Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bankgarancia vállalásával segíti a válság következtében nehéz helyzetbe került, de egyébként életképes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások éven túli lejáratú forgóeszközhitelhez jutását.

 

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bankgarancia vállalásával segíti a válság következtében nehéz helyzetbe került, de egyébként életképes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások éven túli lejáratú forgóeszközhitelhez jutását.

 

Az MFB a kereskedelmi bankok hitelezési hajlandóságának ösztönzése érdekében az általuk folyósított forgóeszközhitel tőkeösszegének 80 százalékára garanciát vállal, csökkentve ezzel a hitelintézetek ügyleti kockázatát. A forgóeszközhitel futamideje legalább 1 év + 1 nap és legfeljebb 5 év lehet, a bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára pedig legfeljebb 2 milliárd forint. A Magyar Állam az MFB Zrt. javára a Bank által vállalt bankgarancia összegének 90 százalékára készfizető kezességet nyújt.

 

  
    
    A pénzügyi, gazdasági válság következményei mind erőteljesebben jelentkeznek a hazai élelmiszeripari ágazat egészében. Az MFB vezérigazgatója, Dr. Erős János megerősítette, hogy a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitása érzékelhetően visszaesett, a növekvő kockázatok miatt a vállalkozások hitelhez jutásának feltételei sokkal szigorúbbá váltak, aminek következtében még az egyébként életképes gazdasági társaságok is nagyon súlyos helyzetbe kerültek. A vezérigazgató bejelentette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank az élelmiszer-feldolgozó társaságok működőképességének javítása, versenyképességük növelése, fejlődésük elősegítése érdekében 30 milliárd forint keretösszegű Élelmiszeripari Bankgarancia Programot hirdet meg, segítve ezzel forgóeszközhitel/kölcsön felvételüket. A Program 2009. június elsejétől lép életbe. A MFB a bankgarancia vállalással megkönnyíti a hús- és baromfihús, burgonya, egyéb gyümölcs és zöldség feldolgozását, valamint tartósítását, továbbá a tejtermékek, a malomipari termékek, a kenyér és friss pékáru gyártását, továbbá a szőlőbor termelését végző vállalkozások hitelhez jutását, mivel a garanciavállalás csökkenti a hitelintézetek ügyleti kockázatát.

A kereskedelmi bankok hitelezési hajlandóságának ösztönzése érdekében a Magyar Fejlesztési Bank az élelmiszer-feldolgozó társaságok részére folyósított forgóeszközhitel/kölcsön tőkeösszegének 80 százalékára garanciát nyújt, amelynek mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára pedig 2 milliárd forint lehet. Az MFB bankgaranciája olyan új, vagy már meglévő forgóeszközhitelek esetén vehető igénybe, amelyek lejárata legalább 1 év + 1 nap és nem haladják meg az 5 évet. A bankgarancia folyószámlahitel, vagy rulírozó forgóeszközhitel esetében nem alkalmazható.

Az MFB által vállalt bankgarancia összege után évenként bankgarancia díjat kell fizetni, amelynek mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján meghatározott kockázati osztályok függvényében 0,5 – 6,3 százalék lehet. A Bank az előre fizetendő piaci díj mértékét a program veszteségi rátája alapján évente felülvizsgálja. A garanciát igénylő vállalkozások az MFB részére az igényelt összeg 0,2 százalékát kitevő egyszeri bírálati díjat fizetnek.

A garanciakérelmeket az MFB Zrt. Hitelezési Igazgatóságára kell benyújtani, majd annak elbírálását követően bankgarancia megbízási szerződés kötésére kerül sor, amely alapján az MFB bankgarancia nyilatkozatot bocsát ki a forgóeszközhitelt/kölcsönt nyújtó hitelintézet javára. Ez csak egyszer, egy összegben és csak abban az esetben váltható be, ha a hitel/kölcsönszerződés a fizetési kötelezettség legalább 30 napos elmulasztása miatt felmondásra került vagy a vállalkozás ellen jogerősen felszámolási eljárás indult. A Bankgarancia Program keretében bankgarancia szerződés megkötésére 2011. december 31-ig kerülhet sor.

A Magyar Állam az MFB Zrt. javára jogszabályi készfizető kezességet nyújt a vállalt bankgarancia összegének 90 százalékára. A Bank ezért cserébe a garanciavállalás futamidejének függvényében az egyes évekre szólóan 0,3 százaléktól 2 százalékig terjedő növekvő mértékű kezességvállalási díjat fizet. Amennyiben az MFB a kezességet beváltja, a bankgarancián alapuló tartozás a vállalkozással szemben adók módjára behajthatóvá válik, amelyről az APEH gondoskodik.

Az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Program részleteiről az érdeklődők a Bank honlapján (http://www.mfb.hu/) tájékozódhatnak, ahonnan az igényléshez szükséges nyomtatványok és kitöltési útmutatók is letölthetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük