2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zárt ajtók mögött dolgozzák ki az EU alkotmánytervezetét – a neoliberalizmus jegyében eltűnnek az alapjogok

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1546"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar%20szocialis%20forum.thumbnail.jpg" border="0" alt="Magyar Szociális Fórum" title="Magyar Szociális Fórum" width="100" height="53" /></a></span> Az Európai Unió kormányközi bizottsága zárt ajtók mögött dolgozza ki az Unió módosított alkotmányos szerződésének tervezetét, és még az Európai Parlament képviselői közül is csak három kiválasztott személy jogosult részt venni a munkában. Mindhárman egyetértenek az új szerződés-tervezet logikájával ­ mondták európarlamenti képviselők azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyet az Európai Szociális Fórum Charta-csoportja tartott az Európai  Parlamentben szeptember 20-án. <p>

  magyar szociális fórum Az Európai Unió kormányközi bizottsága zárt ajtók mögött dolgozza ki az Unió módosított alkotmányos szerződésének tervezetét, és még az Európai Parlament képviselői közül is csak három kiválasztott személy jogosult részt venni a munkában. Mindhárman egyetértenek az új szerződés-tervezet logikájával ­ mondták európarlamenti képviselők azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyet az Európai Szociális Fórum Charta-csoportja tartott az Európai  Parlamentben szeptember 20-án.

  magyar szociális fórum Az Európai Unió kormányközi bizottsága zárt ajtók mögött dolgozza ki az Unió módosított alkotmányos szerződésének tervezetét, és még az Európai Parlament képviselői közül is csak három kiválasztott személy jogosult részt venni a munkában. Mindhárman egyetértenek az új szerződés-tervezet logikájával ­ mondták európarlamenti képviselők azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyet az Európai Szociális Fórum Charta-csoportja tartott az Európai  Parlamentben szeptember 20-án.

   A tervezet a tőke szabad versenyének biztosít elsőbbséget a szociális jogokkal szemben, azaz kitart a mellett az eredeti szerződés-terv mellett, amely a francia és a holland népszavazáson megbukott. A munkához való jogot munkavégzéshez, dolgozáshoz való joggá akarják változtatni, és alkotmányjogi alapot nyújtani a fekete és szürke gazdaság fenntartásához, a szerződéses munka mellőzéséhez.

Az Európai Szociális Fórum Charta-bizottsága élesen bírálta az alapvető társadalmi jogoknak ezt az újabb beszűkítését, és sürgette, hogy bocsássák népszavazásra az EU módosított alkotmányos szerződés-tervezetét, melyet az állam- és kormányfők lisszaboni csúcsértekezletén készülnek véglegesíteni október 18-19. között. Az Európai Szociális Fórum Charta-csoportja emlékeztetett arra, hogy 2005-ben Franciaországban és Hollandiában leszavazták az eredeti alkotmányos tervezetet.

A kormányközi bizottság – az akkorihoz hasonlóan – most sem tart igényt a társadalmi szervezetek és a szakszervezetek véleményére, és ki akar iktatni minden ellenvéleményt a szabad versennyel szemben ­ hangzott el. Ezen az állapoton csak úgy lehet változtatni, hogy a társadalom nem hagyja magát távol tartani az emberek létét és megélhetését érintő ügyektől, hanem közvetlen beleszólást követel magának, referendumot parlamenti jóváhagyás helyett. (Magyarországon 2004. decemberben parlamenti jóváhagyással ment át az eredeti alkotmány-tervezet.)

    Az Európai Szociális Fórum Charta-csoportja alternatív alkotmányos elveket szegezett szembe  az Unió módosított alkotmányos szerződésével. Eszerint a tőke „szabad és hamisítatlan versenye" helyett az emberi és a társadalmi jogoknak, a munkához és a megélhetéshez való jognak kell elsőbbséget biztosítani. Erősíteni kell a népképviseleti rendszert a végrehajtó hatalommal szemben, ellenőrzés alá kell vonni a demokratikus kontroll alól kibúvó integrációs intézményeket, mindenekelőtt az Európai Központi Bankot.

    A Charta-csoport felhívta a figyelmet arra, hogy a módosított alkotmányos szerződést ­ Írország kivételével, ahol a referendumot alkotmány írja elő – népszavazások nélkül akarják keresztül vinni, nehogy megint leszavazzák. Lengyelország és Nagy-Britannia csak részben fogadná el a szerződést, nem tekintené magára nézve kötelezőnek az „alapjogokról" szóló részt.

    Az Európai Szociális Fórum Charta-csoportjának az Európai Parlamentben megtartott tanácskozásán Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője „alternatív szociális program" kidolgozását sürgette a neoliberális szerződéssel szemben, összefogásra és együttműködésre  bíztatott minden olyan demokratikus erőt, mely a neoliberális Unióval szemben a népek szabad együttműködésén nyugvó szociális Európában látja feltárulni a jövő útját. A Szociális Európa nem szorítkozhat az EU-ra, a neoliberális viszonyokat egész kontinensünkön át kell alakítani ­ mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.