Erősödő együttműködés
2 perc olvasásKiemelt vendégként vesz részt a Marosvásárhelyi Gastro Pan kiállításon a Magyar Pékszövetség küldöttsége. A két ország szakmai együttműködése egyre szorosabbá válik.
A Románia és Magyarország sütőipara egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait, hiszen természetes szövetségesei vagyunk egymásnak – hangsúlyozta Septe József, a ma nyíló marosvásárhelyi GastroPan kiállításon résztvevő magyar szakmai delegáció vezetője, a Magyar Pékszövetség elnöke. A vezető hangsúlyozta: az idén 10 éves kiállításon ismét bebizonyosodott, hogy nemcsak piaci viszonyaink nagyon hasonlóak, de gondjaink és az előttünk álló kihívások kis. A szakképzett munkaerő hiánya Romániában is egyre komolyabb gondot okoz, még ha az elvándorlás mértéke alacsonyabb is a hazaihoz képest.
Ezért, és a versenyképesség javítása érdekében is mindkét országban a legfontosabb témák az automatizáció, a hagyományok újragondolása, a nagyüzemi kovászos technológiák, a minőségorientált termelés és a szektor vállalkozásszerkezetének hatékonyabbá tétele. Mindkét országban meghatározó ezen felül az eredményes képviselet úgy a belpolitikai, mint az uniós döntéshozók felé.
A négynapos, 150 nemzetközi kiállítót vonzó GastroPan nyitóünnepségén, a küldöttség tagjaként Ilonka Boldizsár, a nemzetközi Pék-és Cukrásszövetség UIBC (Union International of Bakers and Confectioners) nagykövete, tiszteletbeli örökös tagja a nemzetközi szakma nevében mondott köszöntőt.