3 az 1-ben és benne az ajánlataim: 1 koncert vasárnapra a Budapest Jazz Clubban, 1 programváltozás a Honvéd Férfikar koncertjén és 1 előzetes a Szputnyik csapattól.

 

3 az 1-ben és benne az ajánlataim: 1 koncert vasárnapra a Budapest Jazz Clubban, 1 programváltozás a Honvéd Férfikar koncertjén és 1 előzetes a Szputnyik csapattól.

 

2014. február 2-án a Budapest Jazz Clubban az ALTEREGO Duó – Gerlóczy Zsigmond Dezső és Müller Péter Sziámi koncertezik. 
A zongorista csodagyerek és az énekes-költő fenegyerek unikális együttműködése. 
Műsoron a 80-as évek legendás alter-slágerei – URH, Kontroll Csoport, Sziámi – korunk nyelvén továbbadva. Valamint: ritkán és soha nem hallott dalok, zongoraverseny-pasziánsz, Best of Seress Rezső, versek a készülő kötetből…
„A Duó nem a külső hasonlóság miatt kapta a nevét, hanem azért, mert Zsiga nagymamája (Gerlóczy Sári) és édesapja (Gerlóczy Ferenc) is már régről a barátom volt, és most, hogy Zsigával is összebarátkoztunk, nemcsak egykori önmagamra, hanem egykori rájuk is ismerek benne. Vicces dolog úgy szemben ülni valakivel, hogy elfelejtheted a tükrében, hogy közben te már másik korosztályba léptél, hiszen a hajdani fiatal barátod ül veled szemben. És meglepő volt az azonnal kialakult összhang és közös nyelv, ami a könnyed, jóleső közös munkát eredményezte. A Szakcsival, Darvas Ferenccel, Kirschner Péterrel, Víg Mihállyal megkezdett duós együttműködések sorába bizarrul, mégis természetesen illeszkedik az Alterego. A repertoár brutálisan bátor és szertelen, a munkálkodás viszont fegyelmezett és felnőttes volt. Az első közös fellépések talán ezért sikerültek nagyon ígéretesre. Most mutatkozunk be először ennyire összetett, egész estés programmal."

2014. február 2. 19.00
ALTEREGO Duó – Gerlóczy Zsigmond Dezső és Müller Péter Sziámi koncertje. 
Budapest Jazz Club

XIII. Hollán Ernő u. 7.

http://www.bjc.hu/

 

A Honvéd Férfikar hangversenybérlet-sorozata 2014. február 7-i koncertjének programja megváltozott.

Matthias Brauer vendégkarmester betegsége miatt a sorozat márciusi programja kerül bemutatásra. A február 7-ére tervezett „Német romantikus művek" című est hangverseny-bérlet záróeseményeként március 7-én kerül megrendezésre.

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A Magyar Örökségdíjas kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella" kórusirodalom legjobb alkotásai.

2014. február 7., csütörtök, 19:00

Kortárs férfikari művek
MTA Díszterem

A hazai kortárs zeneszerzés nagyjai: az Erkel-díjas Csemiczky Miklós és a Kossuth-díjas Vajda János művei mellett az amerikai Samuel Barber, az észt Arvo Pärt, az angolBenjamin Britten és a francia Francis Poulenc egy-egy, a hazai koncerttermekben ritkán hallható műve szerepel a programban. A hangversenyt Riederauer Richárd, a Honvéd férfikar másodkarnagya és szólamvezetője vezényli. 

http://www.honvedart.hu/

 

Elkezdődött a Bál Grazban.

A revizor és a Párnaember bemutatója után néhány nappal a Szputnyik csapata máris útnak indult, január közepén tartották a Bál (Das Ballhaus) olvasópróbáját Grazban.

A Bál eredeti változatát a Théâtre du Campagnol készítette, a grazi színházra és a Szputnyik társulatára adaptált darabot Róbert Júlia és Bodó Viktor írja. A szavak nélküli, táncokból, mozgásból, akciókból álló előadás az elmúlt száz évről mesél, az Osztrák-Magyar Monarchiától napjainkig. A koreográfiát Duda Éva készíti, az előadást Bodó Viktor rendezi.

Az olvasópróbán a közel negyven oldalas akcióleírást olvasta fel Bodó Viktor, és arról beszélt, hogy milyen kihívásokat rejt egy táncokra épülő, a történelemre reflektáló, szavak nélküli előadás elkészítése.

Ahogy fogalmazott „minden szereplőnek egy folyamatos belső monológ kell hogy menjen a fejében, mert sokszor a néma akciók mögött egész történetek állnak".

Az akciók mellett azonban koreográfiák és zárt táncszámok is készülnek, ezért az első próbanapokon főleg Duda Éva foglalkozik majd a színészekkel.

Az előadás bemutatója 2014. március 15-én lesz.

http://www.szputnyik.com/

 

Lantai József