, táncolnak, és mint annak idején Claudiust, csapdába csalnak – ezúttal minket, nézőket. Virtuóz módon váltogatják a figurákat, nőből férfi, férfiből nő, fiatalból öreg, királyból sírásó lesz. Nevetünk és a végére mégis megfacsarják a szívünket.

Az előadás nem csak játékstílusában fedezi fel újra a Shakespeare-darabot, hanem formájában is: habár kevés díszletet és kelléket használ, a speciális térvetítésnek köszönhetően látványszínházat teremt belőle.

 

Szereplők:

Jaskó Bálint, Juhász Réka, Gerner Csaba, Szirtes Balázs

 

Zene, videó: Horgas Ádám, díszlet: Horgas Péter, jelmez: Bujdosó Nóra

Fény: Czeglédi Kornél, hang: Tichy Ádám

Rendező: Horgas Ádám

 

Horgas Ádám Hamlet előadásának rendezői koncepciója:

„A Hamlet emblematikus társasága az a kis csapat, akik a címszereplő megbízásából előadják a híres Egérfogó jelenetet. A csapda pompásan működik, lebuktatja a gyilkost. Így válnak a vándor társulat tagjai kulcsfontosságú szereplőkké.

Most új megbízást kapnak. Elő kell adniuk Hamlet történetét. A négytagú társulat – egy nő és három férfi – a legjobb játékosok a világon; mindegy nekik, tragédia, komédia, történeti, pásztori, vígpásztori, historico-pásztori, tragico-historiai, tragico-comico-historico-pásztori mű; helyegység vagy korlátlan színváltozás. Seneca nem elég nehéz, Plautus nem elég könnyű nekik. Szereptudásra vagy rögtönzésre páratlanok.

Így aztán négyen játsszák az összes szerepet. Virtuóz módon váltogatják a figurákat, nőből férfi, férfiből nő, fiatalból öreg, királyból sírásó lesz. Játsszanak, énekelnek, táncolnak és csapdába csalnak, ezúttal minket, nézőket. Nevetünk és a végére mégis megfacsarják a szívünket.

A díszlet és az eszközhasználat minimalista jellege ellenére a speciális vetítés látványszínházzá varázsolja az aprócska teret."

 

2016. április 9. – bemutató

William Shakespeare: HAMLET

színpadi játék

Pinceszínház

 

http://pinceszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük