TemplombelsőTemplombelső

A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap 10 órai kezdettel a szentbékkállai templomban a 9 órakor kezdődő szentmisét követően.

 

 TemplombelsőTemplombelső

A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyre kerül sor július 27-én vasárnap 10 órai kezdettel a szentbékkállai templomban a 9 órakor kezdődő szentmisét követően.

 

 A templom 1868-ban felavatott orgonáját ifjú Ország Sándor pesti műhelyében készítették. Az elmúlt közel másfél évszázad több viharát is megélt hangszer ónsípjait az I. világháború idején hadicélokra beolvasztották, majd apróbb javítgatások után a világhírű pécsi Angster cég reparálta 1936-ban, de a rákövetkező háború ismét sok kárt okozott benne.

Az orgonaavatás meghívója 1. oldalAz orgonaavatás meghívója 1. oldalA huszonegyedik századra a hangszer „elfáradt", hangja, mechanikája megkopott. Miután mind a hitélet gyakorlatában, mind az elmúlt közel tíz évben szerencsésen megszaporodott templomi koncerteken is akadályt jelentett a hangszer leromlott állapota, az önkormányzat és az egyházközség kezdeményezésére a helyi lakosok és a faluhoz kötődő számos személyiség mozgalmat indított az orgona felújítására. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Szakmai Kollégiumánál időközben elnyert pályázat összege fedezetet nyújtott a költségek közel felére, mely nagy lendületet adott a magánadományok sikeres gyűjtéséhez. Végül a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) jelentős támogatása nyújtott garanciát a költségek teljes fedezetére. A hangszer felújítását Albert Miklós, az orgonaszekrény restaurációját Schwartz Rezső mesterek végezték.

Az orgonaavató koncer meghivó 2. oldal (a műsor)Az orgonaavató koncer meghivó 2. oldal (a műsor)Vasárnap a kis Káli-medencei település lakosai és a vidék, a falu hazai és külföldi szerelmesei többek között Bach, Albinoni,  Luzzi műveit hallhatják Kocsis Zoltán, Molnár András operaénekes és a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar tolmácsolásában. Jelképesnek szánt gesztusként a koncert első számát, Gluck, a „Boldog lelkek táncát" két szentbékkállai fiatal, Horváth Laura és Németh Gergely szólaltatják meg. Köszöntőt mond Sárvári Attila polgármester, Harsányi László, az NKA elnöke és Feldmájer Sándor, az SzZrt. szponzorációs igazgatója. A hangverseny házigazdája Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Szentbékkállán azt tervezik, hogy a Fellner Jakab által tervezett késő-barokk templomban – élve az immár felújított hangszer adta lehetőségekkel is – a jövőben a nyári hónapokban rendszeressé teszik a Balaton-felvidéken és a Káli-medencében élők, az oda ellátogatók érdeklődésére is számítva a templomi hangversenyeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük