Szöveghelyzetek címmel Zakariás István kiállítása nyílik 2016. október 5-én a Bartók Béla úti K.A.S. Galériában. A tárlatot 19 órakor Muladi Brigitta művészettörténész nyitja meg.

 

Szöveghelyzetek címmel Zakariás István kiállítása nyílik 2016. október 5-én a Bartók Béla úti K.A.S. Galériában. A tárlatot 19 órakor Muladi Brigitta művészettörténész nyitja meg.

 

„A kiállítás anyaga az idea és az eidos, a képi és a fogalmi megismerés (laza párhuzammal a kép és a képzet) tematikája köré szerveződik, mivelhogy az érzékelés és a felfogás elválaszthatatlan, mert a látás interpretálás is egyben.

 

A kiállítás festményei esetében olyan verbális és vizuális együttállásról van szó, amely az önmagában megálló szöveg és az önérvényű kép egymásra hangoltságáról szól, egy oda-vissza ható dialogikus viszonyt eredményezve.

 

A látványt egyfajta aktív szöveg-kontextusnak nevezném, amely képről képre más-más módon érinti a szó és kép koegzisztenciális, interreferenciális, koreferenciális, vagy egyéb, a szöveg és kép metaviszonyait."

 

Zakariás István 2006-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán, majd tanulmányait a PPKE. Irodalomtudományi Doktori Iskola, Esztétika Műhelyén belül folytatta (2011, PhD -abszolutórium).

Alkotói tevékenysége két, műfajilag is jól elkülöníthető kifejezésformához köthető, képzőművészeti munkásságával párhuzamosan vers- és elméletírással is foglalkozik. Ennek értelmében leginkább a látásbeli konvenciók kitágítása, a képi gondolkodás megjelenítése foglalkoztatja. Ezen belül a szöveg és kép sokrétű viszonya, interdiszciplináris megközelítésben vizsgálva nyelvi és képi szöveg működésmódjának, értelemalkotásának és interpretációjának problémáját. Jelenleg Budapesten él és alkot.

 

Zakariás István: SZÖVEGHELYZETEK

K.A.S. Galéria

1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Megtekinthető 2016. október 24-ig.

 

https://www.facebook.com/events/978117308983397

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük