A terézvárosi üzletek nyitva tartására vonatkozó rendelet nagy visszhangot váltott ki, a www.Monddmeg.hu oldalon a napokban küldetés indult az intézkedéssel szemben. A közösségi honlapon készült felmérés szerint a budapestiek mintegy 90 százaléka nem ért egyet a szabályozással.

 A terézvárosi üzletek nyitva tartására vonatkozó rendelet nagy visszhangot váltott ki, a www.Monddmeg.hu oldalon a napokban küldetés indult az intézkedéssel szemben. A közösségi honlapon készült felmérés szerint a budapestiek mintegy 90 százaléka nem ért egyet a szabályozással.

A Terézvárosi Önkormányzat rendelete nagy port kavart nemcsak a médiában, de a budapestiek körében is. Civil kezdeményezés keretében elindult a takarodo.com, amely a szabályozással szembeni tiltakozást fogja össze, a budapestiek Koccintás néven csendes tüntetést szerveztek, egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, a Facebookon pedig szavazás indult. Emellett a napokban a Monddmeg.hu közösségi véleményformáló oldalon is küldetés indult, amely szintén az intézkedés visszavonását kezdeményezi. A civileken kívül Budapest városarculati tanácsnoka, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Főpolgármesteri Kabinet sem támogatja a rendeletet.

Az eredeti rendelet szerint a VI. kerületben szeptember 1-jétől az éttermek, szórakozóhelyek és üzletek este 10 óráig tarthatnak nyitva. Kivételt azok a helyek jelentenek, ahol az épületben lakók kétharmada hozzájárul a meghosszabbított nyitva tartáshoz, azonban ezek az üzletek is legfeljebb hajnali 1 óráig, illetve a teraszok éjfélig fogadhatják a vendégeket. A kivételezettek sincsenek ugyanakkor kivételes helyzetben, ugyanis a rendelet egyik bekezdése szerint este 10 után ők sem árusíthatnak alkohol tartalmú italokat.

Az önkormányzat illetékesei, valamint a vendéglátók és lakók érdekképviselői közt július 29-én tartott egyeztetésen ugyanakkor a rendelet módosítása mellett döntöttek, emellett a kompromisszumos megoldás értelmében a vendéglátókat tömörítő érdekképviseleti szervezetek etikai kódex kialakításán gondolkodnak.

A fővárosiak nem támogatják a rendeletet

A Monddmeg.hu felmérése szerint a legtöbben nem értenek egyet a VI. kerületi rendelettel. A véleménykifejtő közösségi oldalon indított kérdésre közel 1500-an adtak választ, de csupán egytizedük értett egyet azzal, hogy este 10 óra után bezárjanak az éttermek, szórakozóhelyek és üzletek. 37 százalék véleménye szerint csak a kerthelyiségeket kellene ebben az időpontban bezárni, míg közel a válaszadók egynegyede hajnali 1-ig kitolná a nyitva tartási időt. 17 százalék gondolta úgy, hogy semmilyen korlátozást nem szabadna bevezetni. A fővárosiak közül még kevesebben értettek egyet a rendelettel: a 400 válaszadó közül csupán 9 százalék támogatta teljes mértékben az intézkedés bevezetését, míg 17 százalék semmilyen korlátozást nem vezetne be. Közel 40 százalék gondolta úgy, hogy csak a kerthelyiségekre kellene vonatkoznia a rendeletnek.

Az idősebb korosztály is jellemzően a szabályozással szemben tette le a voksát: az 50-64 éves budapestieknek csupán 15 százaléka ért egyet teljes mértékben a rendelet bevezetésével, míg 33 százalék szerint csak a kerthelyiségekre kellene vonatkoztatni azt, 17 százalék szerint pedig semmilyen korlátozást nem szabadna bevezetni.

A Monddmeg.hu oldalon a felmérés mellett a napokban egy küldetés indult Takarodó a belvárosban? címmel, amelyet támogatva nemcsak a véleményét fejezhetik ki bárki,  de csatlakozhat a rendelet bevezetésével szemben az oldalon szerveződött online kezdeményezéshez is.

A felmérésről:

A felmérés a Monddmeg.hu véleménykifejtő közösségi oldalon július 24. és 28. között zajlott, s összesen 1487 válasz született. A mintát a KSH adatai szerint súlyozták, így az a 18-64 éves korosztályt nem, kor, településtípus, valamint Budapest-vidék arány szerint reprezentálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük