2024.április.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. október 13.-14-én Fischer Iván első magyarországi szerzői estjét rendezi meg a Millenáris

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/75109"><img class="image image-_original" src="/files/images/Mi%20(1)_1.jpg" border="0" width="463" height="315" /></a></span>A koncerthez az első estén társul a sikeresen indult és bátran mondhatom népszerűvé vált Midnight Music.</p> <p> 

mi%20(1) 1A koncerthez az első estén társul a sikeresen indult és bátran mondhatom népszerűvé vált Midnight Music.

 

mi%20(1) 1A koncerthez az első estén társul a sikeresen indult és bátran mondhatom népszerűvé vált Midnight Music.

 

Különleges zenei csemegének ígérkezik a múlt hónapban a világ 10 legjobb karmestere közé választott Fischer Iván első hazai szerzői estje. Az idén harmincadik születésnapját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója 15 éve ír zenét, műveit már számos országban előadták. Tavalyi, Bruges-ben rendezett, nagy sikerű szerzői estje után döntött Fischer Iván úgy, hogy néhány darabját itthon is bemutatja, sőt, erre az eseményre egy új operát is ír.

 

Így készült el A Vörös Tehén, melynek témája a Tiszaeszlári vérvád.

 

Az új opera szövegírói Krúdy Gyula és Kossuth Lajos, a verses dalok megírására pedig a kortárs magyar irodalom kiemelkedő szerzőjét, Parti Nagy Lajost kérte fel a zeneszerző.

 

A Vörös Tehén ősbemutatója Ascher Tamás és Székely Kriszta rendezésében október 13-án, 20 órakor a Millenárison lesz; ismétlés még az aznap éjfélkor, illetve másnap, október 14-én ugyanott.

 

A szerzői este darabjai közül Magyarországon eddig egyedül a szopránhangra és néhány hangszerre írt Spinoza-fordítások című kis szólókantáta hangzott el. Kis paródia ez, egyrészt Spinoza gondolatairól, másrészt annak régi holland fordításáról. A Shud Sarang szextett Fisher Iván indiai utazása után készült, míg az olasz nyelvű La Malinconia a fiatalság melankóliáját elemezgeti. Elhangzik Goethe híres Zigeunerlied című verse, amelyet hat boszorkány számára írt a szerző; aki szerint a boszorkányos ügyesség mellé boszorkányos lelkialkat is kell az előadáshoz. A Zigeunerlied-et a boszorkányosan tehetséges és lenyűgöző Kobra együttes adja elő, amelynek tagja Nora Fischer, Fischer Iván lánya is.

 

A Vörös Tehén mellett a Tsuchigumo című operát is első alkalommal hallhatja a magyarországi közönség. Ennek librettója az eredeti japán nószínházból ismert dráma és annak kabuki változata. Hat nyelven énekelnek benne, az eredeti japán mellett franciául, olaszul, németül, angolul es magyarul.

 

„Szeretnem leszögezni, hogy nem vagyok modern zeneszerző, ne várjanak modern zenét. Előadóként mindenféle zene kavarog a fejemben. Egyszer elhatároztam, leírom azt, ami ott kavarog. Ennek a kavargásnak a zenei nyelve az az egyveleg, amiben élünk, ami ránk zúdul a rádióból, liftből, csengőhangból, koncertteremből. Hasonlónak érzem magam azokhoz a képzőművészekhez, akik montázsokat raknak össze mindabból, amit az utcán felszednek." – Fischer Iván

 

Jegyár: mindkét napon 3000 Ft

 

2013. október 13-án 23:30 – Midnight Music

Midnight Music, klasszikus zene azoknak, akik éjjel élnek!

Közreműködik: Budapesti Fesztiválzenekar

Vezényel: Fischer Iván

 

A Budapesti Fesztiválzenekar 2012-ben elindított koncertsorozatának célja, hogy a kulturális értékek befogadására nyitott, a művészetet kedvelő fiataloknak, különleges koncertélményt, egyedi (éjszakai) szórakozást nyújtson. Már az első évadban nyilvánvalóvá vált, hogy ez a korosztály is szívesen elmerül az éjszakai órákban kötetlen keretek között a klasszikus zenei dallamokban. Messiaen madarai, Richard Strauss Zarathusztra-dallamai elnyerték az egyetemisták, fiatal felnőttek tetszését. A rendhagyó koncerthelyszín (Millenáris) és a szokatlan körülmények (a jegyek nem helyre és nem székre szólnak: hanem babzsákokra!) is jelzik: ez a koncert más, mint a többi…

 

Jegyár: 1200 Ft

Biciklivel érkezők és/vagy biciklis igazolványt felmutatók 30% kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a helyszínen.

www.millenaris.hu

www.facebook.com/bfz.midnightmusic

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.