3 az 1-ben ajánlatom filmklub hagyományosan a Godotban, KönyvTÁRlat az OSZK Dísztermében és Papp János útinapló sorozata a Centrál Színházban. Szinte minden napra jut egy szórakoztató esemény.

 

3 az 1-ben ajánlatom filmklub hagyományosan a Godotban, KönyvTÁRlat az OSZK Dísztermében és Papp János útinapló sorozata a Centrál Színházban. Szinte minden napra jut egy szórakoztató esemény.

 

A Godot filmklub a héten Valentin napot tart, ami egy plusz vetítést jelent.

A hét filmjei: 

Február 12. kedd: Szürkület (magyar, Fehér György, 1989, 95')

A reménytelenség tájain… Éppen ezen a napon lenne 74 éves a rendező, aki ezzel a művével radikálisan megújította a filmnyelvet, szinte határtalanul kitágítva a krimi műfaj határait (Dürrenmatt világhírű kisregénye alapján). 

Február 13. szerda: Két angol lány (angol, Mike Leigh, 1997, 87')

Ismét a való élet, az emberi lét látszatra mindennapi mozzanatai két egykori lakótárs sorsának alakulásában – ami mindezt magasba emeli, az Leigh finom költészete. (angol nyelv, magyar felirat) 

Február 14. csütörtök: 8 nő (francia, François Ozon, 2002, 103')

A cím önmagáért beszél… Gondolkodtatva szórakoztató zenés kamaradráma, komikus-groteszk felhangokkal, briliáns színész (nő)i alakításokkal, a kortárs francia mozi első számú fenegyerekétől. (francia nyelv, magyar felirat) 

Rendkívüli vetítés nem csak szerelmeseknek:

Február 15. péntek: Szerelemre hangolva (hong-kongi, Wong Kar-wai, 2000, 94')

Megejtő szépségű, varázslatosan komponált szerelmi történet a Távol-Kelet talán legnagyobb szerelem-specialistájától… (Valentin nap)

A filmek kezdési időpontja este 7 óra.

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (3.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész. További információ hétköznap 10 – 18 ó: +36 70 238 7583

Godot filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

godot.filmklub@gmail.com

 

2013. február 14-én, csütörtökön 16.00-18.30 óra között KönyvTÁRlatMúzsák és szentek című sorozatunk ingyenes Bálint napi programjaira – ismertnek hitt duettek ismeretlen oldalairól szóló előadásokra az OSZK Dísztermébe.

Az érdeklődők meghallgathatják Milbacher Róbert és Margócsy István irodalomtörténészek előadásait Petőfi és Arany barátságáról levelezésük tükrében, illetve Szendrey Júlia költészetéről, verseiről, fordításairól.

Milbacher Róbert, a Pécsi Tudományegyetem irodalomtörténész oktatója, előadásában bemutatja Arany és Petőfi barátságának kultuszát, miközben megvilágítja azt a kulturális funkciót, hogy milyen szerepet tölt be ez a barátság a magyar nemzeti emlékezetben. Teszi ezt a két nagy író levelezésének, egymáshoz intézett sorainak bemutatásával, valamint a kortársak emlékezetében, műveikben stb. fennmaradt adatok ismertetésével – s e szembesítés közben kiderül, hogy a kultusz által hirdetett harmónia bizony-bizony nem minden esetben van tényekkel alátámasztva…
Fél 6-tól a kiváló énekes és hegedűművész, Szirtes Edina Mókus Szerelmesezős koncertjére kerül sor.
Kamarakiállításon eredeti kéziratok, levelek, versek, fordítások és könyvek első kiadásai tekinthetők meg.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes.

Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Az OSZK munkáját segítik olvasóink, ha részvételi szándékukat 2013. február 10-ig jelzik a pr@oszk.hu címen, vagy a  06 1 224-3745-ös telefonszámon. Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudják biztosítani.

http://www.oszk.hu/

 

A vándor-színész mesél: Papp János útinapló sorozata a Centrál Színházban.

Az El Caminótól a Himalájáig.

A Centrál Színház Kisszínházában igazi vándorutakra invitálja a közönséget Papp János, aki gyalogtúrákon az elmúlt években megjárta az El Caminót, Skóciát, Japánt, Lappföldet és a Himaláját is, és élményeit A vándor színész-mesél című előadássorozatban osztja meg a közönséggel.

A képekkel gazdagon illusztrált estek anyaga az utazások alatt írt naplórészletekből és gondolatokból áll. Minden utazást egy-egy külön előadás, amelynek első állomása a legendás El Camino:

„Arról fogok mesélni neked, ha eljössz – a humort, lírát, csipetnyi filozófiával fűszerezve – hogy ahol a szeretet, a barátság, a bizalom, a türelem, az együttérzés, a segítőkészség magától értetődő része a létezésnek, ott jó lenni, ott jó élni."

A január utolsó vasárnapján kezdődött El Camino egyfajta bevezetője volt a négyrészes bérletsorozatnak, amelyben Papp János lappföldi kirándulásáról („Észak-fok titok…"), a Japánban töltött időszakról (Japppános), skóciai benyomásairól („Aki dudás akar lenni…"), valamint a Himaláján („Valaki fölért") szerzett tapasztalatairól mesélt.

A vándor-színész mesél sorozatnak minden hónapban más epizódját láthatja a közönség, amelyre bérlet is váltható.

Papp János: Invitáló haiku

„Lótuszülésben

A bölcs. Vélnéd: nem is él.

A vándor mesél."

A Papp János útinapló sorozat következő előadásai:

2013. február 16. 19:00, és március 14. 19:00

A színház emeletén a sorozathoz kapcsolódó fotókiállítás tekinthető meg.

Centrál Színház Kisszínpad

1065 Budapest, Révay u. 18.

www.centralszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük