2012. április 27. és május 1. között rendezik meg az I. Zsolnay Fesztivált Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed hagyományteremtő összművészeti fesztiválját! A fesztiválon 60 produkciót mutatnak be, több mint 450 fellépő közreműködésével. Minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát.

 

2012. április 27. és május 1. között rendezik meg az I. Zsolnay Fesztivált Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed hagyományteremtő összművészeti fesztiválját! A fesztiválon 60 produkciót mutatnak be, több mint 450 fellépő közreműködésével. Minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát.

 

Az I. Zsolnay Fesztivál a kulturális célokra, és kulturális küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék-együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed hagyományteremtő nyitórendezvénye. A Zsolnay név védjegy. Egyet jelent az újszerű technológia és a művészet sajátos, sokoldalú interpretációjával, az innovatív gondolkodással, az európai szemléletmóddal és az Európára való nyitottsággal. A Zsolnay név ugyanúgy összefonódott találmányaival, újításaival, mint Pécs örökségével.

 

A fesztiválon 60 produkciót mutatnak be több mint 450 fellépő közreműködésével. A Negyed izgalmas nyílt és zárt terei öt napon át biztosítanak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és hazai előadóknak.

A francia, portugál, román, szerb fellépők mellett – többek között – a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, a budapesti Katona József Színház, a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, a Janus Egyetemi Színház, a Kaláka, a Hősök és neves DJ-k lépnek fel. Az I. Zsolnay Fesztivál is a sokszínűséget hivatott felmutatni, ahol a gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősek egyaránt megtalálják a kedvükre való programot. A komolyzenei hangversenyektől kezdve a jazz-, népzenei, elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig és a kiállításokig minden műfaj és minden korosztály képviselteti magát.

 

Hasznos információk:

Napijegy felnőtteknek: 1000 Ft

Ötnapos bérlet felnőtteknek: 4000 Ft

Napijegy diákoknak (6-14 éves korig) és nyugdíjasoknak: 600 Ft

Ötnapos bérlet diákoknak (6-14 éves korig) és nyugdíjasoknak: 2400 Ft

Napijegy 6 éven aluli gyerekeknek: Ingyenes

Nagykoncertek és színházi előadások: 700-2500 Ft, lásd a műsorfüzetet.

Fontos: 50%-Os MÁV-START KEDVEZMÉNY
Az április 27. – május 1. között megrendezett I. Zsolnay Fesztiválra utazóknak a MÁV-Start Zrt. 50 %-os kedvezményt biztosít a teljes árú utazás árából. A kedvezmény igénybe vételéhez a kiindulási állomáson 50%-os alkalmi menettérti jegyet kell váltani Pécsre, majd a helyszínen le kell pecsételtetni a fesztivál Információs munkatársaival, így a visszaútra is érvényessé válik a menetjegy. Az akciós jegy utazásra április 26-án 0 órától május 2-án éjfélig használható. A fesztivál napijegyek a kedvezményes utazást biztosító jegy felmutatásával, 10 százalékkal olcsóbban válthatók!

 

A napijeggyel látogatható programokat a honlapon (www.zsolnayfesztival.hu) és a fesztivál műsorfüzetében is feltüntették. A napijegy emellett mindennap a Zsolnay Kulturális Negyed egy szabadon választott látványosságának megtekintésére is feljogosít az alábbiak közül: Gyugyi-gyűjtemény, Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Család- és Gyártörténeti Kiállítás, Zsolnay Mauzóleum. A felsorolt helyszínekre a napijegy mellé kapott bón ellenében tud belépni, ezért kérik, hogy a bónt a látogatásokig őrizze meg, és adja át a kiválasztott helyszínen.

A Pirogránit udvaron, a Kodály Központban és az E78 épületben szervezett nagykoncertek, a Bóbita Bábszínház előadásai, valamint a színházi és helyjegyes előadásokra a belépőjegy a napijegyen felül 700-2500 forintos áron vásárolható meg. A jegyárakról a honlapon és a fesztivál-műsorfüzet oldalain tájékozódhat.

 

A nagykoncertekre a Pirogránit udvaron és az E78-ban kerül sor. A kisebb előadásokat, kísérőprogramokat a Bóbita Bábszínházban, a Janus Egyetemi Színházban, a Zeneművészeti Intézet előadótermeiben, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken, az Üvegházban, a Panoráma teremben, a Látogatóközpontban, az ArtÉr Társalgó és kávézóban, a BÁRcsak Kávézóban, az M21 Galériában, a Planetáriumban, az Apostolos teremben, a Zsolnay Kisasszonyok Terén és az American Corner udvarán rendezik.

 

2012. április 27-én délelőtt a Bóbita Bábszínházban szakmai konferenciával (A bábjátékról) indul a Fesztivál. 16 órától a Zsolnay Étteremben a Kulturális Negyed Bora választás, borverseny eredményhirdetés, díjátadó, közönségkóstoló. Az I. Zsolnay Fesztivál keretében nyilvános kóstoláson ízlelhetik meg a borkedvelők a nyertes borokat.

Irány a Negyed! – zenés fel- és kivonulás címen a Fanfara Complexa (RO) és az Agostones együttes műsorát tekinthetik meg a délután folyamán.

Este 19.30-kor a Pirogránit udvaron Fesztiválnyitány.

Lackfi János-Márta István kórusszösszenet ősbemutatója pécsi kórusok előadásában.

Közreműködik: Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara, Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar, Pécsi Kamarakórus, Mecsek Kórus, PTE I. sz. Gyakorló Általános Iskola Campanella Gyermekkar, VKI Mátyás Király Utcai Általános Iskola Mátyás Kórusa

Karnagyok: Kertész Attila, dr. Lakner Tamás, Tillai Aurél, Schóber Tamás, Kunváriné Okos Ilona.

20 órától beindul a teljes gépezet, az alábbi programok közül válogathatnak:

Boban és Marko Markovic Orkestar (SRB), Fanfara Complexa (RO) koncert, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Dj Kilia & Von Yodi, Agostones Akusztik (Szabotage), DJ Scratchy (UK): The Rock and the Roll of the World.

Látványtér 2012 – kiállítás a Pécsi Galéria kiállítóterében. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága szervezésében Pécsre érkező kiállításon az elmúlt 7 év legjobb és legizgalmasabb színházi díszleteit, jelmezeit és látványterveit ismerhetik meg a nézők egy látványos kiállítás keretein belül.

És ez még csak az első nap!

 

http://www.zskn.hu/fesztival

I. Zsolnay Fesztivál – PÉCS

2012. április 27. – május 1.

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük