Ezúttal 1 a város, mégpedig Pécs és az ajánlatom 1 hangverseny 2 kiállítással és ráadásként a kétnapos húsvét köszöntés.

 

Ezúttal 1 a város, mégpedig Pécs és az ajánlatom 1 hangverseny 2 kiállítással és ráadásként a kétnapos húsvét köszöntés.

 

2013. március 27. 18.00 – Németh Klaudia gitárkoncertje

Zsolnay Kulturális Negyed – Apostolos terem.

Németh Klaudia 1994-ben kezdett gitározni a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, Szilágyi Tamás növendékeként. Kamarazenei- és gitáregyüttesi tapasztalatokra Sára Erikánál tett szert. Gitártanár- kamaraművész diplomáját 2010-ben szerezte Győrben, majd felvételt nyert a frankfurti zeneművészeti főiskolára, Katona Péter osztályába. 2010 októbere óta a Musikschule Hochtaunus-ban tanít, és a Yehudi Menuhin által alapított „Live Music Now" ösztöndíjasa.

Műsorában J.Dowland, J.S. Bach, M. Giuliani és M. Arnold szerzeményeit hallhatjuk.

 

„Ritka kincsestár" – kiállítás

Zsolnay Kulturális Negyed – E78

Az Éltes Mátyás Iskola Pécs város közoktatási rendszerében speciális szerepet tölt be. A sajátos nevelési igényű tanulók egyénre szabott fejlesztésével, az intézmény sokoldalú tevékenységével elősegíti az integráció folyamatát, az esélyegyenlőség gyakorlati érvényesülését. Művészeti tevékenységük célja ráirányítani a figyelmet tanulóikra, mert hisznek a művészetek és az esztétikai értékek pozitív, jellemformáló erejében. A tanulók által készített munkákat 1981-óta városi, megyei és országos kiállításokon láthatták az érdeklődők. 1982-óta nemzetközi pályázatokon is részt vesznek, pl.: Londonban, Eszéken, Torunban több díjat is elnyertek.

Kiállítók: Balázs Gergely, Gólity Beáta, Gyimesi Adrián, Kelemen Bálint, Klein Bernadett, Ramljak Krisztina, Szamosi Melinda, Szente Flóra, Wikette Zsófia.

A kiállítást Máténé Sej Jolán, az Éltes Mátyás EGYMI igazgatója és dr. Aknai Tamás művészettörténész, egyetemi tanár nyitotta meg.

 

A svájci képregény: a képek csúcstalálkozója

Zsolnay Kulturális Negyed – re:public galéria

Jelen kiállítás tíz svájci képregényrajzoló (kilenc férfi és egy nő) műveit gyűjti csokorba. Válogatott műveket, amelyek egyediek vonalvezetésüket, tiszta stílusukat és témájukat tekintve. Bemutatásra kerülnek azon eredeti képregények, amelyeket a művészek nyomda alá rendeztek. A bemutatott anyag több generációnyi szerzőt ölel fel. Deribbel, a svájci képregény rajzolás úttörőjével nyílik meg a kiállítás. Derib Belgiumban tanulta ki a rajzolás művészetét, majd miután hazatért, nagy hatással volt társaira, mindenekelőtt Cosey-ra, aki a kezdetekben a munkatársa volt. Deribre tekinthetünk úgy is, mint a jelenkori svájci képregény rajzolás atyjára. A kiállítás – mely minden évben más országban látható, 2012-ben például Izraelben a Frankofón Fesztivál részeként – 50 fekete-fehér és részlegesen színes képből áll. A kiállítás a Svájci Nagykövetség jóvoltából Pécs mellett Budapesten is bemutatásra fog kerülni.

A tárlatot Maksa Gyula kommunikációkutató (PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék) nyitotta meg.

 

2013. március 31. – április 1. Örökségünk a húsvét

Cella Septichora

A pécsi világörökségi helyszíneken vidámsággal köszöntik a tavasz jeles napját, a feltámadás és a természet újjászületésének ünnepét. Igazi kalandnak ígérkezik a kincsesládák felkutatása a Cella Septichora Látogatóközpont ókori emlékei közt.

Húsvéti örökségműhelyek: Innovatív tojásdíszítés dekupázs technikával, Húsvéti nyuszi készítése papírgurigából az újrahasznosítás jegyében.

Családias hangulatban töltheti a húsvéti ünnepeket a Cella Septichora Látogatóközpontban.

 

http://zsn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük