2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zsolnay Vilmos életéről készült, a Föld szeretője című új magyar film ősbemutatója a 25 éves hévízi Fontana moziban

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42471"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/heviz_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Huszonöt éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a hévízi Fontana Filmszínház. A jubileumot különleges díszelőadással ünnepelték meg, amelyen a közönség országos premier előtt láthatta Zsolnay Vilmos életéről készült, a Föld szeretője című filmet, s találkozhatott az alkotókkal; Pozsgai Zsolt rendezővel és Koncz Gáborral, valamint Sunyovszky Szilviával, a két szereplővel:</p><p>

heviz 1.thumbnailHuszonöt éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a hévízi Fontana Filmszínház. A jubileumot különleges díszelőadással ünnepelték meg, amelyen a közönség országos premier előtt láthatta Zsolnay Vilmos életéről készült, a Föld szeretője című filmet, s találkozhatott az alkotókkal; Pozsgai Zsolt rendezővel és Koncz Gáborral, valamint Sunyovszky Szilviával, a két szereplővel:

heviz 1.thumbnailHuszonöt éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a hévízi Fontana Filmszínház. A jubileumot különleges díszelőadással ünnepelték meg, amelyen a közönség országos premier előtt láthatta Zsolnay Vilmos életéről készült, a Föld szeretője című filmet, s találkozhatott az alkotókkal; Pozsgai Zsolt rendezővel és Koncz Gáborral, valamint Sunyovszky Szilviával, a két szereplővel:


Az ünnepségen – természetesen – szóltak a mozi történetének legfontosabb állomásairól is.

– Huszonöt év telt el a mozi létrehozása óta, s ez idő alatt rengeteg ember megfordult a nézőterén. A negyedszázad két legjelentősebb mérföldköve: az artmozivá alakulás, majd a digitális technikára való áttérés volt. A magasabb minőség sok látogatót vonz, akik nemcsak a városból, de a térségből is érkeznek hozzánk – összegezte Szaknyéri Andrása mozi vezetője. – A mai azért is különleges alkalom, mert a Múzeum Zsolnay-kiállításához kapcsolódva országos premier előtt nézhetik meg a hévíziek a Föld szeretőjét, s a film rendezője mellett olyan legendás színészekkel találkozhatnak, mint Sunyovszky Szilvia és Koncz Gábor – mondta.

– Pécs volt polgármestere kért fel, hogy forgassunk egy filmet Zsolnay Vilmosról. Az alapot Dienes Gizella „A csodálatos fazekas" című regénye adta, amely a művész életének egy szeletét mutatja be – idézte fel az előzményeket Pozsgai Zsolt rendező, majd hozzátette: – Nagyszerű színészekkel, kis költségvetésből forgattuk a filmet, s úgy érzem,olyan lett, amilyennek megálmodtam.

– A filmben Zsolnay apját alakítom, akit a saját apámról és a nagyapámról mintáztam meg. Életem során nagyon sok karaktert, mozdulatot gyűjtöttem össze, amelyekből építkezni tudok egy-egy forgatáson – mondta Koncz Gábor színművész. – Matyó őseimtől vettem például a bajuszpödrést, a különböző gesztusokat, de őket idézi a figurám keménysége, tartása is. A forgatás egésze kellemes emlék marad számomra, pedig alig tíz nap kellett ahhoz, hogy az én jeleneteimet felvegyük.

– Életem első anyaszerepe talált meg Zsolnay anyósának figurájával – mondta Sunyovszky Szilvia színművész. – Nem mondhatnám, hogy hasonlít rám, mert a filmben egy erős, kicsit kemény asszonyt kell alakítanom, s az életben immár nagymamaként nem ezek a vonások jellemeznek. Nagyon jó volt újra játszani, ismét kosztümös filmben szerepelni, hiszen már több éve nem kerestek meg ilyen jellegű felkéréssel. Örülök annak is, hogy ahol eddig látták a Föld szeretőjét, pozitív visszajelzéseket adtak a filmről – tette hozzá a színésznő.

– Egyes kritikusok ódzkodnak a kosztümös, történelmi filmektől, ők szeretik lehúzni ezt az alkotást is. Én azonban hiszek ezek sikerében, s úgy tűnik, a közönségtalálkozók engem igazolnak – vélekedett Pozsgai Zsolt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.