2013. szeptember 28. – október 10. között harmadik alkalommal rendezik meg a ZeneSzüret Fesztivált Pécsett. A főszervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. a komolyzenei élet jelentős külföldi és haza képviselőit lépteti színpadra szeptember 28. és október 10. között.

 

2013. szeptember 28. – október 10. között harmadik alkalommal rendezik meg a ZeneSzüret Fesztivált Pécsett. A főszervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. a komolyzenei élet jelentős külföldi és haza képviselőit lépteti színpadra szeptember 28. és október 10. között.

 

A koncertek mellett kiállítások, előadások, gyerekprogramok és performanszok színesítik a programkínálatot – idén is megismételhetetlen, felejthetetlen produkciókra számíthatnak a vendégek.

A fő helyszín a zenei szakma által Magyarország legjobb koncerttermeként aposztrofált Kodály Központ, ahol a komolyzenei koncertek bőven tartogatnak különlegességeket a látogatóknak.  

 

Pécsre érkezik Az év zeneszerzője címet elnyert Sigmund Groven. A norvég szájharmonika-művész Tokió, Szöul és New York után lép fel Pécsett október 4-én. A Székesegyházban egy különleges hangszerpárosítás keretében a szájharmonika Szamosi Szabolcs orgonajátékával együtt ígér izgalmas pillanatokat a fesztivál megnyitóján szeptember 28-án 19:30-kor. A hangszere koncerttermi elismertségét megteremtő Sigmund Groven a világhírű zenekarokat felvonultató Mesterbérlet keretében a (a Los Angeles Times által a kamarazenekarok Rolls-Royce-aként említett) Budapesti Vonósok kibővített együttesével lép fel. A koncerten J. S. Bach: G-dúr prelúdium és fúgája mellett többek között G.Fr. Händel, W. A. Mozart, E. Grieg és Kodály Zoltán műveit hallhatjuk.

 

Országos turnéja első állomásaként a ZeneSzüretre érkezik a nemzetközi szinten ünnepelt King's Singers énekegyüttes október 6-án a Bazilikába – koncertjükön I. Erzsébet korának zenéjét hallhatjuk, Thomas Tallis és William Byrd műveit – és vendégül látjuk majd a legjobb európai big bandnek tartott zenekart, a Dán Rádió Big Bandjét is Oláh Kálmánnal és Bolla Gáborral. A fesztiválon koncertet ad a Pannon Filharmonikusok.

 

Verdi születésnapján, október 10-én különleges műsor keretében a debreceni Kodály Szimfonikusok mellett 240 énekes áll majd színpadra, köztük Kiss B. Atillával. Műsorukban természetesen a mindenki által ismert operák – Nabucco, A szicíliai vecsernye, A trubadúr, Macbeth – részletei is felcsendülnek.

 

A Hollywood Classics október5-én nem egyszerűen egy filmzenei koncert lesz, hiszen a jól ismert dallamok (Skyfall, Armageddon, Szikla, Da Vinci kód) képei és dallamai mellett a közönség átélheti a hollywoodi díjkiosztók számos jellegzetes momentumát: vörös szőnyeg, villódzó fények, James Bond-bár várja a koncertre érkezőket. A Savaria Szimfonikus Zenekar a filmzenék megszólaltatásához Király Viktort és Újvári Tímeát is segítségül hívja.

 

A ZeneSzüret a komolyzenét állítja a középpontba, kicsit másként, mint ahogy megszokhattuk. A szokásos formai keretek mellett, abból időnként kilépve, a társművészetek bevonásával, a minőséget mindenkor szem előtt tartva igyekszik a klasszikus zenét közelebb vinni azokhoz is, akik nem tartoznak (még) a műfaj rajongói közé.

 

2013. szeptember 28. – október 10.

ZeneSzüret Fesztivál

Pécs

 

www.zeneszuret.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük