2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 „Nagy Könyv” oroszul — 3 nap alatt 15 magyar program a „BibliObraz” Fesztiválon

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/5938"><img class="image thumbnail" src="/files/images/konyv.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="32" /></a></span>Bogyay Katalin államtitkár és Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója is részt vesz az október 9-én nyíló III. „BibliObraz" (KönyvKép) Könyvfesztiválon Moszkvában. A Ljudmila Putyina fővédnökségével zajló fesztiválon a 21 ország, köztük Magyarország mutatkozik be. <p>

  konyv.thumbnail 0Bogyay Katalin államtitkár és Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója is részt vesz az október 9-én nyíló III. „BibliObraz" (KönyvKép) Könyvfesztiválon Moszkvában. A Ljudmila Putyina fővédnökségével zajló fesztiválon a 21 ország, köztük Magyarország mutatkozik be.

  konyv.thumbnail 0Bogyay Katalin államtitkár és Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója is részt vesz az október 9-én nyíló III. „BibliObraz" (KönyvKép) Könyvfesztiválon Moszkvában. A Ljudmila Putyina fővédnökségével zajló fesztiválon a 21 ország, köztük Magyarország mutatkozik be.

A fesztivál és a szakmai konferencia fő témája a gyermek- és ifjúsági irodalom, az olvasás és a kamaszvilág mai kultúrája. Ezért is került a magyar megjelenés középpontjába a három „Nagy Könyv", amelyek ez alkalomból jelentek meg orosz nyelven: Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Jókai Mór: Az arany ember, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényei. Mint emlékezetes, a „Nagy Könyv" pályázaton a magyar olvasók szavazatai alapján ezek is bekerültek a 12 legnépszerűbb olvasmány közé, az egyik legolvasottabb külföldi mű pedig Mihail Bulgakov: A Mester és Margaritája lett – ezért is lesz a negyedik (a „ráadás") főszereplő a programban.

A háromnapos monstre fesztivál helyszíne a Kreml és a Vörös tér szomszédságában lévő, 7 ezer négyzetméteres Manyézs, ahol a 25 nm-es magyar standon (a 7. számot kapta!) és 15 rendezvényen szól a magyar kultúra minden műfajban, színháztól a videóig. „Három a magyar igazság" címen Dobrev Klára ajánlja az orosz olvasók figyelmébe a három magyar „nagy könyvet" és olvassa fel kedvenc részletét oroszul A Mester és Margaritából. Lesz igazi orosz-magyar közös diákprodukció: a moszkvai Magyar Kulturális Központ orosz diákszínházi stúdiósai (civilben egészségügyi szakiskolások) három epizódot adnak elő a három regényből — a magyar „Csillagszeműek" gyerekegyüttes virtuóz néptáncaival kísérve. Sípos Pál a három nagy könyv „videoklipjeit" vetíti, Fekete Ibolya a magyar „Mester és Margarita" filmet. Békés Pál a magyar gyerekirodalom beszél és tart „gyorstalpaló" íráskurzust, Ranschburg Jenő orosz pedagógusokkal, pszichológusokkal, szülőkkel beszélget Varga Domokos ugyancsak erre az alkalomra megjelent könyve kapcsán. Új kiadásban lát napvilágot Nobel-díjasunk, Kertész Imre regénye, a Sorstalanság, amelyre az orosz Holokauszt alapítvány elnöke fogja felhívni az orosz olvasók figyelmét, Örkény készülő új egyperces kötetét pedig „orosz hangja", Tatjána Voronkina szólaltatja meg.

A magyar standot stílszerűen, a „vitézkötés" motívumára építette az épp most magyar formatervezési díjjal kitüntetett Kiss Zsombor és művésztársa, Kiss Miklós. Művészkönyvükbe az „Aranyalma" díjas gyerekkönyvillusztrátor vezetésével rajzolhatnak a standvendégek. A legmodernebb technika és persze a könyvek mellett a stand főszereplője ugyanakkor várhatóan a XVII. századi Kuhlmann-gép lesz, amelyen három nyelven írhatnak végtelen számú szonettet az arra vállalkozók. Lesz ezen kívül „marcipán-műhely" az Esterházy cukrászda mestercukrásza közreműködésével, képes magyar útikalauz a Magyar Turizmus Rt. és a Malév képviselőinek vezetésével – egyszóval a moszkvai magyarok együtt jelenítik meg: „mi a magyar — ma"?

A magyar irodalom, a magyar könyv mostanra igazán visszatért Oroszországba: az elmúlt 4 év alatt a Magyar Évad és a moszkvai Magyar Kulturális Központ közreműködésével több mint 50 magyar könyv jelent meg oroszul, s közel húsz kötetet a magyar ruszisztikai és orosz hungarológiai műhelyek közösen jelentettek meg. A BibliObraz fesztivál kiváló alkalom lesz arra is, hogy az orosz műfordító mestereket és fiatal műfordítókat köszöntsék. A programok az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a moszkvai Magyar Nagykövetség támogatásának köszönhetően valósulnak meg.

Moszkvai Magyar Kulturális Központ, tel.: 7-495-2913134, http://www.vengerka.ru/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.