3 az 1-ben, azaz Szájkosár a Werkben, Varró Dániel és Lovasi András az Európa Pontban, valamint a legfiatalabb hazai könnyűzenei fesztivál Békéscsabán.

 

3 az 1-ben, azaz Szájkosár a Werkben, Varró Dániel és Lovasi András az Európa Pontban, valamint a legfiatalabb hazai könnyűzenei fesztivál Békéscsabán.

 

SZÁJKOSÁR – Performansz és kerekasztal a Werk Akadémián.

Szögezzük le: cenzúra nincs. Van viszont a nemkívánatos tartalmak kiszűrése, elzárása.  Vannak oltalmazó jogszabályok, amelyek gondoskodnak róla, hogy bizonyos tartalmak, többek között a blaszfémia, a dohányzás, a drogfogyasztás, a másság, a meztelenség, a szex, vallási-politikai jelképek, ne kerülhessenek korlátozás nélkül nyilvánosság elé. Védenek bennünket, serdületlen gyermekeinket, a közérzületet, a közízlést.  És ha a jogszabályok mégsem nyújtanának kellő védelmet, az ártónak vélt tartalmak közzétevőit bíróság elé lehet citálni.

A WERK Galéria legújabb kiállítása és a hozzá kapcsolódó beszélgetés a művészi szabadság kérdéskörét járják körül. A tervezett beszélgetés során felvetjük a kérdést: kit és mitől kívánunk megóvni? Milyen védelmet nyújthatnak ezek a szabályozások/tilalmak a korhatár karikától a közvetlen tiltásig? Mennyiben teremti meg a jelen helyzet az öncenzúra, a preventív cenzúra közegét? És a legfontosabb kérdés: valójában milyen fenyegetést, veszélyt jelentenek ezek a tartalmak?

A beszélgetésben közreműködik Győrffy László képzőművész, Kincses Károly fotómuzeológus, Dr. Legeza Dénes szerzői jogász és Réz András, WERK művészeti vezető.

Werk Akadémia

2012. április 25. 20 óra

Budapest, V. Arany János u. 10. 4. emelet

http://www.werkakademia.hu/

 

Varró Dániel és Lovasi András az Európa Pontban.

Április 25-én több elismert művész is tiszteletét teszi az Európa Pontban. Varró Dániel felolvasó esttel és irodalmi beszélgetéssel érkezik, Lovasi András pedig Lackfi János verseit hozza el. A Kiscsillag frontemberét az énekes régi barátja, Heindl György, az After Crying alapító Vedres Csaba és Szabó Attila, a Csík Zenekar tagja kíséri.

A Föld napja alkalmából a Zöld kérdések és KÉK válaszok című előadáson a Kortárs Építészeti Központ hazai és nemzetközi előadói beszélnek az élhető városi környezetről, összetartó közösségekről és dinamikus gazdaságokról, illetve az ezekben rejlő lehetőségekről.

A Föld napját ünnepli a Lumiére Filmklub is, ahol Jean-Paul Jaud Severn, gyermekeink hangja című alkotását nézhetjük meg. A dokumentumfilm főszereplője az a Severn Cullis-Suzuki, aki tizenkét évesen az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájának résztvevőit felszólította, gondoljanak gyermekeik, a következő generációk jövőjére.

Az alkotás most kerül a hazai mozikba, a Filmklub a premierrel egy időben vetíti azt. A hónapot az első Nemzetközi Jazz Nap ünneplésével koronázzák a szervezők. Április 30-án kerekasztal beszélgetés és a nemzetközileg is elismert Oláh Kálmán koncertje vár mindenkit.

2012. április 23. 19:00 – Lumiére Filmklub

Severn, gyermekeink hangja – Rendező: Jean-Paul Jaud

Severn Cullis-Suzuki 1992-ben, tizenkét évesen kiállt az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájának résztvevői elé, és hatperces beszédében felszólította őket, hogy gondoljanak az elkövetkező generációkra. A francia dokumentumfilmes tizenhét évvel később felkeresi az éppen gyereket váró Suzukit, és elbeszélget vele a Föld mai helyzetéről.

A film Magyarországon 2012-ben, a Föld napja alkalmából kerül a mozikba. A filmet a magyar premierrel egy időben vetítik.

2012. április 24. 18:30-  Zöld kérdések KÉK válaszok

A Föld Napja alkalmából április 24-én a Kortárs Építészeti Központ hozza közelebb hazai és nemzetközi előadókkal az élhető városi környezetben, összetartó közösségekben, dinamikus gazdaságokban rejlő lehetőségeket.

Előadások:

Gönczi Péter – Aquapónia

Biodinamikus Közhasznú Egyesület – Biodinamikus Gazdálkodás

Atelier D'Architecture Autogeree (FR) – LE 56 ECO-INTERSTICE

2012. április 25. 19:00 – Irodalmi beszélgetés Varró Dániellel

Varró Dániel felolvasóesttel és irodalmi beszélgetéssel érkezik az Európa Pontba.

2012. április 25. 20:00 – Lovasi és a Véletlen

Lovasi András most „csak" énekel, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszik, a zongoránál az After Crying-alapító, ma már főként akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba ül, gitáron közreműködik az egyébként virtuóz hegedűsként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása, az alapokat pedig két fiatal tehetség biztosítja, Drapos Gergő basszusgitáros (Amorf Ördögök, Péterfy Bori Love Band), valamint Gáspár Gergő dobos. A műsor kiegészül Lovasi András és Vedres Csaba dalaival, valamint Heidl György a lemezen nem hallható szerzeményeivel.

