2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zöld könyv a területi kohézióról:Biztos EU beruházások kellenek 2013 után is

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11615"><img class="image thumbnail" src="/files/images/EUrlogo.thumbnail_0.jpg" border="0" width="95" height="100" /></a></span><a name="Heading4" title="Heading4"></a>Kohéziós politika 2013 után: Hübner biztos a jövőbeni beruházások szükségességét hangsúlyozza a maribori magas szintű vitán Szlovéniában</p><p>

eurlogo.thumbnail 0Kohéziós politika 2013 után: Hübner biztos a jövőbeni beruházások szükségességét hangsúlyozza a maribori magas szintű vitán Szlovéniában

eurlogo.thumbnail 0Kohéziós politika 2013 után: Hübner biztos a jövőbeni beruházások szükségességét hangsúlyozza a maribori magas szintű vitán Szlovéniában

 

A 2013 utáni kohéziós politika jövőbeli fejleményeiről beszél ma Danuta Hübner regionális politikáért felelős európai biztos egy nagyszabású konferencia keretein belül a szlovéniai Mariborban. A konferencián, melyet az Európai Unió szlovén elnöksége szervez, megvitatásra kerül a kohéziós politika kiterjedése és hatása. A konferencia célja továbbá az EU költségvetéséről szóló következő tárgyalás előkészítése. A biztos a konferencián be fogja mutatni a kohéziós politika jövőjéről folytatott nyilvános konzultációk elemzésének kezdeti eredményeit.

A maribori konferenciára az Európai Unió intézményeiből (az Európai Bizottságból, az Európai Parlamentből, a Régiók Bizottságából, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságból, valamint a Európai Számvevőszéktől) és az Unió minden tagállamából érkeznek képviselők. Részt vesznek továbbá más érdekeltek is (nem kormányzati szervezetek, szakértők, regionális szövetségek, az Európai Beruházási Bank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az Európai Szakszervezetek Szövetsége, a BusinessEurope).
Hübner biztos a találkozó előtt a következőket mondta: „A kohéziós politikának a jövőben is folytatnia kell a növekedési és munkahely-teremtési menetrend megvalósítására törekvő politika felé vezető fejlődést, ami által erősíti régióink endogén fejlődését. E cél érdekében a 2007-2013 közti reformok a kohéziós politikát még inkább az európai régiók versenyképessége szempontjából legnagyobb megtérülést nyújtó befektetések felé terelték."

A mai vitához készített megjegyzéseiben a biztos hozzátette: „Az európai régiók előtt álló kihívások olyan politikai fellépést igényelnek, amely a versenyképesség és a környezetvédelmi és társadalmi fenntarthatóság strukturális tényezőit célozza meg, és amely elősegíti a regionális gazdaságok átalakítását azáltal, hogy ezek fizikai, intézményi és emberi erőforrásbeli adottságaira épít. Ez a politika igényli az olyan uniós együttműködési tevékenységek erősítését is, amelyek a globalizációval, éghajlatváltozással, az energiaellátás biztonságával, demográfiával és a társadalmi integrációval kapcsolatos problémák megoldását célozzák. A kohéziós politika jövőbeli kialakításáról szóló vitát tehát ebben a kontextusban kell megvizsgálni."

Nyilvános konzultáció: a konzultáció első eredményei

Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság honlapján nyilvános konzultáció indult a kohéziós politika jövőjéről. A konzultáció során arra kérték a résztvevőket, hogy válaszoljanak a 2007-es negyedik kohéziós jelentésben megjelent számos kérdésre. A konzultációhoz több mint 100 hozzászólás érkezett a tagállamok, a régiók, a városok, az EU-intézmények, a gazdasági és szociális partnerek, a civil társadalmi szervezetek, a tudósok és a polgárok részéről.

A válaszok alapján az alábbi következtetéseket lehet levonni:

  • A válaszadók többsége az európai szinten megvalósuló kohéziós politika mellett foglalt állást, és ellenezte, hogy a kohéziós politikát bármilyen módon is nemzeti keretek közé szorítsák.
  • A nemzeti és regionális hatóságok támogatták a „felosztás" elvét, vagyis azt, hogy a tagállamok és a régiók a növekedési és munkahely-teremtési menetrend szerint fektessék be a kohéziós politika forrásait.
  • Az európai kohéziós politika elismerten elősegíti az összes európai régió versenyképességét. Ebből az okból kifolyólag ennek a politikának az egész Európai Unióra ki kell terjednie.
  • A területi együttműködés a kohéziós politika egyértelműen alapvető része, ezért a jövőben a területi együttműködés fejlesztése uniós cél.
  • A regionális és a helyi hatóságoktól érkező számos hozzászólás hivatkozik a szubszidiaritás elvére, és ezek a hatóságok jelentősebb szerepet kívánnak játszani a kohéziós politika megvalósításában.
  • A konzultáció során felmerült a vidékfejlesztési alap kohéziós eszközök közé történő visszaállításának igénye is.

A következő lépések

A jövő júniusban a Bizottság által közzétett ötödik kohéziós jelentés, mely a gazdasági és társadalmi kohézió terén végbement fejlődést hivatott összegezni, tartalmazni fogja a nyilvános konzultáció eredményeinek összefoglalását is.

A Bizottság 2008 szeptemberében zöld könyvet fogad el a területi kohézióról.

A Bizottság még az év vége előtt elemzést ad ki az európai régiók 2020. évi forgatókönyveinek kialakításáról.

További információk a nyilvános vitáról: http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/4thcohesionforum/consultation_hu.cfm?nmenu=6

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.