Az állam őrködjön a vallás közéleti szerepe felett – a Szentatya ezzel a felhívással fordult Olaszország új szentszéki nagykövetéhez, Francesco Maria Grecóhoz, aki pénteken délelőtt mutatta be a kormány megbízólevelét.

Az állam őrködjön a vallás közéleti szerepe felett – a Szentatya ezzel a felhívással fordult Olaszország új szentszéki nagykövetéhez, Francesco Maria Grecóhoz, aki pénteken délelőtt mutatta be a kormány megbízólevelét.

Az új nagykövet 1950-ben született Siracusában. Politológiai tanulmányai után 1974-től diplomáciai pályán működött, az utóbbi két évben a külügyminisztérium főigazgatójaként a kulturális együttműködés területén szolgált.

A Szentatya beszédében foglalkozott az egységes Itália 150. évfordulójával kapcsolatos ünnepségekkel. A pápa örömmel nyugtázta, hogy az egyházi közösségek is részt vesznek annak az 1861-ben elkezdődött folyamatnak a felidézésében, amely tíz évvel később megteremtette az egységes Olaszországot. Ez a folyamat nem volt akadályoktól mentes, ám a jogos különbségtétel és az együttműködés helyes formái a civil és az egyházi hatóságok között lehetővé tették az olasz állam létrejöttét.

XVI. Benedek rámutatott: a katolikus egyház erőteljesen áthatotta Itália kultúráját. Ezt a hatalmas művelődési és történelmi örökséget nem lehet sem tagadni, sem háttérbe szorítani, sem pedig megfeledkezni róla. A Szentatya felidézte, hogy minden esetben, amikor kísérletek történtek erre, fájdalmas töréseket és veszélyes egyensúlyvesztést okoztak az ország társadalmi életében. Annál fontosabb ezért az olasz állam és a Szentszék által kötött Lateráni Egyezmény és a konkordátum módosított megállapodása, amelyek biztosítják a pápa és a Szentszék teljes szuverenitását és függetlenségét.

 Amikor a Szentszék nemzetközi egyezményeket köt, ezt nem azzal a szándékkal teszi, hogy az előjogokhoz vagy gazdasági és társadalmi előnyökhöz jusson, sem pedig, hogy átlépje küldetését határvonalát. Ezzel ellentétben e megegyezések alapján az állam részéről az a jogos szándék áll, hogy biztosítsa az egyes személyeknek és az egyháznak a vallásszabadság teljeskörű gyakorlását – mutatott rá a pápa.

Az említett jogoknak nemcsak személyes vonatkozásai vannak. Az állam feladatai között szerepel ugyanis az, hogy védelmezze a hívő emberek lelkiismereti és vallásszabadságát, de ezen túlmenően a vallás és a vallási közösségek jogos szerepét is a közéletben. A jogok elismerése és helyes gyakorlata előnyt jelent az állam számára, amennyiben ezáltal számíthat a hívő emberek morális támogatására és nagylelkű közreműködésére – magyarázta a Szentatya.

Szerinte ezért elképzelhetetlen ezért, hogy a vallás háttérbe szorításával vagy teljes visszautasításával tényleges társadalmi fejlődést lehetne elérni, amelynek manapság gyakran szemtanúi lehetünk, például a feszület nyilvános kihelyezésének korlátozásával.

A Szentatya elismerését fejezte ki az olasz kormánynak, hogy ebben a kérdésben történelme, kultúrája és hagyományai szerint cselekedett. A pápa azt kérte, hogy az olasz társadalom és a hatóságok segítsék azokat az országokat, ahol a keresztények üldöztetést szenvednek. Végül Assisi Szent Ferenc és Sziénai Szent Katalin oltalmára bízta Olaszországot, és áldását adta az olasz népre.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(szg)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük