„15 év – Válogatás a Ceredi Művésztelep munkáiból"címmel nyílik kiállítás Budapesten a Magyar Alkotóművészek Házában (Olof Palme Ház) 2010. május 27-én.

 

„15 év – Válogatás a Ceredi Művésztelep munkáiból"címmel nyílik kiállítás Budapesten a Magyar Alkotóművészek Házában (Olof Palme Ház) 2010. május 27-én.

A Ceredi Nemzetközi Művésztelep civil kezdeményezésként, 7 képzőművész részvételével 1996-ban indult.  2009-ig a XIV. művészteleppel bezárólag 16 országból már több mint 230 művész vett részt rajta, többen évről évre visszatérőként. Nógrád Megyében jelenleg a Ceredi Művésztelep az, amelyik megszakítás nélkül a leghosszabb ideje folyamatosan működik.

A Ceredi Nemzetközi Művésztelep – az utóbbi években Cered – Salgótarján Nemzetközi Művésztelep – célja a Nógrád megyei és az Észak-magyarországi régió, valamint tágabb értelemben a magyarországi művésztársadalom szakmai támogatása. Ezt elsősorban művésztelepek és tematikus kiállítások létrehozásával, valamint egyéni kiállítások lehetőségének biztosításával valósítja meg. A rendezvények célja a klasszikus művésztelepi hagyomány megőrzése, alkotók népszerűsítése, a kortárs hazai és külföldi képzőművészet összevetése, és a külföldi kiállításokon a magyar képzőművészet minél szélesebb körben történő megismertetése.

A művésztelep meghívásos. Az alkotók életkorban eltérőek, a pályakezdőktől a neves művészekig kapnak meghívást évről évre az augusztusi szimpóziumra.  A képzőművészeti alkotótelepen az alábbi műfajokban alkottak eddig: festészet, grafika, számítógépes grafika, szobrászat, installáció, textilművészet, kerámia, design. Az alkotótelep összművészeti jellegét a performansz, színművészet, a zeneművészet, a fotó- és filmművészet, valamint az irodalom képviselőinek részvétele jelzi. A telepen megvalósuló előadóművészeti programokhoz nyújt lehetőséget a Rönkszínház, amely a művésztelep területi szintkülönbségét kihasználó, kb. 120 ülőhelyes szabadtéri színház.

A művésztelep több éve áll szoros együttműködésben más hazai művésztelepekkel és határon túli szakmai szervezetekkel, csoportosulásokkal. Csere és közös kiállítások jöttek létre belga, osztrák, német, román, szlovák művészcsoportokkal, képzőművészekkel. Különösen szoros az együttműködés a szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságával.

Az alapítók egyben a  művésztelep vezetői: Kun Cecília művészeti menedzser, Fürjesi Csaba művészeti vezető és Sánta László szakmai vezető.

A művésztelep eddigi legjelentősebb eseményei:

Az Ars Tarnatica Fesztivál létrehozása uniós támogatással 2005-2006-ban, a programsorozat képzőművészeti kiállítását dr. Bereczky Lóránd a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitotta meg a  Történeti Múzeumban, Salgótarjánban.

A FA project Nemzetközi Szimpózium kiállítása 2006-ban, a Történeti Múzeumban, Salgótarjánban. A kiállítást megnyitotta: Garlaty Gabriella művészettörténész, Mestska Galéria, Rimaszombat, Szlovákia.

A  Ceredi Vásznak c. Nemzetközi Szimpózium 2007-ben a Történeti Múzeumban, Salgótarjánban. A kiállítást megnyitotta: dr. Keserű Katalin művészettörténész.

A jelenlegi kiállítás tíz ország közel ötven alkotójának munkáját mutatja be, melyet zömmel a művésztelep archívumából válogattak ki erre az alkalomra. A tárlaton szereplő művészek egyéni hangnemén túl a műalkotásokban visszatükröződik Cered település unikális atmoszférája és varázsa.

A kiállítást 18 órakor dr. Vígh Annamária főosztályvezető (OKM), Becsó Zsolt Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke és Székelyné dr. Strémi Melinda Salgótarján polgármestere köszönti, majd Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg. A tárlat rendezője dr. Matits Ferenc művészettörténész.

Magyar Alkotóművészek Háza – Olof Palme Ház

1146 Budapest, Olof Palme sétány 1.

2010. május 27. – 2010. június 13.

Forrás: Ceredi  Nemzetközi Művésztelep H – Cered, 3123 Kossuth u. 28.

http://www.artcamp.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük