Bonduelle StafétaKanál – Benk Dénes új szerepben

Felméri Péter nagysikerű reggelije után, Benk Dénes bizonyított a StafétaKanál konyhájában. A népszerű humorista - annak ellenére, hogy saját bevallása szerint inkább távol marad a konyhától, azt meghagyja édesanyjának, barátnőjének - nagyon lelkesen kevert-kavart Nagy Sándor „Sanya" irányítása alatt.

 

A végére annyira belejött, hogy azt sem tartja kizártnak, egyedül is bevállalja, és nekilendül egy könnyebb ételnek. A fiúk most egy humorral fűszerezett zöldbabos-szezámmagos sült csirke „nyalókát" készítettek rizstésztával, meg is mutatjuk egy videóban (http://www.bonduelle.hu/stafetakanal2017) a nem mindennapi fogás csínját-bínját, és a receptet is megosztjuk, ízletes ebéd vagy vacsora lehet hétvégére!

 

„Az én főzési tudományom eddig kimerült a kevergetésben. Én ugyanis mindig mindent meg kell, hogy keverjek. Amikor édesanyám, vagy a barátnőm is főz, odaállok melléjük, és jól megkeverem az ételt, aztán büszkén mondom, hogy együtt főztünk. Ők ennek egyáltalán nem örülnek, de nekem olyan jó érzés. Most viszont itt, a StafétaKanál alatt olyan sokat tanultam, hogy őszintén bevallom, kedvet kaptam a főzéshez. Mondta nekem már többször Kiss Ádám barátom, hogy a főzés a legjobb kikapcsolódás, de nem hittem neki." - mesélt konyhai élményeiről a gépészmérnökből lett humorista.

 

A finom ételek szempontjából szerencsésnek, és elkényeztetettnek tartja magát. Mint mondta, anyukája nagyon kreatív, imádja a recepteket, csak nem mindig tartja be, de a lényeg, hogy a végeredmény ellenállhatatlanul finom. A barátnője is nagyon jól főz, általában az kerül az asztalra, amit Dénes szeretne. „Egyébként minden tiszteletem a hölgyeké, mert azért az nem úgy van, hogy csak kivesszük a kész ételt a hűtőből. Ki kell találni, hogy mi legyen a menü, el kell menni beszerezni a minőségi alapanyagokat, azt haza kell cipelni, elő kell készíteni, és lám, még el sem kezdődött a főzés, máris ott van egy halom mosatlan. A hétvégéről pedig ne is beszéljünk." - fogalmazta meg elismerését a konyhai munka iránt.

 

Az ízlése változik, egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy üres kalóriát ne vigyen be. 26 éves koráig a leves tabu volt, most 40 évesen nagy leves és főzelék-rajongó. Cukros vizet egyáltalán nem fogyaszt, akkor már inkább sör. A kedvencek közé tartozik a májas hurka-kolbász, kacsazsír, kacsatepertő, csülkös bab, és a zöldségek. A StafétaKanál főzés alatt is nagy kedvvel, jóízűen fogyasztott el egy konzerv Bonduelle ropogós kukoricát. A csilis babot még a „nehéz kollégiumi időkből" szerette meg, egy-egy átbulizott éjszaka után, hajnalban „életmentő" volt egy csilis bab konzerv. A csicseriborsóval „még nem barátok", de a Bonduelle zöldborsót egyenesen imádja. Mindig eszébe jut, amikor gyermekkorában a kertből frissen szedve ette, azt már kevésbé kedvelte, amikor 4 vödörnyit is neki kellett kifejteni.

 

„Olyan jó, hogy most csak úgy, lekapom a polcról a konzervet, és már eszem is." - mondja nevetve és közben azt is elmeséli, hogy van egy szokása: közvetlenül lefekvés előtt két falatot ennie kell. Lehet az bármi, de az esti rituálé elmaradhatatlan része az a bizonyos két falat. Az étkezés mellett a sport is fontos szerepet játszik az életében, szenvedélye a futás.0-24 órában dolgozik, jelenleg is egy új produkció véghajrájában van, de a Bonduelle StafétaKanál felkérésének örömmel tett eleget. A főzés egy teljesen új kaland a számára, de nagyon örül, hogy ilyen jól sikerült, és pozitív tapasztalatokat szerzett. „Nem is gondoltam volna, hogy pici energiával, minőségi alapanyagokból ilyen finomságokat lehet készíteni. Én nagyon jól éreztem magam, remélem, a közönségnek is tetszik majd a konyhai szereplésem."

 

Íme Dénes és Sanya zöldbabos-szezámmagos sült csirke „nyalókájának" receptje.

 

Hozzávalók (2 főre)

Elkészítési idő: 30 perc (előkészülettel együtt)

- 8 db. csirkeszárny

- 2 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- Bonduelle Vapeur egész zöldbab

- Rizstészta

- 2-3 ek szójaszósz (vagy ízlés szerint)

- 2-3 ek napraforgó-olaj

- 2-3 ek fehér és fekete szezámmag

- Petrezselyem, koriander, ízlés szerint

- Só-bors

 

Elkészítés

A csirkeszárnyakat mossuk meg. Ha találunk még toll maradványokat, azt szedjük ki. A szárnyon viszonylag gyakran előfordul.

Ha ezzel megvagyunk, készítsünk belőlük csirkeszárny "nyalókákat": vágjuk le a csirkeszárny tövét a hajlatnál. Ezeket rakjuk félre, ugyanúgy használjuk fel majd az étel elkészítésénél. Fogjuk meg konyharuhával a szárny végét, és a hajlással ellenkező irányba húzzuk hátrafelé, majd húzzuk le, amíg a két csont át nem üti a bőrt. Nyomjuk ki a két csontot teljesen, a kisebbiket húzzuk ki. Majd vágjuk le a szárny végét, és a kezünkben maradt csirkeszárnyból hajlítsuk vissza a húst és formázzunk belőle kis "nyalókákat".

Öntsünk a szárnyakra 2 ek napraforgó olajt, ugyanennyi szójaszószt és forgassuk meg szezámmagban.

A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra és kevés olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a csirkeszárnyakat, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon 10-12 perc alatt süssük meg őket. A végén adjuk hozzá a Bonduelle Vapeur zöldbabot, és főzzük további 3-4 percig.

Főzzünk ki hozzá rizstésztát: a nyers tésztát egy fazékba tesszük, forraljunk fel vizet, és lefedve kb. 6 percig állva hagyjuk, amíg meg nem puhul.

Ha a tészta kész, szűrjük le, adjuk a csirkéhez, és pár perc alatt együtt süssük le az egészet.

Tálaláskor díszítsük friss petrezselyemmel vagy korianderrel.

Jó étvágyat!

 

http://www.bonduelle.hu/stafetakanal2017

 

Lantai József