A kormány, és a kormánypárt részéről kifejezett politikai ellenállást, az ellenzék részéről pedig politikai passzivitást tapasztalunk a kilakoltatások leállításával szemben.

 

 

A kormány, és a kormánypárt részéről kifejezett politikai ellenállást, az ellenzék részéről pedig politikai passzivitást tapasztalunk a kilakoltatások leállításával szemben.

 

 Együttes következményük a banki érdek brutális felülkerekedése a társadalmi érdeken, a fizetésképtelen emberek sorsukra hagyása, kiszolgálásuk a piac farkastörvényeinek – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője azon a csütörtöki sajtóértekezleten, amellyel egy időben Budapesten, a XIII. kerületi József Attila tér 4. sz. alatt egyszerre 140 család feje fölül árverezték el otthonát.

     A politika a társadalommal akarja megfizettetni a válság árát, ezért mi is kénytelenek vagyunk politikai síkra terelni a kérdést, és leszögezni: más politikát, más rendszert akarunk! Olyant, amelyik nem engedi meg, hogy az embert kilakoltassák jogszerűen birtokolt egyetlen otthonából. Olyant, amely nem veszi el az otthont attól, akit előzőleg munkájától és megélhetésétől is megfosztott. Olyan társadalompolitikát és rendszert akarunk, amely nem engedi meg, hogy a társadalompolitikát a bankok irányítsák, s hogy a bankok profitszempontjától függjön, együtt maradhat-e a család, vagy szétessék, állami gondozásba kerüljenek-e a gyerekek, vagy szüleikkel élhessenek tovább, fűtött lakás jusson-e az újszülött osztályrészéül, vagy szüleivel együtt az utcán kössön ki – fűzte hozzá.

      A Magyar Szociális Fórum rendszerkorrekciós politikát hirdet meg: az elosztás új egyensúlyát akarja a társadalmi többség javára, és a nemzeti fejlődés érdekében. Kilakoltatások helyett törvénybe akarja iktatni a lakhatási jogot, otthonteremtő szociális lakásépítési programot akar beindítani, vissza akarja adni egyetlen otthonát annak, akitől igazságtalanul elvették – mondta Simó.

     Róna Péter közgazdász szerint Magyarországon összeomlott a társadalom bizalma a bankok iránt. Ahhoz, hogy helyreállítsák, nem elég etikai illemkódexeket kidolgozni a bankok számára, hanem jogi eszközökkel kell fellépni velük szemben. A civil szervezeteknek kulcsszerepük van a megoldásban. Kartell jellegűvé vált a bankszektor: jogtalanul és becstelenül túlszámláznak. (Róna 150 milliárd forint túlszámlázásról tett említést éves szinten.) Aki eltűri ezt, a jogállamiságot sodorja veszélybe – mondta. A banki gyakorlat teljes felülvizsgálását sürgette a méltányosság és az igazságosság normái szerint. „Magyarországon kívül sehol a világon nem létezik jog a szerződés egyoldalú (banki) módosításához" – hangsúlyozta Róna Péter nemzetközi tapasztalataira hivatkozva.

     Karsai József, az MSZP országgyűlési képviselője, Battonya polgármestere szerint Magyarországot ma a bankok irányítják, nem a kormány. Ezen kell változtatni! Államosítani kell azokat a bankokat, amelyek fittyet hánynak a társadalmi érdekre, ki kell venni a pénzt a külföldi bankból és magyar bankba kell áttenni. Karsai elmondta, hogy választó körzetében sok család ott tart, hogy dinnyét eszik kenyérrel. Milliárdokat vettek el a mezőgazdaságtól, az erdőgazdaságtól a felelőtlen árfolyam politikával. Összefogásra szólított föl a vidék teljes ellehetetlenítésével, száz- és százezrek tönkretételével szemben.    

     Mészárosné Győrvári Bella, az Otthonvédő mozgalom kezdeményezőjének számító Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke megoldásként azt ajánlotta, hogy az állam az önkormányzatokkal karöltve dolgozzon ki bérlakási programot, ezzel egyúttal segítsen a hazai építőiparnak, a hajléktalanná váltakat pedig lakássá átalakított elhagyott középületekben helyezzék el. Mészárosné szerint tömegesen mennek csődbe a kis- és középvállalkozások, ingatlanjaikat is elárverezik sok esetben, ahelyett, hogy a nemzetközi hitelfelvételek arányában ők is támogatásban részesülnének, nem csak a bankok. A kilakoltatások többsége törvénytelen – mondta a VÉSZ alelnöke.

    Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bankok elutasítsanak mindennemű felelősségvállalást. A kormány ősszel kénytelen lesz szembesülni saját politikájának következményeivel. Újabban már a pénzügyminisztérium is a bankokat teszi felelőssé a válságért – mondta. Varga István élesen bírálta Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnökének érzéketlenségét az otthonvesztés, a kis- és középvállalkozók tömeges csődje iránt. Példa nélkülinek minősítette Felcsutinak azt az állítását, hogy a bankok több mint 80 százalékának semmi köze sincs az államhoz! Visszautasította azt az állítást is, hogy Felcsutiék a „civil társadalom alacsony színvonala" miatt nem tárgyalnak a társadalmi szervezetekkel. Varga elmondta, hogy miközben a bankok nyíltan vagy burkoltan milliárdokat kaptak az IMF-től és az EU-tól felvett kölcsönökből, 80 százalékkal csökkentették a magyar építőiparnak nyújtott hiteleket. Magyarországon ma a nemzetközi bankközi kamatláb húszszorosáért adnak lakossági hitelt – hívta fel a figyelmet Varga István.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük