A részleges felújítást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közössége -Köves Slomó vezető rabbi- szervezésében  magán adományokból és önkéntes munkából valósítja meg öt hónap leforgása alatt.

 A részleges felújítást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közössége -Köves Slomó vezető rabbi- szervezésében  magán adományokból és önkéntes munkából valósítja meg öt hónap leforgása alatt.

 A zsinagóga felszentelési szertartását Izrael országos főrabbija, Jona Metzger vezeti. Az Izraeli Kormányt, Jákov Mergi, vallásügyi miniszter képviseli az eseményen. A hír további érdekessége, hogy ez az első zsinagóga Kelet Európában, amely nemcsak fizikailag újul meg, hanem ötven év után eredeti funkcióját is visszanyeri.

 

   

    Magyarország nagy múltú zsidó közössége, Európa legjelentősebb vallási és közösségi központjait tudhatta magáénak. A virágzó zsidó élet a Holokauszt pusztítása és az azt követő 50 év után, ismét reneszánszát éli. Most a magyar zsidóság ennek a reneszánsznak egy történelmi jelentőségű fordulópontjához ért.  

2010. tavaszán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség bérleti szerződést kötött a Magyar Televízióval, és birtokba vette a Lajos utcai, nagy óbudai zsinagógát, – amelyben az elmúlt évtizedekben a televízió egyik stúdiója működött-azért, hogy a gyönyörű és nagy múltú épület, 50 év szünet után ismét a zsidó élet pezsgő színhelyévé váljon.

A történelmi múltú épület, Budapest legrégebbi zsinagógája. Elődje 1767-69 között épült, Nepauer Máté tervei alapján. A jelenlegi épületet 1821-ben adták át, még abban az időben, amikor zsidóknak tilos volt állandó jelleggel a fővárosban letelepedni, így az óbudai Zichy birtokon éltek, a Lajos utca (akkoriban Zsidó utca) környékén kialakítva közösségi életüket.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség magánadakozók segítségével, a rendelkezésre álló öt hónapban megkezdte az épület rehabilitációját.  

2010. szeptember 8.-ra, az 5771-es zsidó újévre, 50 év után megnyílnak a zsinagóga kapui, és a fohászokhoz szokott falak között ismét megszólal  Jákob hangja . Az esemény jelentőségét növeli, hogy ez az első alkalom Magyarország, és talán Európa történelmében is, hogy egy történelmi zsinagóga ismét a zsidó közösséghez kerüljön, és eredeti közösségi-hitéleti funkcióját nyerje vissza.

Az eseményt bel- és külföldön egyaránt nagy figyelem kíséri. 2010. szeptember 5-én, 16.30 órakor ünnepélyes megnyitót, és felszentelést tartanak, amelyre a nagyközönséget is várják. A megnyitót több neves hazai, valamint nemzetközi, vallási és világi vendég is megtiszteli jelenlétével. A zsinagóga felszentelési szertartását Izrael országos főrabbija, Jona Metzger vezeti. Az Izraeli Kormányt, Jákov Mergi, vallásügyi miniszter képviseli az eseményen

http://www.zsido.com/obuda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük