2013. április 5-13. között öt helyszínen 74 alkotást láthat majd a közönség, köztük több magyar vonatkozású munkát és nemzetközi premiert.

 

 

 

2013. április 5-13. között öt helyszínen 74 alkotást láthat majd a közönség, köztük több magyar vonatkozású munkát és nemzetközi premiert.

 

20 évvel ezelőtt, 1993-ban egy moziban 16 filmmel indult útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Mára öt helyszínen – az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, az A38 hajón és idén először a Puskinban -, egy közel 30 fős stáb egész éves munkája eredményeképp 61 egésztés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézheti meg a közönség, gyakran az alkotásaikat elkísérő alkotók társaságában. 

 

A The Master című filmmel nyit az idei, 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A rendezvény kiemelt programja a Zöld Sziget ír szekció és a Staropramen sörkorcsolyák kortárs cseh filmválogatás. Idén új filmcsokorral bővül a Titanic kínálata, az

A napos oldal fergeteges vígjátékokat hoz majd, a versenyben pedig 10 film vetekszik a Hullámtörők díjért. A zsűri elnöke Jiři Menzel lesz.

 

A fesztivál nyitófilmje Paul Thomas Anderson The Master-je lesz, mely egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman) különös kapcsolatát mutatja be. A rendezvény egyik kiemelt programja, a Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér pereg majd a vásznon. A közönség láthat egy lesújtó drámát egy dublini aranyifjúról, egy tengeriszörnyes horror-vígjátékot, egy lakótelepi horrort, egy társadalmi drámát, egy, a belfasti punk-rock legendás alakja, Terri Holey életét bemutató filmet s egy egészestés dokumentumfilmet is. A Staropramen sörkorcsolyák öt kortárs cseh filmet mutat be: lesz díjözönnel jutalmazott film noir, szexuális ébredésről szóló elsőfilm, road movie, egy abszurd fekete komédia és egy háborús dráma a lidicei náci mészárlásról.

 

A közkedvelt Északi fények szekció hat filmet hoz, a Tiszta Amerika öt független filmet kínál, a Sötét oldal kilenc alkotást mutat be, a Zene Mindenkinek válogatás a legfrissebb, fesztiválkedvenc zenés dokumentumfilmeket, illetve zenei témájú játékfilmeket tárja a magyar közönség elé, s idén új filmcsokorral bővül a fesztivál programja, az A napos oldal szekcióban hat fergeteges vígjátékot vetítenek majd. Az idei Titanic három nemzetközi premierrrel is dicsekedhet: a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones) Tóth Orsival és Rába Rolanddal,  a Hogyan kövessünk vadidegeneket? (How to Follow Strangers) Chioke Nassor rendezésében és az Elbocsátó szép szavak (Last Kind Words) Kevin Barkertől Budapesten, a Titanicon debütál.

 

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik.

 

Idén tíz film versenyez a Hullámtörők díjért:

az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben,

az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a (Dom s bashenkoy),

Cate Shortland mozija, Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, a Lore,

a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones),

a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre),

a szintén szlovákiai magyar Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer (Môj pes Killer), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek (Upstream Color) című mozija,

a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje,

Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane),

az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja (What Richard Did).

 

Idén is nemzetközi zsűri dönt majd a legjobb filmnek járó díj odaítéléséről, ezúttal a világhírű cseh rendező, Jiři Menzel elnökletével, Morgan Bushe ír producer (Semmit magamról) és Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) részvételével.

 

A közönség március 28. és április 4. között minden helyszínen kedvezményes, 900 Ft-os áron vásárolhat jegyeket elővételben, utána a teljes jegyár 1100 Ft lesz.

A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon található.

 

Végezetül egy fontos közlés:

A 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál önkénteseket keres a fesztivál teljes időtartamára. Jelentkezni lehet a titanic.onkentes@gmail.com címen a következő adatok megadásával: név, telefonszám, e-mail cím, beszélt nyelvek. 

Szeretettel vár mindenkit a csapatban a Titanic stábja.

 

http://titanicfilmfest.hu/2013/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük