2012. szeptember 28-tól látogatható a World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban.A World Press Photo kiállítás a mai világ legátfogóbb tükre, amely nemcsak a vizuális kultúra, de a jelenkori történelmi események megértése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Túlzás nélkül állítható, hogy Budapest egyik legnépszerűbb kulturális eseménye, amely idén ismét a Néprajzi Múzeumban látható.

2012. szeptember 28-tól látogatható a World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban.A World Press Photo kiállítás a mai világ legátfogóbb tükre, amely nemcsak a vizuális kultúra, de a jelenkori történelmi események megértése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Túlzás nélkül állítható, hogy Budapest egyik legnépszerűbb kulturális eseménye, amely idén ismét a Néprajzi Múzeumban látható.

A World Press Photo Hollandiában, 1955-ben alapított, független nonprofit szervezet. Fő célja a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát.
A szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. Az idei versenyre 124 országból 5 247 fotóriporter pályázott.

A beküldött 101 254 fotó értékelésével a 19 tagú nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban, végül 24 nemzet 57 fotográfusát díjazták.

 

A World Press Photo 2012 kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: alig 200 képbe sűrítve láthatjuk korunk történelmét, hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, természeti változásait, tudományos eredményeit, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. A kiállítás segít jobban megértenünk, hogy mi zajlik körülöttünk a világban.
A kiállítás szervezője Révész Tamás, a Herald művészeti vezetője, a World Press Photo Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagja.

 

A kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szerveznek tárlatvezetéseket előre egyeztetett időpontban. Bejelentkezés a Néprajzi Múzeum munkatársánál, ennek módját – a kiállításhoz kapcsolódó többi programmal együtt – a honlapon fogják közölni:

http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=116

 

Tekintsenek meg egy összeállítást a díjazott fotókból, ami remélem, felkelti az érdeklődésüket, hogy eredeti méretben személyesen is megnézzék a Néprajzi Múzeumban.

 

1. díj, Vezető hír kategória, egyedi
Yuri Kozyrev
, Oroszország, Noor Images a Time részére
Líbiai felkelők harcolnak egy partmenti olajfinomító központért, Ras Lanufért március 11-én. A Moammer Kadhafi ezredes uralma elleni felkelés február közepén a hatóságokkal való összecsapásokkal vette kezdetét a kelet-líbiai Bengáziban. A Kadhafi-ellenesség az ország keleti részében volt a legerősebb, így lett Bengázi lett a lázadók főhadiszállása. Ras Lanufot március 14-én vették be a kormányellenes erők a nyugaton fekvő főváros, Tripoli felé való előrenyomulásuk kezdetén. Kadhafi támogatói súlyos szárazföldi, tengeri és légi harcok után március 10-én visszafoglalták a várost és megkezdték a felkelők kiszorítását. Pár napig úgy tűnt, hogy Bengázit is sikerül visszafoglalniuk. Az ENSZ március 17-i határozata értelmében azonban NATO-gépek kezdték el bombázni a líbiai katonai célpontokat megakasztva Kadhafiék előrenyomulását. Ezt követően a lázadók újra nyugat felé indultak és a hónap végére visszaszerezték Ras Lanufot, bár csak augusztus végére sikerült véglegesen elfoglalniuk.

 

2. díj, Portré kategória, sorozat
Ton Koene
, Hollandia, a De Volkskrant számára
Újoncok egy rendőrképző központban, amelyet Németország működtet az afganisztáni Kunduzban. Az afgán rendőrség kötelékébe kerülő fiatalok közül sokan vidékről érkeznek, ahol az oktatás szegényes, így többségük írástudatlan. Vannak, akik kizárólag anyagi megfontolásból jelentkeznek – egy rendőr körülbelül 130 eurót keres havonta -, és nem igazán elkötelezettek a kormány iránt. A kíméletlen munkakörülmények és a kockázat miatt, hogy a tálibok bármikor megölhetik őket, sokan szerződésük lejárta előtt távoznak a testülettől.