2012. április 30. 18:30 – Nemzetközi Jazz Nap

Az Ars Omnis Kulturális Egyesület, valamint a Szubjektív Értékek Alapítvány egy neves magyar jazz koncerttel járul hozzá első Nemzetközi Jazz Nap magyarországi megünnepléséhez. A koncertet a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT), valamint a Magyar UNESCO Bizottság is támogatja. A két szervezet képviselői egyórás kerekasztal beszélgetés során beszélnek a kulturális diplomácia, azon belül is a zene szerepéről a nemzetek közötti párbeszéd erősítésében. A kerekasztalhoz csatlakozik még a Magyar Jazz Szövetség, valamint Oláh Kálmán a magyar jazz zene nemzetközileg is elismert jeles képviselője.

18:30 – 19:30: Kerekasztal beszélgetés

20:00 – 21:00: Oláh Kálmán koncert

http://ec.europa.eu/magyarorszag/index_hu.htm

 

Nyáron ismét KÖRF fesztivállal erősít Békéscsaba!

A Körös Körül Ifjúsági Fesztivál (KÖRF) sajtótájékozatóján bejelentették a 2012-es fesztivál időpontját és fellépőit, megnyílt az új békéscsabai KÖRF Pont is. A legfiatalabb hazai könnyűzenei fesztivál a jelek szerint stabilan vetette meg a lábát a fiatalok szórakozási lehetőségeit tekintve viszonylag szűz területnek számító régióban. A környék egyetlen zenei fesztiváljaként nem csak a régió fiataljai és a hazalátogató egyetemisták számra kínál szórakozási lehetőséget, de a szervezők az előzetes érdeklődések alapján jelentős határon túli dömpingre is számítanak – amit a határon túliaknak szánt külön kedvezményekkel kívánnak honorálni. A KÖRF fesztivál szervezői a fesztivál programja mellett ünnepélyesen bejelentették az új KÖRF Pont megnyitását is, amely közösségi kultúrtérként kívánja szolgálni a 14 és 25 év közötti fiatalok igényeit. A Békéscsaba szívében található, eddig vendéglátó, illetve szórakoztató egységként működtetett, mintegy 640 m² alapterületű ingatlanban komplex kulturális tér nyílik, fotó-, képzőművészeti műhelyekkel és kiállításokkal, filmvetítésekkel, irodalmi és színházi előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel, igényes élő- és elektronikus zenei produkciókkal. Az új KÖRF Pont csütörtöki hivatalos megnyitót követően hétfőtől szombatig áll az elsősorban helyi, az igényes kikapcsolódás lehetőségét kereső fiatalok rendelkezésére.

Körös Körül Ifjúsági Fesztivál 2012.július 5-6-7. Békéscsaba, Pósteleki Szabadidőközpont.

A 2012. július 5-6-7-én megrendezett Körös Körül Ifjúsági Fesztivál (KÖRF) a tavalyi nyitórendezvényhez hasonlóan idén is Pósteleki Szabadidőközpont, az autósmozi területén várja a fesztiválozókat, akiknek három zenei helyszín, illetve és számos egyéb kulturális és civil program kínál majd tartalmas időtöltést. A több mint 20 élőzenei és csaknem 30 elektronikus produkció között itt lesz a Bëlga, a Compact Disco, a The Carbonfools, a Nemjuci, a Kollektíva, a Subscribe, az Irie Maffia, az Esti Kornél, Dj Palotai, Naga, We Plants are Happy Plants és a tits & clits dj formáció is.

Az idei fesztivál alkalmával az igen változatos kultúrkínálat mellett különös figyelem jut az egészséges életmód, a sport fontosságát és a környezetvédelem jelentőségét népszerűsítő programelemek megjelenítésének. A fesztivál területén olyan "civil sor" létesítését tervezik, amelynek keretében az ott megjelenő civil sátrak kulturális, környezetvédelmi és egészségmegőrzési területen is változatos és tanulságos, de ugyanakkor szórakoztató napközbeni programokat, szolgáltatásokat kínálnak.

Kárász-Kiss Péter a KÖRF sajtófőnöke elmondta, hogy idén szeretnék megduplázni a tavalyi látogatószámot, ugyanakkor a fesztivál számára továbbra is központi elv maradt a pénztárcakímélő ám annál tartalmasabb kikapcsolódási lehetőség biztosítása, éppen ezért a legdrágább bérlet ára sem lépi túl a 6000 forintot.

Jegyárak és értékesítési időszakok:
1. időszak: április 23. – május 20. – 3900.- Ft
2. időszak: május 21. – június 17. – 4900.- Ft
3. időszak: Június 18-tól és a helyszínen 6000.- Ft
Napijegy (csak a helyszínen): 2500.- Ft

Határon túliaknak szánt bérletvásárlási kedvezmény, amely a határon túli állandó lakcím igazolásával vehető igénybe:
1. időszak: április 23. – május 20. – 3000.- Ft
2. időszak: május 21. – június 17. – 4000.- Ft
3. időszak: Június 18-tól és a helyszínen 5000.- Ft
Jegyárusító helyek:
Békéscsaba, Kossuth tér 8. – KÖRF Pont
Békéscsaba, Szent István tér 9. – Békéscsabai Tourinform Iroda

Gyula, Béke sugárút 35. – Gyulai Művelődési Központ

Ezek mellett a jegyek kaphatóak lesznek Szegeden, Budapesten, Nagyváradon és Nagyszalontán is.

www.korf.hu

www.facebook.com/koroskorulfesztival

http://www.youtube.com/watch?v=VxZfRQwT-p0

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük