A Kolozsvári képzőművészet a Műcsarnokban, egy Stílusparádé a KREA-ban tekinthető meg, az Európa Pontban pedig terítéken az európai irodalom.

 

A Kolozsvári képzőművészet a Műcsarnokban, egy Stílusparádé a KREA-ban tekinthető meg, az Európa Pontban pedig terítéken az európai irodalom.

 

Európai utasok – Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után.

Európai utasok címmel az ezredforduló utáni Kolozsvár képzőművészete kerül középpontba a Műcsarnok április 19-én nyíló tárlatán, mely a kiállításon szereplő 32 művész és 17 művészeti intézmény segítségével ad átfogó képet a képzőművészeti szakma által csodaként is emlegetett „kolozsvári jelenségről".

Kolozsvár kortárs művészete évek óta rendkívüli nemzetközi érdeklődésnek örvend.

A 2000-es évek közepén megjelenő, az új figuratív festészetre vonatkozó ‒ egyébként azóta is vitatott – Kolozsvári iskola elnevezés, vagy a nemrég létesült, műtermeknek és független kulturális intézményeknek otthont adó Ecsetgyár hamar közismertté váltak Európa szerte. A kolozsvári művészek közül jónéhányan olyan rangos nemzetközi helyszíneken állítottak ki, mint például az amszterdami Stedelijk Múzeum, a new yorki MOMA, a zürichi Kunsthaus vagy a Neuer Berliner Kunstverein. Nemzetközi viszonylatban is meghatározó kiadványokban írtak a munkáikról, rangos galériákkal működtek együtt. A helyi művészeti intézmények számottevő nemzetközi kapcsolathálózattal rendelkeznek és folyamatosan látnak vendégül neves külföldi szakembereket.

A kolozsvári sikertörténet azonban nem máról holnapra létrejött „csoda", hanem folyamatosan épülő, rétegzett jelenség. Kialakulásához és fejlődéséhez kivételes művészi tehetség, inspiráció és talán némi szerencse is kellett – de mindezek hátterében a jórészt magánjellegű kezdeményezések mellett független művészeti intézmények sok-sok munkája, nyitott szellemisége, kitartása és tudatos önpozícionálása áll.

A Műcsarnok kiállításának célja a „kolozsvári jelenség" hiteles bemutatása. A tárlat egyik érdekessége, hogy a műalkotásokon kívül a helyi művészeti élet meghatározó intézményeit is bemutatja. Ezek az intézmények sokfélék: vannak közöttük kortárs művészetet bemutató, valamint színházi- és táncprodukcióknak helyet adó központok, digitális eszközökkel kísérletező műhelyek, közösségi és aktivista művészeti platformok, kiadói projektek, s megjelenik a kolozsvári képzőművészeti egyetem is, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére. A kiállításon szereplő több mint harminc művész, valamint tizenhét művészeti csoportosulás és intézmény kiválasztása az utóbbi évtized – nemzetközi viszonylatban is mérvadó – kolozsvári fejleményeire fókuszál.

A kolozsvári kortárs művészet nemzetközi beágyazottságát már önmagában az is jól jelzi, hogy a művek számottevő részét nyugat-európai gyűjteményekből kölcsönöztük. A kiállításon szereplő festmények, grafikák, objektek, fotók, videók és installációk között találhatóak frissen készült, illetve hely-specifikus alkotások. S ha nem is olyan közvetlenül, mint a kilencvenes évek művész­generációjának képviselői, de ezek a művészek is érzékenyen reagálnak a helyi társadalmi-kulturális közeg kihívásaira. A történelem és az emlékezet mechanizmusaihoz, az átmeneti korszak kétértelműségeihez vagy az ideológia változásaihoz éppen úgy reflektáltan viszonyulnak az alkotások, mint ahogy a művészettörténethez vagy a festészeti hagyományokhoz. A kolozsvári kortárs művészet két markáns trendje, a figuratív festészet, valamint a kritikai és lírai konceptuális tendenciák egymást kiegészítő módon jelennek meg a Műcsarnokban.

A kiállítás különleges installációjának része egy aktív pihenőtér is, amely információk sokaságával várja a látogatókat.

Európai utasok.

Műcsarnok, 2012. április 19. – július 1.

Megnyitó: 2012. április 19., csütörtök 18 óra

A kiállítást megnyitja: Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár (NEFMI)

Kurátor: Angel Judit

Installációs terv: Kim Attila

 

A KREA Kortárs Művészeti Iskola bemutatja: Stílusparádé. 

2012. április 20-án a Portfolio Points keretében nyílik meg a KREA Kortárs Művészeti Iskola hallgatóinak az idei tanév I. féléves vizsgamunkáit bemutató kiállítása. A tárlaton stylist, divattervező, fotó, lakberendező, enteriőrtervező, tervezőgrafika, tervezőoperátor valamint webdesigner szakos hallgatók munkái lesznek láthatóak. 

A félévente megrendezett vizsgamunkákból válogatott kiállításon ez alkalommal a stylistok munkái lesznek kiemelt helyen, az előtérben elhelyezve. Az első éves leendő stílusszakértők feladata szerint három különböző témában – őselem, természeti kép és népviselet – kellett kreatív stylingot tervezniük, majd a teljes fotózást megszervezni. A felsőbb évfolyamon tanulók szakmai jellegű feladatokat kaptak; reklámkampányt, magazin divatsztorit készítettek, valamint Tóth Ali stylist irányítása alatt egy stílusgyakorlaton vettek részt, ahol a divatvilág valamely ismert stylistjának munkáihoz hasonló fotókat kellett készíteniük.

A másodéves divattervezők is hasonlóan izgalmas feladatot kaptak, ikonikus darabokat, mint a „kis fekete", Levis 501-es farmer, Chanel kosztüm vagy a Burberry ballon tervezték újra a mai trendek tükrében. 

A grafikusok figura és csomagolásterveket, különböző illusztrációkat, magazin és naptár terveket valamint éves jelentést állítanak ki, míg a lakberendezők saját életteret és parasztházat, az enteriőrtervezők pedig üzlet és szálloda dizájnt terveztek.

Bemutatásra kerülnek továbbá a webdesign és a fotó szakos hallgatók első féléves vizsgákra készült alkotásai, így a KREA összes szakja képviseli magát valamilyen formában.
A megnyitó beszédeket követően a Kreás sminkesek és stylistok gondoskodnak róla, hogy mindenki a legjobb formáját hozza a rendezvényen készülő street-style stílusú fotókon. 

Megnyitó időpontja: Péntek, 2012. április 20., 19:00 óra
A kiállítást megnyitja: Nemes Mária, a KREA igazgatónője és Dávid Máté, az Allűr blog szerzője.

KREA Kortárs Művészeti Iskola

1051 Budapest, Október 6. utca 18. félemelet / Ny: H-P: 10-19

Megtekinthető 2012. május végéig hétköznapokon 10-19 óráig.

A belépés díjtalan!

www.kreaiskola.hu

www.kreaiskola.freeblog.hu
www.portfoliopoints.com

 

Janne Teller, Varró Dániel és Lovasi András is megfordul az Európa Pontban.

A fenntartható Európa és az európai irodalom az áprilisi programok mozgatórugója.

Janne Tellerrel Karafiáth Orsolya beszélget, Lovasi András Lackfi János verseit énekli, Varró Dániel pedig saját felolvasóestjével érkezik az Európa Pontba, ahol még azt is megtudhatjuk, hogyan alakítsunk ki kertet erkélyünkön vagy ablakunkban. Igazán mozgalmasnak ígérkezik az április, amikor egymást érik a remek programok. Ebben a hónapban környezetvédelmi kérdések ugyanúgy reflektorfénybe kerülnek, mint az európai irodalom nagyjai.

A befogadó Európa jelszavával szervez az Európa Pont írótalálkozót, méghozzá a Könyvfesztivál, a Lettre folyóirat és az EUNIC segítségével. A kulturális központ Díszvendégként vesz részt a fesztiválon, standjánál az európai irodalom krémje vendégeskedik. Janne Tellerrel, a hazánkban is nagy port kavart Semmi szerzőjével például Karafiáth Orsolya beszélget április 20-án este. A botránykönyv írónője saját Dánia-képéről mesél. Az Európa Pont programjai közül most kiemelten az április 20-i rendezvényt ajánlanám olvasóink figyelmébe.

Részletes program

2012. április 20. 10.00-18.00 – Európai Írótalálkozó: Befogadó Európa

10.00 – 11.30 – Közép Európa, kelet és nyugat, észak és dél között. Természeti és kulturális örökségek

Claudio Magris, Henrik Nordbrandt, Pia Juul, Kjell Askildsen, Jostein Gaarder, Andri Snær Magnason, György Konrád, Imre Barna.

Házigazda: Csordás Gábor

12.00 – 13:30 – Szembenézni a jelennel, feldogozni a múlttat: kollektív emlékezet

Agneta Pleijel, Sigitas Parulskis, Almantas Samalavicius, Sjón, Alessandro Mari, André Gago

Házigazda: Kúnos László

14:30 – 16:00 – Társadalmi és irodalmi érzékenység: a skandinávok titka

Kari Hotakainan, Carl Frode Tiller, Janne Teller, Lene Kaaberbøl, Agnete Friis, Håkan Nesser, MajGull Axelsson, Katerina Mazetti, Carl Henrik Fredrikson

Házigazda: Marek Seckar

16:30 – 18:00 – „Másság" – integráció és kulturális sokszínűség

Naima Chaihbun, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Hanne Højgaard Viemose, Zuska Kepplová, Filip Springer, Petr Cichon

Házigazda: Bán Zsófia

18.00 – Európa szalon: A kozmopolisz áldozatai.

Az Európa Szalon kivételesen külső helyszínen, ez alkalommal a Könyvfesztivál Díszvendég standján várja az érdeklődőket.

Botránykönyvet írt Teller, pedig csak a társadalmat vette témájául. A 14 éves kortól ajánlott könyvet sokan veszélyesnek tartották, de mára az irodalomoktatás része lett a dán iskolákban, több nyelvre lefordították, jelenleg a legnépszerűbb ifjúsági regény az Amazonon.

Vendég: Janne Teller írónő

Házigazda: Karafiáth Orsolya

http://ec.europa.eu/magyarorszag/index_hu.htm

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük