2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2007 ben helyi kézben a mezõtúri fesztivál

4 perc olvasás
  <p><em><span class="inline left"><a href="/node/3287"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Mezotour.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="100" height="66" /></a></span>MezoTour Fesztivál néven 2007-ben is megrendezték a mezõtúri rock hétvégét, a Locomotív XXI.Bt szervezésében. Fellépett a Kispál és a Borz, Replika Hollywoodoo és A Ganxsta Zolee & a Kartel, és fergeteges koncertet adott a Sugarloaf és a Stylaw nevû csapatok is. A programról élõben közvetített a mezõtúri Pont Rádió. </em></p>

 

1MezoTour Fesztivál néven 2007-ben is megrendezték a mezõtúri rock hétvégét, a Locomotív XXI.Bt szervezésében. Fellépett a Kispál és a Borz, Replika Hollywoodoo és A Ganxsta Zolee & a Kartel, és fergeteges koncertet adott a Sugarloaf és a Stylaw nevû csapatok is. A programról élõben közvetített a mezõtúri Pont Rádió.

 

1MezoTour Fesztivál néven 2007-ben is megrendezték a mezõtúri rock hétvégét, a Locomotív XXI.Bt szervezésében. Fellépett a Kispál és a Borz, Replika Hollywoodoo és A Ganxsta Zolee & a Kartel, és fergeteges koncertet adott a Sugarloaf és a Stylaw nevû csapatok is. A programról élõben közvetített a mezõtúri Pont Rádió.

Ma már tizennégy éves, tinédzserkorú fesztivál minden koncertje rendben lezajlott, minden együttes eljött és minden vendég nagyon jól érezte magát.  
A fesztivál szervezését nyolc év után 2007 június utolsó három napján újra a Lokomotív sörözõ csapata vette kézbe, akik a fesztivál történetének harmadik helyszínét egy megújult és minden igényt kielégítõ programmá szervezték. A családias, a fantasztikus hangulatú liget, tökéletes tisztaság és a szabadság életérzés hatotta át a három napos bulit. A belépõjegyért több mint 35 koncertet és állandó programokat kaptak a vendégek.  

A MezoTour Fesztivál rendkívüli példája annak, hogy rekord rövid idõ alatt is lehet minõségi eseményt alkotni. Hosszú ideig nagyon kétséges volt az egész fesztivál léte, de Tamási Zoltán, mindenki által csak Ticsaként ismert nagy öregje, szervezõje, felvállalta és újraélesztette a túri fesztivált.

A fesztivál elsõ napján, csütörtökön fellépett a Kispál és a Borz a Nagyszínpadon, tucatnyi együttes a Pont rádió színpadán, amely az elektronikus zene kedvelõinek volt fõ bázisa. A keresõ Rock színpadon pedig fiatal tehetségek zenéltek szombat estig. A fesztivál ideje alatt plusz szolgáltatásként a vendégek ingyenesen használhatták a megszépült túri strandot.

A második naptól érkezett több vendég, a programok már délelõtt elkezdõdtek. A Rézfaszú Bagoly irodalmi beszélgetés keretében Havasi Attila költõ olvasott fel zajos sikerrel a ligetben. Délután, több számban ?folytak" sörrel kapcsolatos versenyszámok. A Mezõtour fesztivál program részeként civil szervezetekkel is megismerhettek a fiatalok, itt volt például a Greenpeace, a Fauna állatvédõ szervezet is.  A legnagyobb buli szombat este volt, amikor nemcsak Túrról, hanem a környezõ városokból is érkeztek a helyszínre a bulizók.

A fesztivál 1993-ban indult Mezõtúron többek közt akkor is Ticsa szervezésében kelet-magyarországi régió elsõ ifjúsági-zenei fesztiváljaként. Az akkori és mostani aggályok ellenére elinduló buli sorozat az egyik legnagyobb sikerszéria lett Túron és az országban. Az elsõ alkalommal csak egy színpadon 20 magyar zenekar lépett fel.  Késõbb folyamatosan bõvült a fesztivál programja, melyben – a vidéki fesztiválok közül elsõként – a hazai élvonalbeli fellépõk mellett neves nemzetközi sztárok is szerepeltek pl.: (Toy Dollz, New Model Army, Dog Eat Dog, Apocalyptica, James Ruskin, Clawfinger, Sepultura, Asian Dub fundation, Tiamat, Ignite,).
2003 júliusában a már három napos rendezvényen több mint száz zenekar, DJ közel több mint 11 ezer látogató elõtt játszott. A kezdetektõl szerves része a rendezvény programkínálatának az Amatõr Zenekarok Versenye. Ma már rang a fesztivál gyõztesének lenni, ami a késõbbiekben megmutatkozik a fellépési lehetõségek bõvülésében, és ismertebb zenekarokkal együtt, közös turnékon való részvételben.
A rendezvény az Alföld kulturális programjainak szerves részéve, ismertsége a kezdeti néhány megyérõl országos jellegûvé szélesedett. Mezõtúr neve leginkább a Rock és a mûvészeti fesztiváljai miatt lett egyre ismertebb. A Fesztivál a korábbi években Sör és Rockfesztivál, majd 1997-ben, Szertelenül Fesztivál, ezt követõen 1998-tól 2004-ig Wanted Fesztivál néven futott, majd jött a WAN2.

2007-ben újra helyi szervezõk kezében Mezotour fesztivál néven várta a vendégeket. A nagy szervezõ iroda elhagyta várost, de a rendezvény nem. Az évek alatt a hétvége az érdeklõdõk száma miatt többször helyszínt váltott 1996-ban a piacterérõl a Szabó Lajos laktanyába költözött. Ekkorra már a túriak számára  megszokott látvánnyá váltak az alternatív fiatalok évente három napon át tartó zarándoklata.  A fesztivál további növekedése miatt kinõtte a laktanyát is, így 2003-óta a Városi Strand, az Erzsébet Liget és a mellette elterülõ tó által határolt részen kerül megrendezésre.

2007. június 28-30. között újra dübörgött az igazi mezõtúri rock-fesztivál, visszatérve a hagyományokhoz egy rendkívül családias és színvonalas igazi nyári hétvégén.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.