2024.április.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2019-ben Magyarország ad otthont a WRO™ robotprogramozási Világdöntőnek

3 perc olvasás

cropped-wro-magyarorszag-1.pngEurópában elsőként a Magyarországot képviselő Edutus Főiskola nyerte el a 2019. november 8-10. között megrendezendő XVI. World Robot Olympiad™ (WRO) Világdöntő rendezési jogát. A világverseny lebonyolítását az Edutus Főiskola végzi, mint a WRO™ hivatalos nemzeti szervezője, a rendezvénynek pedig Győr városa ad helyszínt.

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos elmondta, hogy ez Magyarországnak egy hatalmas siker, a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenyének rendezési jogát nyerte el.  A Digitális Oktatási Stratégiában hangsúlyosan szerepel a programozás és a kódolás mellett a digitális kompetenciák megtanítása is, már az általános iskolától kezdve. Ezeknek a közép- és hosszú távú céloknak a megvalósításához a WRO™  is hozzájárul.

 

„Óriási európai siker! Két év múlva november 8-10. között az egész világ Magyarországra fókuszál. A WRO™ megrendezése megalapozhatja Magyarország digitális technológiai fejlődésének előre mozdítását. Több mint 3000 résztvevő, 65 különböző országból érkezik hazánkba, ez egy nagyon nagy verseny az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) témakörben. Köszönjük a magyar államnak és a cégeknek az eddigi támogatást, és a sikeres megvalósítás érdekében nyitottak vagyunk a további együttműködésre is”- nyilatkozta Szögi Zoltán, az Edutus Zrt. vezérigazgatója, az Edutus Főiskola fenntartója.

 

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A WRO™ versenyek ötvözik egy sportesemény izgalmát a LEGO® Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. A WRO™ nemzetközi szinten 14. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) területén.

A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához. A versenyeken résztvevő diákok 85%-a műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el.

 

Az idei évben a WRO™ LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

 

A 2018-as versenyszabályokat 2018. január 15-én hirdeti meg a WRO™ nemzetközi szervezete. A magyarországi nemzeti döntőre, mely Tatabányán kerül megrendezésre 2018. január 15-étől lehet regisztrálni a www.wro.hu oldalon minden korosztályban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.