2010. szeptember 5-én vasárnap az Andrássy úti zenés korzóval kezdetét veszi az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című rendezvénysorozat.

 

2010. szeptember 5-én vasárnap az Andrássy úti zenés korzóval kezdetét veszi az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című rendezvénysorozat.

A klasszikus zene idén két zeneszerző-zsenit is ünnepel, hiszen 2010-ben lenne 200 éves a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, míg Gustav Mahler képzeletbeli születésnapi tortáján idén 150 szál gyertyát kellene elhelyeznünk. Ebből az alkalomból várnak mindenkit a belvárosi zenés korzóra, ahol egész nap neves művészek előadását hallhatja a közönség az Andrássy úton felállított zongorákon, de akár Ön is bemutathatja azokon virtuóz billentyűkezelését. A vasárnap délelőtt 10:00 órakor a Városligetből startoló 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton futói zongoramuzsikára haladhatnak majd az Andrássy út Oktogon és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszán, de aki sétálna, az is biztosan talál kedvére való programot az Olvasóliget, a kávéházak és koncertek kínálatából.

A forgalom elől lezárt Andrássy úton öt színpadon hallgathatja többek között Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne vagy Ökrös Ottó zongorajátékát. A jazz és a szalonzene mellett klasszikus darabok átiratait, Erkel, Mahler és Liszt műveit, a három művész kortársait bemutató, valamint a gyerekeknek szóló Csoki koncert színpaddal is találkozhat a közönség. A kávéházak mellett kitelepül az Andrássy útra az Olvasóliget is, ahol zongoraszó mellett kávéval és süteménnyel a kezében mindenki kedvére olvasgathat. A zenés kávéházi kínálat mellett lovaskocsik szállítják napközben térítésmentesen a vendégeket a jelzett útszakaszon.

„A Világörökség részét képező Andrássy úton a 2010-ben évfordulójukat ünneplő Erkel Ferenc és Gustav Mahler, valamint a jövőre 200. születésnapos Liszt Ferenc emlékére szeptember 5-én indul útjára a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda szervezésében a féléves ERKEL, MAHLER ÉS LISZT BELVÁROSA programsorozat. A nyitó rendezvényen, szeptember első vasárnapján kicsiket és nagyokat egyaránt várunk a forgalomtót elzárt sugárúton. Öt színpadon neves zongoristák előadásában nem csak a három ünnepelt zeneszerző, de kortársaik műveit és jazz dallamokat is hallhat a közönség. Az Olvasóliget foteljeiben kávé és zeneszó mellett gyönyörködhetünk az Andrássy út szépségében, és olvashatjuk kedvenc köteteinket. A 2011. januárig tartó programsorozat nem csak a klasszikus zene kedvelőinek nyújt élményt. Várunk mindenkit, aki érdeklődik Budapest történelme, építészete, a kávéházi kultúra, vagy a 19. század irodalma iránt. kellemes sétakocsikázást, egy csésze ízletes feketét és önfeledt zenehallgatást kívánunk mindenkinek!" – ajánlja figyelmünkbe Rubovszky Rita a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Erdődy Orsolya a KLASSZ Zenei Iroda irodavezetője.

A Szalonzene és klasszikus átiratok színpada az Andrássy út elején a Bajcsy Zsilinszky út felől közelíthető meg. Az Operaház felé közeledve félúton a Csoki koncert színpadával találkozunk, majd az Operaházhoz érve a címadó Erkel, Mahler és Liszt belvárosa színpadot találjuk. A Nagymező utcánál a névadó zeneszerzők kortársai színpad következik, végül az Oktogon tér előtt található a jazz és a 20.század könnyűzenei slágerei zongorán színpad. 

Délelőtt 10 órától este 10 óráig hallgathatjuk neves művészeink előadásait.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük