A világon több mint 10.000 moziban képesek 3D-s mozifilmek vetítésére és 2010-ben világszerte nagyjából 800 ezer háztartásba kerül  3D-s tévé.

 

A világon több mint 10.000 moziban képesek 3D-s mozifilmek vetítésére és 2010-ben világszerte nagyjából 800 ezer háztartásba kerül  3D-s tévé.

A 3D a legnagyobb változás a televíziózásban, mióta a fekete-fehér készülékeket sok évvel ezelőtt felváltotta a színes technika. Most hasonlóan átütő változás történik, hiszen az új technológia, új élményeket és felhasználási területeket jelent. Míg az év elején még kevés tartalom volt jellemző ezekre az otthoni készülékekre a karácsony közeledtével egyre több 3D tartalommal rendelkező képanyag lát napvilágot. A leggyorsabban a filmek és játékok száma növekszik, de most már 3D tartalom érkezhet egyenesen a tv-műsorszolgáltatóktól, a műholdas és a kábeltelevíziós társaságoktól is.

Ha a minőségről van szó akkor felmerül hogy a plazma televiziók egy halvány árnyalattal sötétebb képet nyújtanak mindaddig, míg a képernyőt nem éri külső fény, de amikor elveszik ez az előny jól láthatóvá válik a képernyő szürke alapszíne. Az LCD viszont kiemelkedik abban, hogy a jóval fényesebb, világosabb látványt képes létrehozni még kiemelkedően magas környezeti fényviszonyok között is. A Sony 3D televíziók az úgynevezett LED-boost eljárásával tovább növelte az LCD-k előnyét, hiszen ezzel az egyedi technológiával, még 3D-s üzemmódban is közel ugyanolyan fényes képet nyújtanak, mint normál, 2D-s megjelenítés esetén.

A 3D tartalmak otthoni megtekintéséhez, a következő években, egyenlőre 3D-s szemüveget kell majd viselni, amelyek általában LED adóval kommunikálnak a televizióval. Ezen a területen is számos fejlesztés közül választhatunk, azonban a 10 vagy 15 LED-es készülékek már teljes szabadságot nyújtanak az otthoni szórakozáshoz, mivel akár 120°-os szögben is elmozdulhatunk anélkül, hogy csökkenne a kép élessége.

A 3D technológia kiemelt versenyt eredményezett eddig is a gyártók között. Egyre több szempontból és egyre többen tesztelik, értékelik a készülékeket. Azonban a 3D technológia legfőbb ismérve, hogy csak a legjobb minőségű termékek biztosíthatják a reklámokból hallható különleges élményeket. Ezt a koronát a Sony viseli jelenleg:

Az EISA-tól (Európai Kép és Hang Szövetség), 2010-ben a Sony BRAVIA HX900 elnyerte a legjobb 3D-s LCD-tv kitüntető címet, mind 2D, mind 3D képminőségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük