2013. augusztus 12-22. között huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Summerfest Jubileumi Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

 

2013. augusztus 12-22. között huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Summerfest Jubileumi Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

 

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

 

Három ilyen „árnyékban lévő" település hívott életre – Százhalombatta, Ráckeve, Tököl – egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió, Pest megye déli részének legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

 

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József – Százhalombattáról, Budai Gábor – Ráckevéről és Halász László – Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

 

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 19 évben közel 150.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 21 ország mutatkozik be.

 

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt.

Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

 

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 19 év során.

 

Résztvevők:

Anglia, Benin, Ciprus, Dél Korea, Dominika, Franciaország, Hawaii, Indonézia, Jakutföld, Kongó, Mexikó, Malajzia, Oszétia, Panama, Paraguay, Peru, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Tajvan, Magyarország

 

A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, kultúra határtalanul vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.

 

Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Beninből, Jakutföldről, Indonéziából, Mexikóból, Oszétiából, Peruból, Tajvanról, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertjei a Csík zenekar és Presszer Gábor, Pál István Szalonna és barátai, a Pál Család koncertje, valamint Berecz András önálló estje.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 21 ország jelenléte; a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

 

Kiknek ajánlják? Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is. Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, altatni, tisztába tenni, mert a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak.

Ajánlják fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltak. Ajánlják helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

 

Gasztro túra a Summerfesten: Három százhalombattai étterem kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, sajátos gasztro-programmal.  A Halászcsárda mezőföldi, a Harcsa Csárda erdélyi, az Ebatta a felvidéki a CafeTeria Kávézó pedig nemzetiségi ételkülönlegességeket kínál, amelyeket csak és kizárólag a fesztivál idején találhatók meg az étlapjaikon. A vacsoraesteket élő népzenével fűszerezik! 

 

2013. augusztus 12-22

XX. Summerfest Jubileumi Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

Százhalombatta, Ráckeve, Tököl

 

www.summerfestbatta.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük