Lezárult a Magyar Teátrumi Társaság és a szabadkai Magyar Művelődési Központ közös szervezésében megrendezett öt napos fesztivál. A vajdasági magyarok a szívükbe fogadták a Winteretno fesztivált. A színház van a mi utcánkban címmel elindított rendezvényt örömmel és szeretettel fogadta a magyarlakta szerb város.

 

Lezárult a Magyar Teátrumi Társaság és a szabadkai Magyar Művelődési Központ közös szervezésében megrendezett öt napos fesztivál. A vajdasági magyarok a szívükbe fogadták a Winteretno fesztivált. A színház van a mi utcánkban címmel elindított rendezvényt örömmel és szeretettel fogadta a magyarlakta szerb város.

 

Szabadka főterén öt napig állt a fehér, látványos sátor, mely információs pontként szolgált. A hidegben Magyar Teátrum újságokkal, a rendezvénnyel kapcsolatos információkkal és forró rumos teával vártak minden színházkedvelőt.

A koncertek, színházi előadások és gyermekprogramok a Magyar Művelődési Központban találtak otthonra. A Magyar Teátrumi Társaság szakmai partnerként vett részt a szervezésben, lebonyolításban és a korábban az erdélyi Bálványosi Nyári Szabadegyetemen sikert arató kapaszkodó modellt valósították meg a Vajdaságban is. Ennek megfelelően arra törekedtek, hogy a kisgyermekkortól az aggastyánig mindenkihez elvigyék az igényes hazai kultúrát. A színház világa minden erre nyitott embert megszólít és tárt karokkal vár.

 

A délelőtti órákban igazi gyermekbirodalom épült, Teátrumi Mocorgó nevű játszóházukkal és színes előadásaikkal kiegészülve. A szabadkai Gyermekszínház Csipkés mese című előadásával, Bakos Árpád zenei foglalkozásával, a Gózon Gyula Kamaraszínház csecsemőszínházával, Szille és a tavak népe darabbal és a Farsangi mulatsággal minden korosztályt megszólító programot vittek színre.

 

Természetesen a szakmai beszélgetések sem hiányozhattak. Szó volt a magyarországi színjátszás jelenéről, múltjáról és jövőjéről Itthon és Külhon címmel. Velük volt Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója, aki a kulisszák mögötti történeteket osztotta meg a jelenlevőkkel.

 

Az esti órákban a zenéé és a színházé volt a főszerep. A Pusztaszó együttes előadásában, a Sinka István esttel nyitottak, majd velük volt Serbán Attila és Csengeri Attila, akik ismert musical slágereket szólaltattak meg. Nagy sikert aratott a Békéscsabai Jókai Színház Sóska, sültkrumpli című darabja és Mikó István főszereplésében a Svejk vagyok című előadás.

 

A záró este bluesosra sikerült a nemzetközi szinten elismert Pribojszki Bandnak köszönhetően. A szabadkai magyarok szeretettel fogadták és szívükbe zárták a rendezvényt. A csillogó szemek, a pozitív visszajelzések , a visszatapsok megerősítenek minket abban, hogy a magyar kultúrának összetartó ereje van és mindenhol otthonra talál. Jövőre újabb téli kultúrkalandot terveznek Szabadkán.

 

„Fontos számunkra, hogy a határon túli területeken is megjelenjünk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két éven keresztül 2011-ben és 2012-ben is részt vettünk erdélyi fesztiválokon, mint Magyar Teátrumi Társaság. Nagyon örülünk annak, hogy erre itt Szabadkán is lehetőség nyílik." Színházi előadások, koncertek, szakmai előadások, gyerekprogramok szerepelnek a Winteretno fesztivál programjában. Ismert színművészek, színházi szakemberek látogatnak Szabadkára. „Igyekeztünk olyan palettát, olyan színházi előadásokat elhozni, amik Magyarországon nagyon sikeresek, és minden bizonnyal itt is sikert aratnak. Már jól ismert nevek fognak megjelenni, akár Mikó István, akár Németh Kristóf személyében" – mondta Szlopoczki Janka a pannonrtv-nek.

 

A fesztivál minden rendezvényére ingyenes volt a belépés.

 

http://www.subotica.info/2013/02/06/megkezdodott-winteretno

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.433989013347906.103577.117055231707954&type=3

http://hetnap.rs/cikk/Veget-ert-az-elso-Winteretno-Fesztival-Szabadkan-13501.html?PHPSESSID=bb596391d12ff387050248409cbffd04

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük