3 az 1-ben és ezúttal csak Múzeum az ajánlatom. Irány a „Matrica" Múzeum, utána a Szépművészeti Múzeum Szépműhelye és végül utazás a Néprajzi Múzeummal.  

 

3 az 1-ben és ezúttal csak Múzeum az ajánlatom. Irány a „Matrica" Múzeum, utána a Szépművészeti Múzeum Szépműhelye és végül utazás a Néprajzi Múzeummal.  

 

Tavasz Tárlat civilben a 25 éves „Matrica" Múzeumban.

A „Matrica" Múzeumban április 26-án 17 órakor nyílik „Tavasz Tárlat civilben " – Tavaszi reflexiók címmel a budapesti Dávid Művészeti Szabadiskola művészeti kiállítása, melyet Németh Ágnes képzőművész, az iskola vezetője nyit meg. Közreműködik: Beszédes Zsuzsa hegedűn. A közönség már ötödik alkalommal találkozhat az alkotásokkal. Az idei évben a kiállító művészek a Szabadiskola volt vagy jelenlegi alkotói, akik már számos más csoportos kiállításon részt vettek, díjakat nyertek és egyéni kiállításokon mutatkoztak be.

Németh Ágnes vallja a kiállításról: „Az itt kiállítók – mint a kiállítás címében is látható – Civilben alkotók, a szó legszebb értelmében. Nem torzítja őket sem a trendek iránti megfelelési kényszer, sem galériahálózat napi elvárása, sem anyagi érdek. Minden tisztelet az övék, minden tisztaság az övék. A munka és a napi létért folytatott küzdelem mellett évek óta a mélyebb összefüggések után kutatnak, kísérleteznek, keresik az utat és a hangot.

Persze naivitás lenne azt hinni, hogy a művészet kivonhatja a magát a mindennapi küzdelem alól. Sokunknak a művészet olyan, mint egy láthatatlan tartóoszlop, az alkotás folyamatának megélése „CSIGOLYÁK EGYmásra ÉPÜLÉSEI". Az alkotói folyamat kivetülései maguk az alkotások, legyen az zene, mozgás, művészet, kép vagy szobor. Jegyzetek, feljegyzések, a világról és a lélektől.  A művek ablakok, melyeken keresztül rétegeken át pillanthatunk meg mélyebb dolgokat.

Negatívumokból nehéz építkezni, de lehet-e a pusztítást alkotássá szublimálni? Lehet, és kell is. Erre válasz ez a kiállítás, amely korosztálytól függetlenül mutatja meg, hogy van cél számunkra és a művészet számára – több mint öncélú tevékenység. Amikor még valaki 80 évesen is megszövi a tavaszt, más értelmet kap, a mű, mert megszövi az újjászületést, mint egy előrevetítve az utat egy egyetemesebb gondolkodásmód felé: „és a művészet ebben mindenképpen partner".

Mindezt a különleges művészeti élményt, melyet az alkotások nyújtanak, május 27-ig tárják a közönség elé. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt!

„Tavasz Tárlat civilben " – Tavaszi reflexiók

„Matrica" Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

www.matricamuzeum.hu

www.david-art.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

 

Szépműhely mindenkinek! bemutatja: Csobbanj velünk! – rendhagyó családi nap a Szépművészetiben április 28-án, szombaton 10.00-13.00 óráig. 

Milyen szerepet játszott a víz egy adott korban, a művészetekben, az emberek hétköznapjaiban? Hogyan és mit mesélnek a kiállított műtárgyak a vízről? Többek között ezekre a kérdésekre is megtalálhatja a választ a Szépművészeti Múzeum szombati különleges programján. A Szépműhely mindenkinek! programsorozat elnevezése azt jelzi, hogy ezen a családi napon már nem csak szülő és gyerek játszhat, alkothat együtt a múzeumban, hanem minden korosztály. A családosok mellé várjuk a már önállósodott kamaszokat, az egyetemistákat, a munkából kikapcsolódásra vágyó felnőtteket, és a több idővel rendelkező nyugdíjasokat is. A program során minden korosztály talál saját kedvére való feladatot, játékot. 

