2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ORGONAAVATÁS SZENTBÉKKÁLLÁN – Kocsis Zoltán avatja a 140 éves, felújított hangszert

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/15511"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Templbels1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Templombelső" title="Templombelső" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Templombelső</strong></span></span> <p>A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap 10 órai kezdettel a szentbékkállai templomban a 9 órakor kezdődő szentmisét követően.</p><p> 

 templombelsőTemplombelső

A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap 10 órai kezdettel a szentbékkállai templomban a 9 órakor kezdődő szentmisét követően.

 

 templombelsőTemplombelső

A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap 10 órai kezdettel a szentbékkállai templomban a 9 órakor kezdődő szentmisét követően.

 

 A templom 1868-ban felavatott orgonáját ifjú Ország Sándor pesti műhelyében készítették. Az elmúlt közel másfél évszázad több viharát is megélt hangszer ónsípjait az I. világháború idején hadicélokra beolvasztották, majd apróbb javítgatások után a világhírű pécsi Angster cég reparálta 1936-ban, de a rákövetkező háború ismét sok kárt okozott benne.

az orgonaavatás meghívója 1. oldalAz orgonaavatás meghívója 1. oldalA huszonegyedik századra a hangszer „elfáradt", hangja, mechanikája megkopott. Miután mind a hitélet gyakorlatában, mind az elmúlt közel tíz évben szerencsésen megszaporodott templomi koncerteken is akadályt jelentett a hangszer leromlott állapota, az önkormányzat és az egyházközség kezdeményezésére a helyi lakosok és a faluhoz kötődő számos személyiség mozgalmat indított az orgona felújítására. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Szakmai Kollégiumánál időközben elnyert pályázat összege fedezetet nyújtott a költségek közel felére, mely nagy lendületet adott a magánadományok sikeres gyűjtéséhez. Végül a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) jelentős támogatása nyújtott garanciát a költségek teljes fedezetére. A hangszer felújítását Albert Miklós, az orgonaszekrény restaurációját Schwartz Rezső mesterek végezték.

az orgonaavató koncer meghivó 2. oldal (a műsor)Az orgonaavató koncer meghivó 2. oldal (a műsor)Vasárnap a kis Káli-medencei település lakosai és a vidék, a falu hazai és külföldi szerelmesei többek között Bach, Albinoni,  Luzzi műveit hallhatják Kocsis Zoltán, Molnár András operaénekes és a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar tolmácsolásában. Jelképesnek szánt gesztusként a koncert első számát, Gluck, a „Boldog lelkek táncát" két szentbékkállai fiatal, Horváth Laura és Németh Gergely szólaltatják meg. Köszöntőt mond Sárvári Attila polgármester, Harsányi László, az NKA elnöke és Feldmájer Sándor, az SzZrt. szponzorációs igazgatója. A hangverseny házigazdája Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Szentbékkállán azt tervezik, hogy a Fellner Jakab által tervezett késő-barokk templomban – élve az immár felújított hangszer adta lehetőségekkel is – a jövőben a nyári hónapokban rendszeressé teszik a Balaton-felvidéken és a Káli-medencében élők, az oda ellátogatók érdeklődésére is számítva a templomi hangversenyeket.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.