2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2009 Januártól – épületek zöldkártyája

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21657"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hőkép_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>A 2009. január 1-jével hatályosuló két új kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló - célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése. </p><p> 

hőkép 0.thumbnailA 2009. január 1-jével hatályosuló két új kormányrendelet – az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló – célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése.

 

hőkép 0.thumbnailA 2009. január 1-jével hatályosuló két új kormányrendelet – az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hőtermelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló – célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése.

 

A jogszabályok két tanúsítvány bevezetését írják elő, amelyek érdemi szakmai segítséget nyújtanak az épületek energiatudatos használatához és felújításához, egyben feltételei a 2009. január 1-je után kiírt uniós és hazai pályázatoknak.

Energiafelhasználásunk több mint 40 százalékát fordítjuk az épületek fűtésére és hűtésére. Az uniós irányelvnek és a hazai szabályozásnak célja, hogy csökkenjen az energiafogyasztás, és ezzel együtt javuljon a környezet állapota. Magyarország ennek érdekében eddig is komoly erőfeszítéseket tett. Így például 2006-tól hatályos az a kormányrendelet, amely minden újonnan épülő épület esetén szigorú energetikai követelményeket ír elő.

A január 1-jével  hatályosuló két kormányrendelet, egymással összefügg, és részét képezik az épületek energetikai minősítési folyamatának, az ún. „zöldkártyának".

1. Épületek energetikai tanúsítványa

Január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. A meglévő épületek eladása, illetve bérbe adása alkalmával a tanúsítvány elkészíttetése önkéntes 2012. január 1-ig. Tehát, ha egy állampolgár úgy használja az ingatlanát, mint ahogy az elmúlt 20 évben, akkor továbbra sem lesz szüksége ilyen igazolásra. Nem tanúsítvány köteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

Az energetikai tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat, hogy minél többen készíttessék el saját ingatlanukra a tanúsítványt. Ezért a tanúsítvány hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan előnyben részesíteni azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak. A tulajdonos érdeke, hogy elkészíttesse a tanúsítványt, hiszen az energiatakarékos épület növeli az ingatlan értékét. Felújítási pályázatoknál előírás lesz tanúsítványt készíttetni.

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb „A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb „I" kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, és egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes.

2. Hőtermelő berendezések tanúsítványa

A hőtermelő berendezések és légtechnikai rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló kormányrendelet célja az épületek üzemeltetésekor felhasznált energia csökkentése. A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik. A vizsgálat elsődleges célja a tanácsadás. A szakértők a vizsgálat keretében a hőtermelő berendezés, illetve légkondicionáló rendszerek megfelelőségét mérik fel így a többi között: a műszaki leírásban foglalt értékeket a rendszer megfelelően nyújtja-e, valóban megvalósul-e az az elvárható teljesítmény, amelyet az egyes berendezések műszaki előírásai meghatároznak. A felhasználó pontos szakmai útmutatót kap, hogy hogyan javítható berendezése hatásfoka, milyen módon fokozható a rendszer teljesítménye, és így hogyan csökkenthető az energiafelhasználás, vagy azonos energiafelhasználás mellett hogyan érhető el jobb hasznosulási arány. A szakértők figyelembe veszik az alternatív energiafelhasználási módszereket is, és megmutatják, hogy az módon mi építhető be, valamint milyen időtávon térülhet meg. A tanúsítvány 2 vagy 4 évig érvényes.

Mindkét tanúsítás speciális vizsgálatot igényel. A tanúsítást végző szakemberek névjegyzéke a Magyar Építész Kamaránál és a Magyar Mérnöki Kamaránál érhető el. A felülvizsgálat költsége egyedi megállapodás tárgyát képezi, azonban óradíja legfeljebb nettó 5500 Ft lehet óránként.

A rendeletek hatására várhatóan az új építésű épületek tervezése és kivitelezése, valamint a meglévő épületek felújítása során előtérbe kerülhetnek az alternatív energiaforrások alkalmazásának lehetőségei, hosszabb távon csökkentve ezzel a villamos energia és a gáz felhasználását. A rendeletek közvetett hatása, hogy az ingatlanpiacon mind az adásvételek, mind a bérbeadások során a szerződések biztonsága javul azáltal, hogy az épületek energetikai minőségét hatóságilag elismert tanúsítók felelősséggel igazolják.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.