2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Hosszabb élet – jó minőségben

5 perc olvasás

rege-1.jpg Szép környezetben fekvő, ismert szálloda volt a maga idején, Budán, a Hotel Rege. Az egykor jobb napokat látott épület most újra feltámadni látszik, benne, a helyén nyílik meg 2018 decemberében a Rege Residence – Szépkorúak Otthona.

rege-2.jpg Bár a megnevezés – így, első látásra – nem szorul magyarázatra, gyorsan kiderült: itt sokkal többről van szó. Téved, aki azt gondolja; találtak egy hangzatos, új nevet egy öregek otthonának, amiből már van jó pár, szerte az országban. A Rege Residence egyedülálló küldetést vállal fel azzal, hogy a hagyományos „idősotthon” fogalmát áttörve, új életstílust kínál szépkorúak számára. Az aktív életmódot többféle szabadidős tevékenység, számos kulturális és sport program valamint magasan képzett egészségügyi személyzet biztosítja a lakóknak. A cél egy összetartó, támogató közösség felépítése, ahol a lakók ebben az életkorban is új ismeretekkel, új barátságokkal gazdagodhatnak. Az ötlet a Gozsdu udvar megálmodójától, Arie Yom-Tov úrtól származik, aki a program bemutatásakor maga is bevallotta: tudja, hogy kockázatos vállalkozásba fog, de már vagy 15 éve gondolkodik azon: egy új minőséget kínáló helyet kellene létrehozni az idősödő emberek számára. Magyarország ennek a befogadására még nem kész, de valakinek ezt is el kell kezdeni!

rege-3.jpgElőször is megfelelő helyet keresett, amit könnyű megközelíteni és kellemes a környezte. Az ilyen otthonok minálunk általában vidéken vannak, de ő inkább azt szerette volna, hogy az ebben lakók ne legyenek elzárva a város kínálta szórakozási, vásárlási lehetőségektől és a család számára se legyen kirándulás a látogatás! A régi Rege Hotel erre ideálisnak bizonyult. Jó helyen van, jó a mérete, a 13 ezer négyzetméteres ingatlant egy hektárnyi terület veszi körül. Ez sok lehetőséget kínál az épületen belül és kívül is különféle aktív tevékenységre. A kulcsszó ugyanis az aktivitás! A budai hegyek közelsége lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra, ugyanakkor a belváros is könnyen elérhető. Az élénk társasági élet támogatására számos közösségi tér található majd az otthonban. Kávézó, étterem, klubszoba, kártyaszoba, könyvtár, kert, grill-terasz, tánc-, előadó- és moziterem, összesen 5000 négyzetméter közös terület áll majd a beköltözők rendelkezésére.

rege-4.jpg Az idősek otthona Magyarországon – általában – még nem népszerű. A gondolat: oda beköltözni, sokak számára a vég kezdetét jelenti. A nyugati világban viszont ez már álom, cél, hogy 10-15 évet még ilyen körülmények között élhessenek meg. Hát persze, a körülmények: a sok alkalmazott szállodai szintű kiszolgálást nyújt majd. Minden szükséges területet bekameráznak, így a biztonság, beleértve az egészségügyi biztonságot is, száz százalékos lesz. A napi öt étkezésnél a különleges igényeket is figyelembe veszik. Az étteremben családi ünnepeket is rendezhet, aki ilyet akar, ezen kívül minden emeleten lesz hobby-konyha, ahol a nagymama akár a látogató unoka kedvenc ételét, süteményét is elkészítheti. Minden szobában lesz egy kihúzható kanapé, ahol a vendég is eltölthet még egy éjszakát. A fokozott gondoskodást, egészségügyi ellátást igénylők számára külön épületszárnyban teremtenek a kórházinál sokkal barátságosabb elhelyezést és ott az orvos, nővér is kéznél lesz.

rege-5.jpg A cél persze, hogy erre lehetőleg minél később kerüljön sor. A megelőzés legjobb eszköze pedig a szellemi és fizikai aktivitás minél tovább történő megőrzése, ha lehet még fokozása is – mondta el a bemutatón Teremi Irén, gyógytornász, mozgáskoordinátor. Mindenki számára egyéni mozgásprogramot fognak kialakítani, ahol figyelembe veszik fizikai állapotát, esetleg betegségét, kedvelt mozgásformáit. Bármennyire is hihetetlen, fizikailag erősödni, az állóképességet növelni, napi 4-5 órát aktívan eltölteni még idős korban is lehet. Ezt a célt szolgálja a kert, a szakember által vezetett, különféle rekreációs tevékenységek, a mini-golf, a wellness, a fitness, a fedett úszómedence. Hogy – a lehetőségek szerint – mindenkinek meghosszabbítsák az életét – jó minőségben! Az időskori aktivitás növelésével ugyanis növelni lehet az elért életkort. A közösségi tevékenységek – a tánc, a rajz, a festés, a filmklub, a virágkötés – megakadályozza az elmagányosodást.

rege-6.jpg A budapesti III. kerületben a Zsigmond Király Egyetemen működő Folyamatos Tanulás Központ (Gerontoedukációs Kutatóközpont) vezetője, dr. Jászberényi Tamás professzor pontosan ismeri, hogy Nyugat-Európában az idős emberek, számos hasonló központban, igen sok szolgáltatást vesznek igénybe. Ott nem számít meglepetésnek a kijelentés: az idős ember a társadalom mindenki mással azonos jogú tagja és nem csupán az egészségügy alanya! A Rege Residence-ben ugyanazt fogják megvalósítani, mint az egyetemi központban. A szellemi aktivitás fenntartása érdekében itt is kínálnak majd nyelvi, számítástechnikai, történeti, egészségügyi képzéseket, mindegyiket komplex módon, nagyon sok ágból álló kurzusok segítségével. Az életkor nem akadály. A Szépkorúak Otthona 65 évestől kezdődően fogad majd vendégeket. A 15 millió forinttól kezdődő áron megvásárolt különféle méretű szobák, lakrészek nem képeznek tulajdont, nem örökölhetők, de birtokosa élete végéig használhatja. A teljes körű kiszolgálásért, étkezésért és minden lehetőség használatáért havonta további 1000 eurót kell majd fizetni.

www.regeresidence.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.