2024.április.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2010 szeptember 4-én avatják újra az óbudai zsinagógát

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43006"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lst_obuda_baruch.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="55" /></a></span>Munkások jönnek-mennek, a bejáratnál építőanyagok tornyosulnak, nemhogy a berendezés, még a padlóburkolat is hiányzik. Sietni kell: a hét végén tartják az újra vallási célokat szolgáló óbudai zsinagóga avatóünnepségét.<br />

lst obuda baruch.thumbnailMunkások jönnek-mennek, a bejáratnál építőanyagok tornyosulnak, nemhogy a berendezés, még a padlóburkolat is hiányzik. Sietni kell: a hét végén tartják az újra vallási célokat szolgáló óbudai zsinagóga avatóünnepségét.

lst obuda baruch.thumbnailMunkások jönnek-mennek, a bejáratnál építőanyagok tornyosulnak, nemhogy a berendezés, még a padlóburkolat is hiányzik. Sietni kell: a hét végén tartják az újra vallási célokat szolgáló óbudai zsinagóga avatóünnepségét.

– Ritka az olyan zsinagóga, amelyet évtizedeken át másra használtak, majd visszakerült a közösséghez, és újra elnyerte eredeti funkcióját – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Az Árpád híd közelében, a Lajos utcában lévő óbudai zsinagóga a kivételek közé tartozik. Elődje 1767-69 között épült Nepauer Máté tervei alapján, a jelenlegi épületet 1821-ben adták át, még abban az időben, amikor zsidóknak tilos volt állandó jelleggel letelepedniük a városi belső területeken. Így az óbudai Zichy-birtokon éltek: a sok névváltozáson átesett Lajos utcának ezt a részét akkoriban Zsidó utcának hívták.

A holokauszt után az óbudai zsidó közösség megmaradt tagjai próbálták zsinagógaként megőrizni az épületet, téglajegyeket is bocsátottak ki, hogy legyen pénz a szükséges felújításokra. A közösség azonban megszűnt, az épület textilmúzeumként, majd sokáig tévéstúdióként működött.

Budapest egyik legrégebbi zsinagógáját vasárnap adják vissza a vallásos zsidóságnak. Az avatóünnepségen rangos izraeli vendéket és Erdő Péter bíboros mellett a kormányzat képviselői (többek között Martonyi János és Semjén Zsolt) is jelen lesznek. A rekonstrukció költségeit az EMIH magánadományokból fedezte, az épületet jutányos áron bérli a Magyar Televíziótól. Konkrét összegeket Köves Slomó nem mondott.

A vezető rabbi a zsinagóga különlegességének nevezte, hogy a belső boltíveket több mint 25 ezer apró Dávid-csillag díszíti. Az Izraelből érkezett új Tóratekercs a közösség egyik támogatójának ajándéka.

A beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Rajnai Péter is, a vészkorszak egyik túlélője, akit annak idején az óbudai zsidó fiúárvaház lakójaként ebben a zsinagógában avattak felnőtté – a vallási szokások szerint 13 éves korában. Az árvaház szemben volt a zsinagógával, de ma már nem létezik: áldozatául esett az úgynevezett városrendezésnek.

www.zsido.com

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.