A program felhívása:

Merülj el a különböző gyűjtemények vizeiben, és hagyd magad sodortatni az ott keletkező hullámokkal:
Szállj be a fáraók bárkájába és ismerkedj a Nílussal!
Antik vízköpők vízével enyhítsd szomjadat! 
Pancsolj és fröcsögj a grafikai gyűjteményben!
Szeld a vizet holland kalózokkal! 
Fess víztükröket az impresszionistákkal!
Ha pedig elfáradtál, ülj be a Vizimoziba egy vizes látványra!
 
A részvétel ingyenes. 
Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Szépművészeti Múzeum

1146 Dózsa György út 41.

http://www.szepmuveszeti.hu

 

TÁRGYAS_RAGOZÁS à szubjektív etnográfia – A Néprajzi Múzeum utazó kiállítása.

2012. április 25. – november 3.

2012. április 25. – június 24. Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum

2012. június 29. – szeptember 2. Nagyatád, Városi Múzeum

2012. szeptember 6. – november 3. Miskolc, Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum.

A kiállítás az NKA támogatásával készült.

Egyszer volt, hol nem volt, múzeumi raktárokon és lexikon szócikkeken innen és túl. Ott, ahol a leltári számok erdejében a gyűjteménykezelő és a muzeológus túr. Na, ott kezdődött minden!

Gyűltek, gyűltek a tárgyak.

Nagy-nagy halmokba.

Majd polcokra és fiókokba.

Lett számuk és kartonjuk – mint a mesében.

Aztán jöttek újabb tudósok, meghatározták, leírták, szócikkbe szedték a népi kultúrát.

Kerekedett a világ.

Ahogy telt múlt az idő, alakult a rend – múzeumon innen és túl.

Egyre több lett a tárgy, egyre gyorsabban cserélődtek, egyre több alapanyagból készültek és egyre kacifántosabb történeteket kanyarítottak hozzá a tulajdonosok.

Hogy van ez? – kérdezték a tudósok.

Hogy van ez? – kérdezzük még ma is.

Hogy lesz ebből újra rend? Szócikk? Tezaurusz? Címkefelhő?

Kalandra fel!

Hogy átlássuk a tárgytengert, kiválasztottunk belőle harminchármat. Van köztük néhány igazán szép és régi néprajzi tárgy, de az ősformák és eredetek mellé odatettük a közelmúlt és az itt és most népszerű és elterjedt tárgyait is. Szubjektív etnográfia hét képben.

Kedves látogatók!

Kezdődhet az összeolvasás, a tárgyas ragozás!

Az utazó kiállítást a TÁRGYAS_RAGOZÁS à szubjektív etnográfia CD kíséri, amelyen a kiállítás teljes anyaga mellett hozzáférhetővé tették a múzeumpedagógiai hasznosítás foglalkoztató anyagainak egy részét is.

Összeolvasási gyakorlatok

A cél az, hogy az utazó kiállítás múzeumpedagógiai programja rugalmasan alkalmazkodjon az egyes helyszínek adottságaihoz és igényeihez. Éppen ezért folyamatosan követik, inspirálják és segítik az összeolvasási gyakorlatok helyszíni adaptációit. Az aktuális múzeumpedagógiai foglalkoztató anyagok letölthetők a Néprajzi Múzeum honlapjáról.

TÁRGYAS_RAGOZÁS à szubjektív etnográfia – utazó kiállítás

Ötlet, koncepció, rendezés: Frazon Zsófia

Múzeumpedagógia, hasznosítás: Joó Emese

Látványterv és grafika: Narmer Építészstúdió

TÁRGYAS_RAGOZÁS à szubjektív etnográfia – hanginstalláció hét szkeccsben

Írta: Keresztesi József irodalomkritikus, költő, dalszövegíró, slam poetry szerző

Előadja: Máthé Zsolt, Schönberger Ádám, Péter Kata és Radnay Csilla

http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=124

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük