2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bútortörténet II. rész

2 perc olvasás

faragott_fejek.jpgReneszánsz könyvszekrény faragások

  A Római Birodalom bukása után a sötét középkor következett. Ma már közismert, egyáltalán nem volt olyan sötétnek mondható, a bútortörténetre vonatozóan pedig még úgy sem. Az európai népek eleinte primitív bútorokat készítettek, használtak, de az ipari és kereskedelmi fejlődés közepette megjelenik a városlakó polgár szépségre való törekvése.

   Tanult mesteremberek, asztalosok, fafaragók, kárpitosok, lakatosok használják a fejlett technikákat. Új bútortípusok alakulnak ki. vésett, faragott szerkezetek, rozetták, növényi elemekkel való díszítés. mozaikberakásos bútorok. A városok erősödésével kialakul a reneszánsz.

   Az iparosok már piacra termelnek, dolgoznak a manufaktúrák, új találmányokkal és új nyersanyagforrásokkal. Az asztalos szakma művészi rangú iparággá alakul. Új és reprezentatív középületek jelennek meg: városháza, színház. A jómódú megrendelők kényelmes, szép, egymással harmonizáló bútorokat akarnak lakásukban látni. Szabadon mozgatható bútorokat, amelyek falhoz tolhatók. Méreteinek kiegyensúlyozott arányai kötelezőek. Egy matematikus felfedezi újra az aranymetszést.

   A reneszánsz jellemző bútordíszítése a kanyargós növényi indák közé befont állatok, fantázialények, madarak, kis figurák, emberfejek, intarzia. A bútorokat sok kisebb darabból ragasztották össze, a görbe felületeket faragó vésővel és reszelővel munkálták ki. A bütüket (átvágás) lakktechnikával tüntették el. Kiteljesedik a furnírozás és famozaik alkalmazása.

madame_recamier.jpgMadame Récamier, Davis Louis festménye.

 

  A következő időszakban megjelennek a kárpitozott bútorok, garnitúrák. A bútoripar újabb anyagokat használ, csont, porcelán, gyöngyház, gobelin. Divatosak a fiókos komódok, íróasztalok, tabernákulumok. Most már a Lajosok korában járunk, rokokó bútor a divat. Új helyiségek, amelyeket be kell rendezni, szalon, budoár, kabinet. Európába érkezik a kínai hatás, porcelán, lakk, márvány, selyem. Új bútortípusok kellenek, kanapé, szofa, kerevet. Angliában divatossá válnak a Chippendale-stílusu bútorok. Majd megjelenik a rekamié.

   Bútortörténetemet a XIX. századnál fejezem be. A századra jellemző a polgári stílus, a mai bútorok zömén felismerhető ezek a vonások.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.