2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: Nagy ütemben adták a dollárt az alapok

2 perc olvasás

index_26.jpgA legutóbbi COT-riport szerint a spekulatív célú dollár short pozíciók (a nyolc IMM – International Monetary Market – devizával szemben) 30%-kal ugrottak meg, és elérték a 2013 januárja óta a legmagasabb szintet. Mindez annak ellenére történt, hogy – éppen a COT-riport által vizsgált időszakban – egy dollárerősödésnek lehettünk tanúi. Erős vételi szándék mutatkozott az euró, a font és a kanadai dollár iránt.

 

Az euró, miközben az EURUSD 1.2-ről 1.18-ra ment le, nem eladásokat, hanem a long pozíciók növekedését generálta – a kereskedők minden bizonnyal jó alkalomnak tartották, hogy beszálljanak az eladási nyomás alatt lévő euróba. Az euró nettó long pozíciók nagysága a COT-riport időszakában (a szeptember 26-ig tartó egyhetes időszakban) 40%-kal nőtt.

 

Az angol font pozíciója nettó longba fordult (22 hónapja először), miután három hete vásárolják az alapok.

 

Az árupiaci szektorban az alapok kitettsége nagyjából ugyanazon a szinten maradt. A legjelentősebb fejlemény az volt, hogy folytatódott a vásárlási szándék átáramlása a fémekből az energia termékekbe.

 

Egyre inkább túlfeszítettnek tűnik a long pozíciók nagysága az energiaszektorban. A WTI olaj long pozíciója is rekordszintek felé tart, de a Brent olajban lévő kitettség a nagyobb. A múlt héten tapasztalt alacsonyabb finomítói árrések tükrében gond lehet a rekord méretű long pozíciókkal, amelyeket az alapok tartanak a finomított termékekből.

 

Az aranyat és az ezüstöt második hete adják, összhangban azzal az éles korrekcióval, ami szeptemberben volt tapasztalható. Az arany az 50%-át elvesztette annak a nyereségnek, amit a július-szeptemberi raliban realizált, és 1260 USD/uncia szinten támaszt kellene találnia ahhoz, hogy ne gyorsuljon fel a long pozíciók zárásának folyamata. A kereskedőknek most jelentős, és az arany szempontjából ellentétes hatású eseményekre kell figyelniük: ilyenek az esetleges amerikai kamatemelés, Trump adóreformja és a geopolitikai kockázatok.

 

A mezőgazdasági szektor vegyes képet mutatott, a szóját és a búzát erősen vették. Az egyéb gabonafélékben nettó shortban maradtak az alapok, miközben nőnek a készletek, és a Nemzetközi Gabonatanács különösen jó termést vár.

 Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.