 

A 2011-es World Press Photo győztese
Samuel Aranda, Spanyolország, a New York Times számára
Fatima al-Qaws könnygáztól szenvedő fiát, a 18 éves Zayedet tartja karjaiban, a jemeni Sanaaban történt október 15-i tüntetést követően. A 33 éve hatalmon lévő Ali Abdullah Saleh elnök elleni tiltakozások aznap felerősödtek. A szemtanúk szerint emberek ezrei vonultak keresztül a városon, és amikor a Külügyminisztérium közelében lévő kormányzati ellenőrzőponthoz értek, rájuk lőttek. Legalább 12-en meghaltak és körülbelül 30-an megsebesültek. Qaws asszony – aki maga is részt vett a tiltakozó megmozdulásokon – a sebesültek között talált rá a fiára egy ideiglenes tábori kórházként működő mecsetben. Az eset után Zayed két napig kómában volt. A tüntetések folytatódtak, és ő még kétszer megsebesült. November 23-án Saleh elnök Szaúd-Arábiába repült és aláírt egy megállapodást, miszerint átadja hatalmát helyettesének, Abdurabu Mansur Hadinak. Saleh uralma azonban hivatalosan csak akkor ért véget, amikor a 2012. február 25-i választások után Hadi letette az elnöki esküt.

 

1. díj, Portré kategória, egyedi
Laerke Posselt
, Dánia, a Politiken számára
Mellica Mehraban színésznő Iránban született, de Dániában nevelkedett. Főszerepet játszott a „Fox Hunting" című iráni kémtörténetben, amelyet Koppenhágában májusban vetítettek először az iráni filmek fesztiválján. Sokat birkózott a szereppel, hiszen meg kellett tanulnia úgy alakítani a szerelmes nőt, hogy a férfinak nem árulhatta el, nem is érinthette meg őt, és azzal is meg kellett békélnie, hogy a gonoszt alakítja egy nyugatellenesnek tekinthető filmben.

 

2. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, sorozat

Olaszország, Contrasto

Minden évben július 14-től 16-ig zarándokok gyülekeznek, dobokkal, táncokkal megidézik a szellemeket és megfürdenek Saut d'Eau szent vízesés megtisztító vizében a haiti Mirebalais-nál. A vallási fesztiválon keverednek a keresztény és a vudu elemek. Saut d'Eau az egyik legfontosabb zarándokhely az országban. A hiedelmek szerint Szűz Mária itt jelent meg egy pálmafa tetején a 19. század közepén, továbbá a vízesés az afrikai eredetű loa istenek otthona. A keresztény és vudu hiedelmek gyakran ötvöződnek Haitin.

Balra fent: Hívek mosakodnak a Saut d'Eau vízesés tövében. Megtisztítják testüket a szent vízzel, aztán levetkőznek és ruhájukat a folyóban hagyva felmásznak a vízesés tetejéhez

 

1. díj, Korunk kérdései kategória, sorozat
Stephanie Sinclair
, Amerikai Egyesült Államok, VII Photo Agency a National Geographic magazin számára
Hajjah, Yemen
Minden évben 18 év alatti lányok milliói mennek férjhez a családjuk kezdeményezésére szerte a világon. A gyermekházasság hagyománya kontinensektől, vallásoktól és társadalmi osztályoktól független. A korán férjhez adott lányok rendszerint abbahagyják az iskolába járást. A 18 éves kor alatt szülő nők körében gyakrabban fordul elő az anya vagy az újszülött halála. A gyermekházasságok gyakran semmibe veszik a helyi jogszabályokat és az egészségügyi felvilágosító programokat. Egyes térségekben a gazdasági kényszerrel magyarázzák, másutt a helyi kultúrában gyökerezik.
Tahani (rózsaszín ruhában) 6 évesen ment férjhez. Volt osztálytársa, Gada szintén gyerekként lett feleség. Férjükkel a jemeni Hajjah városában lévő otthonuk udvarán. Tahani eleinte mindig elbújt, amikor meglátta a férjét, aki a házasságkötés idején 25 éves volt.

 

2. díj, Sport kategória, sorozat
Adam Pretty
, Austrália, Getty Images
A 14. FINA Úszó-világbajnokságot a kínai Sanghajban rendezték júliusban.
Balra: Vadim Kaptur és Timofei Hordeichik a férfi páros szinkronúszás elődöntőjében. A döntőben végül a 10. helyet szerezték meg.
Jobbra: Műugrók edzenek a bajnokság második napján.

 

2. díj, Sport kategória, egyedi
Ray McManus
, Írország, Sportsfile
Conor Crowley a Blackrock College játékosa kiszabadítja a labdát a bolyból az Old Belvedere elleni első osztályú rögbi mérkőzésen, amelyet zuhogó esőben játszottak február 5-én az Anglesea Roadon, az Old Belvedere stadionjában. Mindkét rögbi klub dublini. A csapatokat eredetileg az ír főváros két iskolájának egykori diákjai alkották, de ma már bárki tag lehet. A mérkőzést a későbbi bajnok, az Old Belvedere nyerte meg 10-9-re.

 

World Press Photo

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

2012. szeptember 28. – 2012. október 28

 

http://neprajz.hu/

www.worldpressphotohu.info

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük