Jubileumi hangversenysorozat a Művészetek Palotájában, 20 éves a Budafoki Dohnányi Zenekar. A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi év tiszteletére a zenekar négy koncertet ad a Művészetek Palotájában.

 

Jubileumi hangversenysorozat a Művészetek Palotájában, 20 éves a Budafoki Dohnányi Zenekar. A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi év tiszteletére a zenekar négy koncertet ad a Művészetek Palotájában.

 

A koncertsorozat időpontjai:

Február 27. – Zene plusz képzőművészet

Március 17. – Zene plusz tánc

Március 24. – A XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertje

Április 8. – A 20 éves Budafoki Dohnányi Zenekar jubileumi hangversenye

 

Február 27-én egy látványos hangversenyre hívják a közönséget, Zene plusz képzőművészet címmel. A koncerten közreműködik Cakó Ferenc homokgrafikáival.

Március 17-én Zene plusz tánc elnevezésű koncerten közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Forte Társulat és a Talamba Ütőegyüttes.

Március 24-én a XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar kiváló magyar énekkarokkal szövetkezve Orbán György és Gyöngyösi Levente egy-egy nagyszabású oratorikus művét szólaltatják meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A jubileumi nagykoncertre április 8-án, egy gálaest keretében kerül sor. Az ünnepi hangversenyen olyan produkciókat hallhatnak, amelyben a zenekar bemutatja mindazt az értéket, műhelymunkát és innovációt, amely az elmúlt 20 évben felhalmozódott az együttesben.

 

2013. február 27. szerda, 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Zene plusz képzőművészet

Holst: Planéták

Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

Közreműködik:

Angelica leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)

Cakó Ferenc – homokgrafika

Vezényel: Hollerung Gábor

A hangverseny a zene és a képzőművészet kapcsolatát veszi górcső alá. Gustav Holst A planéták című műve a bolygókon keresztül emberi tulajdonságokat ábrázol, míg Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabját festmények ihlették. A zenemű megszületéséhez inspirációt adó képeket Cakó Ferenc homokanimációi keltik életre.

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara, mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata jóvoltából az 1993. óta hivatásos együttes – melynek zeneigazgató-karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy – rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt itthon és külföldön egyaránt.

 

A zenekar évente mintegy 50-60 hangversenyt ad, 3 saját rendezésű bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az Olasz Kultúrintézetben, a MOM Kulturális Központban, illetve a 2013/14-es évadtól ismét újonnan megnyíló Zeneakadémián. A fenntartó kerületben nagy szerepet játszik a lokális hangversenyélet felvirágoztatásában, három sorozata van a budafoki Klauzál Házban. Emellett pedig számos rangos fesztivál résztvevője. (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Symphonia Hungarorum, Miskolci Operafesztivál, Budavári Nyár rendezvénysorozat, BudaFest Fesztivál).

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar olyan hazai és külföldi muzsikusokkal játszott együtt eddig, mint Shlomo Mintz, Elena Bashkirova, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rivka Golani, Yoav Talmi, Roberto Paternostro, Jörg Peter Weigle, Michael Stern, Tatjana Vaszilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Bogányi Gergely, Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás.

Az oratorikus és szimfonikus repertoár mellett minden évadban bemutatnak egy-egy szcenikus produkciót (Mascagni: Parasztbecsület 2005, Bizet: Carmen 2005, Verdi: Don Carlos 2006, Orff: Carmina burana 2007, Kodály: Székely fonó 2007, Honegger: Johanna a máglyán 2008, Mendelssohn: Szentivánéji álom 2009, Berlioz: Faust elkárhozása 2010, Stravisky: Menyegző 2013)

 

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Az együttes nagy sikerrel szerepelt a Bécsi, Müncheni, Ulmi, Strassbourgi és Valenciai Fesztiválokon. Felléptek a "Sonoptikum" fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben, a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban, a Rheingaui Fesztiválon, valamint a Hessentag rendezvénysorozatának keretében. Az együttes kirobbanó sikerrel szerepelt a Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, az ORF nagyszabású TV-Show-jában, a Hannoveri Világkiállításon pedig az ünnepi hangverseny közreműködője volt. 2008-ban Honegger: Johanna a máglyán című produkciójukat mutatták be a zágrábi Lisinski Hall-ban, 2010-ben Belioz Faust elkárhozását adták elő Ljubljanában, Zágrábban és Belgrádban. 2007 óta a Shlomo Mintz által vezetett Festival International de Musique de Sion Valais rendezvény rezidens zenekara. 2011 nyarán Sting Symphonicity turnéjának grazi és budapesti állomásán kísérték a világhírű művészt hatalmas sikerrel. 2009 óta egyedülálló, rendkívül népszerű filmzenei repertoárjukkal is gazdagítják a hazai hangversenyélet kínálatát.

A zenekar mindemellett nagy hangsúlyt fektet a kortárs művek bemutatására és rögzítésére is. Számos kortárs szerző írt műveket a zenekar felkérésére, mint Vajda János, Szentpáli Roland, Gyöngyösi Levente és az együttes rendszeresen játssza fiatal magyar szerzők műveit (Tallér Zsófia, Kerékffy Márton, Kákonyi Árpád, Ott Rezső, Solti Árpád stb.). A Dohnányi Zenekar eddigi talán legnagyobb vállalkozása Gyöngyösi Levente Mester és Margarita című musicaljének 2015-re tervezett bemutatója, melyet a szerző szintén a zenekar felkérése ír.

 

http://www.bdz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük