2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A MÁV Szimfonikusok február végén három koncerttel örvendeztetik meg rajongóikat.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88598"><img class="image image-preview" src="/files/images/A%20M%C3%81V.preview.jpg" border="0" width="465" height="684" /></a></span>A Zeneakadémián és az Olasz Kultúrintézetben a farsanghoz kapcsolódva vidám összeállítást tűztek műsorukra, és folytatódik a kamarazenei koncertsorozat a „A négy évszak"-kal. <p> 

a%20m%c3%81v.previewA Zeneakadémián és az Olasz Kultúrintézetben a farsanghoz kapcsolódva vidám összeállítást tűztek műsorukra, és folytatódik a kamarazenei koncertsorozat a „A négy évszak"-kal.

 

a%20m%c3%81v.previewA Zeneakadémián és az Olasz Kultúrintézetben a farsanghoz kapcsolódva vidám összeállítást tűztek műsorukra, és folytatódik a kamarazenei koncertsorozat a „A négy évszak"-kal.

 

Február 27. 19.00 – Zeneakadémia

Február 28. 11.00 – Olasz Kultúrintézet

A húsvét előtti nagyböjtöt megelőző néhány hét a farsang, a bálok, a vidámság és a játék időszaka. A hangverseny műsorán ünnepi bevezetőként szólal meg Dvořák szédítő tempójú Karnevál-nyitánya. Az utána következő, többségében rövid műsorszámok olyanok, mint egy kaleidoszkóp gyorsan változó, színes ábrái. Különböző népek táncai hangzanak el az örmény Hacsaturján, a magyar Farkas Ferenc és az olasz Ottorino Respighi műveiben, majd az örökzöld János vitéz című daljáték részletei, Kacsóh Pongrác műve következik Dénes István átdolgozásában. Észak-Amerikát Bernstein méltán népszerű Divertimentója, és a humoros jazz-életképek specialistája, Leroy Anderson néhány bagatellje, Dél-Amerikát a tangó klasszikusa, Astor Piazzola képviseli.

A hangverseny karmestere, Dénes István 1977-ben szerezte diplomáját a Zeneakadémián zongora, zeneszerzés és karmester szakán. Azóta az Állami Operaház dirigense, emellett 1987 óta Németországban is vezényel. Rendkívül sokoldalú karmester, repertoárja a János vitéztől Mozart, Verdi, Puccini, R. Strauss, Gershwin, Erkel, Kodály és Dohnányi operáin át egészen a Trisztán és Izoldáig ível.

A program:

A. Dvořák: Karnevál – nyitány

A. I. Hacsaturján: Álarcosbál – szvit

Farkas F.: Mátrai táncok

B. Britten: Soirée Musicales (Rossini témáira)

Kacsóh P. – Dénes I.: János vitéz – szvit

Dénes I.: Nokia-Valse

L. Bernstein: Divertimento

Á. Piazzolla: Milonga del Angel

L. Anderson: Fiddle faddle, Sleight Ride, Jazz pizzicato, Az írógép

Dénes I.: Radetzky-ykztedaR

 

Február 28. 17.00 – Olasz Kultúrintézet

Az idei évadban is folytatódik a MÁV Szimfonikusok 2013 februárjában indult kamarazenei koncertsorozata Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar hegedűművészének vezetésével. Ebben a hónapban Antonio Vivaldi örökzöld klasszikusa, "A négy évszak" kerül műsorra.

„Vivaldi VIII. opusz-szám alatt összefoglalt Il Cimento dell'Armonia e dell'Inventione című sorozata, amely tizenkét versenyművet tartalmaz, 1725 körül jelent meg Amszterdamban.

A gyűjtemény első négy darabja A négy évszak címen ismert és népszerű hegedűverseny-ciklus. A programot a zeneszerző a megfelelő részletek fölé bejegyezte a partitúrába; ha összeállítjuk ezeket a sorokat, kiderül, hogy négy szabályszerű szonettben rögzítette a hegedűversenyek „tartalmát". Feltehető, hogy e szonettek írója maga Vivaldi volt.

A Tavasz (E-dúr hegedűverseny)

    1. Allegro; II. Az alvó pásztor. Largo; III. Pásztortánc. Allegro

A Nyár (G-moll hegedűverseny)

    I. Szenvedés a hőségtől. Allegro non molto; II. Adagio; III. Nyári zivatar. Presto

Az Ősz (F-dúr hegedűverseny)

    I. Parasztok tánca és dala. Allegro; II. Alvó részegek. Adagio molto; III. A vadászat.

A Tél (F-moll hegedűverseny)

    I. Allegro non molto; II. Largo; III. Allegro"

(Pándi Marianne Hangversenykalauz)

 

A hangversenysorozatra tavaly óta bérletet is lehet váltani, egységesen 1500 forintért.

Az egyes koncertekre váltott jegyek ára 500 forint.

 

www.mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.