A közép-európai felzárkózó gazdaságok feldolgozóiparának folytatódó, de a korábbiaknál bizonytalanabb növekedésére utalnak a térség múlt havi beszerzésimenedzser-indexei (BMI) – vélekedtek a decemberről szóló BMI-adatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

 

A közép-európai felzárkózó gazdaságok feldolgozóiparának folytatódó, de a korábbiaknál bizonytalanabb növekedésére utalnak a térség múlt havi beszerzésimenedzser-indexei (BMI) – vélekedtek a decemberről szóló BMI-adatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

 

    A világgazdaság egészének feldolgozószektora ugyanakkor csaknem három éve nem mért ütemben bővül.

    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra kiszámított múlt havi súlyozott BMI-átlag 54,3-ról 53,1-re csökkent.

    A Capital Economics elemzői szerint ez a visszaesés "annál is inkább csalódást keltő", mivel a német feldolgozószektor BMI-mérőszáma decemberben jelentősen emelkedett, és a közép-európai gyáripar mélyen integrálódott a német gazdaság beszállítói láncolataiba.

    A ház londoni szakértői megjegyezték, hogy Magyarország esetében a feldolgozóipari BMI-teljesítményjelző – amelyet nem a Markit piaci adatszolgáltató állít össze – "hajlamos az erőteljes kilengésekre", és ezért a Capital Economics "nem tulajdonít túlzott jelentőséget" annak, hogy az átfogó magyar gyáripari index decemberben 52,6-ról 50,2-re esett vissza.

    A cég szerint az európai felzárkózó térség múlt havi BMI-indikátorai összességében még mindig magasak a korábbi néhány évhez mérve, ám azt is jelzik, hogy a régió kilábalása továbbra is ingatag.

    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai az általuk vizsgált felzárkózó térségre – amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik – 50,8-as átlagos súlyozott BMI-értéket mutattak ki decemberre az egy hónappal korábban kiszámolt 51,7 után.

    A Barclays londoni szakelemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a térségen belül a magyar gyáripari teljesítményindex a leghajlamosabb a kilengésekre, és így a legkevésbé hatékony növekedési előrejelző. Jóllehet a magyar feldolgozószektor BMI-mutatója növekedési szempontból hozzávetőleg semleges szintre csökkent, más reálgazdasági szektorok mutatói azonban továbbra is a magyar gazdaság javuló növekedési teljesítményére utalnak – hangsúlyozták csütörtöki elemzésükben a Barclays londoni közgazdászai.

    A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a három közép-európai EU-gazdaság – Magyarország, Csehország és Lengyelország – decemberi gyáripari BMI-mutatóiból azt a következtetést vonták le, hogy a "kisebb visszaesés" ellenére a csoport feldolgozószektorának kibocsátása, termékeinek kereslete, exportja és foglalkoztatási dinamikája továbbra is "szilárd ütemben" bővül.

    A GS elemzői szerint a friss BMI-mutatók alátámasztják a ház azon nézetét, hogy az eddig jórészt exportvezérelt kilábalási folyamat hajtóerejének szerepét a három gazdaság esetében mind nagyobb mértékben az erősödő hazai kereslet veszi át.

    A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a decemberi BMI-adatoknak várhatóan csekély hatásuk lesz a régió monetáris politikájára.

    A ház szakértői azt jósolják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapállása továbbra is enyhítésre hajló marad, ugyanakkor óvatossá is válik, elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának kezdődő visszavonása miatt.

    Ugyanerre a következtetésre jutottak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a decemberi közép- és kelet-európai gyáripari aktivitási mérőszámokat kommentáló csütörtöki helyzetértékelésükben. A ház szakértői közölték, hogy a Fed döntése nyomán felülvizsgálták előrejelzési forgatókönyvüket, amely a következő négy hónap mindegyikében egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számol. Az RBS korábbi prognózisa a következő három hónapra lépésenként 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsített.

    Az RBS londoni elemzői is hangsúlyozták, hogy az adatsor volatilitása miatt "valamelyes kétellyel" kezelik a magyar gyáripari BMI-mutatót. Kiemelték ugyanakkor, hogy a jelzőszám immár ötödik hónapja mutatja folyamatosan a magyar feldolgozószektor teljesítményének növekedését, és ez 2011 közepe óta a leghosszabb bővülési időszak.

    A globális feldolgozószektor egészének aktivitása ugyanakkor csaknem három éves csúcson van.

    A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzésimenedzser-indexét.

    A ház által súlyozott átlagolással képzett decemberi globális mutató a JP Morgan szakelemzőinek csütörtök esti ismertetése szerint 0,2 ponttal 53,3-ra javult. A cég szerint ez 2011 áprilisa óta a legmagasabb érték.

    A JP Morgan számítási módszertana alapján a múlt havi globális gyáripari BMI-mutató kibocsátási részindexe – amely 0,1 pontos emelkedéssel 55,3 volt – éves szintre kivetítve a világgazdasági feldolgozószektor immár csaknem 6 százalékos éves szintű teljesítménynövekedésével lenne konzisztens.

    A ház szakelemzői szerint bár a tavalyi negyedik negyedévről rendelkezésre álló egyéb aktivitási adatsorok ennél valamivel lassabb, 4-5 százalékos globális gyáripari teljesítménybővülést valószínűsítenek, ez is azonban markáns erősödés a világgazdaság feldolgozószektorában a tavalyi első és harmadik negyedév között mért, éves szintre vetített 2,8 százalékos átlagos növekedéshez képest.

 

Kertész Róbert

 

gke \ kpl

 

MTI 2014. január 2., csütörtök 22:52