2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79175"><img class="image image-_original" src="/files/images/p%C3%A9cs3-%20(1).jpg" border="0" width="485" height="640" /></a></span>3 az 1-ben ajánlatomban ezúttal 1 a helyszín, PÉCS és 3 a program, mégpedig a SEEMIG konferencia, a költészet napján „A részeg Petőfi és a meztelen lantos - avagy kortárs vers próza és dal között" előadás, és végül történelmi kalandozások a Zsolnayban.</p>  <p><strong>

3 az 1-ben ajánlatomban ezúttal 1 a helyszín, PÉCS és 3 a program, mégpedig a SEEMIG konferencia, a költészet napján „A részeg Petőfi és a meztelen lantos – avagy kortárs vers próza és dal között" előadás, és végül történelmi kalandozások a Zsolnayban.

 

3 az 1-ben ajánlatomban ezúttal 1 a helyszín, PÉCS és 3 a program, mégpedig a SEEMIG konferencia, a költészet napján „A részeg Petőfi és a meztelen lantos – avagy kortárs vers próza és dal között" előadás, és végül történelmi kalandozások a Zsolnayban.

 

2014. április 8-án országos migrációs konferencia a Zsolnay Negyedben.

A Központi Statisztikai Hivatal és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata együttes szervezésében a SEEMIG (Managing Migration in South East Europe) egyik legfontosabb magyarországi szakmai eseménye kerül megrendezésre Pécsett, a Zsolnay Negyed E25-ös épületében.

A SEEMIG projekt az elmúlt másfél év során áttekintette nyolc ország, közöttük Magyarország migrációs, munkaerő-piaci és humán tőkével kapcsolatos adatrendszerét, és elkészítették az említett adatrendszerek reformtervezetét. A SEEMIG Cselekvési Terv elnevezésű dokumentum célja a Dél-Kelet-Európai régió migrációs adatrendszereinek megújításának elősegítése.

Az április 8-án zajló konferencián a minisztériumokból, hatóságoktól, kutatóintézetektől érkező szakértők megvitatják a magyar adatrendszer-reformokat célzó javaslatokat, majd a Cselekvési Terv szövegét a meghívottak által felvetett szempontok és észrevételek alapján véglegesítik.

A konferenciát követően a szakemberek a Zsolnay Negyedben tett séta során betekintést nyerhetnek a Negyed kulturális érdekességeibe egy esetleges visszatérés reményében.

További információ: seemig@ph.pecs.hu

 

2014. április 11-én 19 órától irodalmi csemege a költészet napján.

Mire való ma a költészet? Miről szóljon: a valóságshow-król vagy továbbra is az örök eszményekről? Mire kíváncsi a mai közönség? Ezeket az aktuális témákat feszegeti a költészet napján Lackfi János költő, műfordító, tanár és Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője „A részeg Petőfi és a meztelen lantos – avagy kortárs vers próza és dal között" című előadáson. József Attila születésnapján a Művészetek és Irodalom Házában igazi irodalmi élményt kaphatnak a résztvevők, hiszen a felvetett kérdések igen sokakat foglalkoztatnak. Lackfi János véleménye a témáról mértékadó, mivel szinte minden művészeti műfajban otthon van: munkája részét képezik a gyerekkönyvek, a vers, dráma, regény, a tanítás, sőt Lovasi Andrással közösen megzenésített verseket is készítettek.

Az estet Dresch Mihály szaxofonjátéka színesíti.

Művészetek és Irodalom Háza

http://www.pmh.hu/

 

Történelmi kalandozások a Zsolnayban – avagy tippek nyári programokra, táborokra gyerekeknek, családoknak

Kalandozások Pécs történelmi korszakaiba, rejtélyek után kutakodás a Mecsek rengetegében, betekintés az ókori római Sopianae mindennapjaiba, interaktív délutánok a Zsolnay Negyedben – ezt kínálják a pécsi Cella Septichora Látogatóközpont és a Zsolnay Negyed nyári táborai és hétvégi programjai.

Június végén MindenKorPécs néven harmadszor kerül megrendezésre a népszerű kalandtábor a Cella Septichorában, mely során Pécs ókori, középkori, török és újkori rejtett értékeivel ismerkedhet meg a 8-14 éves korosztály. Az ókeresztény temető, az egykori püspökvár, a török emlékek, a Zsolnay hagyaték mind a város hírnevét öregbítik, melyeket játékos formában fedezhetnek fel a résztvevők.

Újdonság a július 14-től első ízben megszervezett történelmi felfedező tábor, mely a Mecsekben rejtőzködő várak, barlangok, kővé vált emberek, hegyi patakok nyomába ered Abaligeten, a Jakab-hegyen, Püspökszentlászlón, Márévárán, a Rékavárnál, Kisújbányán és Óbányán. A 8-14 éves gyerekek az utolsó éjszaka egy igazi sátoros ott alvós buliban is részt vehetnek.

Májustól minden szombaton különleges programmal várja a Cella Septichora a belépőjegyet váltókat: Sopianae mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást az Örökségműhely foglalkozások keretében. A szeptemberig tartó hétvégéken felidézik az egykori provincia székhely hétköznapjait. Megtudhatjuk hogyan öltözködtek, mit ettek, miben hittek az egykor itt élők, milyen tárgyak vették körül őket. Kipróbálható, milyen lehetett a gyerekek és felnőttek élete a Római Birodalomban. A szervezők 0-100 éves korig mindenkit várnak, aki szeretne ízelítőt kapni az 1600 évvel ezelőtti időkből.

„Ki az a Mi az a Zsolnay?" címmel kimondottan családok részére szervez a Zsolnay Negyed május 17-én, június 14-én és július 12-én interaktív délutánokat. A programokon felidézik a Zsolnay Család tevékenységét, Zsolnay Vilmos szellemét az állandó kiállításokon keresztül, a ránk hagyott tárgyi örökség fényében, ezenkívül a programban szerepel közös játékos ismerkedés a tárgyakkal, a családtagokkal, a helyszínekkel, porcelánfestéssel.

A Családi Délutánok részleteiről, az egyes hétvégék aktuális programjairól érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet: 20 436 0163

Bővebb információ: Cella Septichora Látogatóközpont

Kálóczy Lola 20/371 3871, Balogh Tünde 20/436 0163

http://www.pecsorokseg.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.