2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Balladai helyzet

9 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6645"></a></span>  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/6643"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Bp.thumbnail.jpg" border="0" alt="Budapest Vigadó tér" title="Budapest Vigadó tér" width="100" height="63" /></a></span></strong> Még javában kergették a rendőrök az utcai randalírozók szétvert csoportjait, amikor a sajtótájékoztató megkezdődött. Eredetileg az volt a célja, hogy az idei turisztikai szezon szakmai és rendőri tapasztalatairól, a fővárosi turizmust segítő jövőbeni elképzelésekről, intézkedésekről tájékoztassák az érdeklődőket.</p><p>

 

budapest vigadó tér Még javában kergették a rendőrök az utcai randalírozók szétvert csoportjait, amikor a sajtótájékoztató megkezdődött. Eredetileg az volt a célja, hogy az idei turisztikai szezon szakmai és rendőri tapasztalatairól, a fővárosi turizmust segítő jövőbeni elképzelésekről, intézkedésekről tájékoztassák az érdeklődőket.

 

budapest vigadó tér Még javában kergették a rendőrök az utcai randalírozók szétvert csoportjait, amikor a sajtótájékoztató megkezdődött. Eredetileg az volt a célja, hogy az idei turisztikai szezon szakmai és rendőri tapasztalatairól, a fővárosi turizmust segítő jövőbeni elképzelésekről, intézkedésekről tájékoztassák az érdeklődőket.

ikvai szabó imre, főpolgármester-helyettes Balladai helyzetben vagyunk – próbált a rendőrautók behallatszó szirénái ellenére nyugodt hangot megütni Ikvai Szabó Imre, főpolgármester-helyettes. Amit a turizmusban dolgozó emberek fáradtságos munkával felépítenek, azt néhány tudatosan felheccelt, felelőtlen ember lebontja. Viselkedésük beláthatatlan károkkal jár, amit sajnos a büntetésüknél nem érvényesítenek. El kellene érni, hogy miattuk ne a budapestiek fizessenek, hanem azok, akik a kárt okozzák. A tavalyi októberi zavargások például 727 millió forintjába kerültek a budapesti turizmusnak! Pedig az eredményeink még így is csodálatosak. Budapest turizmusa a 2003-2005 közötti időszakban európai szinten is példátlan sikert könyvelhetett el. Egyetlen európai főváros sem tudta felülmúlni a vendégéjszakák 30%-os, a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételeinek 38%-os növekedését. A 2006-os esztendőben a budapesti szállodai bevételek további 14%-kal haladták meg az előző évit, országos szinten minden 100 forintból 77-et a fővárosban költöttek el a külföldiek. Budapestet egyre nagyobb arányban választják az átlagosnál jóval többet költő turisták. Idén például az összes külföldi vendégéjszaka kétharmadát 4 és 5 csillagos szállodákban töltötték el a fővárosba érkező vendégek. Ahhoz, hogy Budapest a következő években tovább erősítse vezető szerepét, elengedhetetlen a pezsgő városi élet és a vonzó környezetet a turisták, valamint a kiegyensúlyozott és biztos háttér a turisztikai vállalkozások számára.

Ennek érdekében az elmúlt hónapokban minden eddiginél aktívabb tárgyalások kezdődtek a turizmust befolyásoló állami és politikai vezetőkkel. Jövő tavaszra olyan program készül, amely egyrészt kiszámíthatóbbá teszi a turisztikai szempontból is jelentős, nemzetközi színvonalú nagyrendezvények (Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál, Sziget Fesztivál stb.) támogatását, másrészt kiemelten kezeli a főváros bel- és külföldi arculatépítésének finanszírozását, Budapest nevének „fényesítését" szolgálja.

A Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a ferihegyi légikikötő forgalmának növelésében, ennek egyik első lépéseként tárgyalásokat kezdeményezett a Légügyi Marketing Alaphoz való csatlakozásról. Az alap célja, hogy vonzóvá tegye a fővárost külföldön, elsősorban a fapados járatokkal utazók körében. Ennek érdekében a jövő évi budapesti turisztikai keret akár 25-30 százalékát is az alap kaphatja.

Ferihegy forgalmára és egész Budapest népszerűségére is pozitív hatással lehet a külföldiek körében az idei Budapest Winter Invasion kampány. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis részt vesz a Magyar Turizmus Rt., a BTH, a MALÉV, a ferihegyi repülőtér és a Magyar Szállodaszövetség nagyszabású akciójában, aminek keretében a téli időszakban három napot Budapesten töltő vendégek a negyedik éjszakát ingyen élvezhetik hotelükben. A tavalyi akció több mint 25 ezer plusz vendégéjszakát jelentett a városnak, az idei cél 20 ezerrel több turista Budapestre csábítása, ami 80 ezerrel több itt töltött éjszakát jelentene.

2008-ban az országos Reneszánsz Év keretében számtalan tematikus budapesti programot is szerveznek. A fővárosi intézmények, cégek (Budapesti Fesztiválközpont Kht., Budapesti Történeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Fővárosi Levéltár, Budapesti Művelődési Központ) egyebek mellett irodalmi, zenei, ismeretterjesztő és közösségi eseményekkel készülnek Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójára.

A főváros évente 1,8 milliárd forintot költ turizmusra, de számtalan beruházás is Budapest vonzerejének növelését szolgálja. A ferencvárosi Közraktárak helyén – a város egyik legértékesebb Duna-parti ingatlanán mintegy 8 milliárd forintos beruházás eredményeként 2010-re elkészülhet a főváros „Covent Garden"-je, a város új kulturális és közösségi központja. Februárban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a belváros műemléki és közterületi megújítását célzó Budapest Szíve Programot, ami radikális forgalomcsillapítással a mai sokszorosára növelheti a városközpont gyalogos- és kerékpár-útvonalainak hosszát. Tizenhárom milliárd forintos, EU-támogatás felhasználásával teljes egészében át fog alakulni a Kiskörúton belüli városrész közlekedése.

Kiemelt uniós támogatással állami beruházásban, de szintén Budapest javára újul meg a város számos meghatározó turisztikai látványossága. 10 milliárdos támogatás jut a Budavári Palota és a Liszt Ferenc Zeneakadémia rekonstrukciójára, 3,1 milliárd a Szépművészeti Múzeum bővítésére és 2 milliárd forint a Szentendrei Skanzen megújítására. A főváros tervei szerint a következő pályázati körökben kiemelt programként kerül sor a műemlékfürdők (Gellért, Lukács, Széchenyi), valamint a városligeti Műjégpálya felújítására és átalakítására. Megújul a Vidám Park, bővítik az Állatkertet és mélygarázs is épül majd a felvonulási téren. A fürdők némelyikének a város szeretne jellegzetes arcot adni. Például a dunai fürdőknél legyen lehetőség kishajókkal is kikötni. A történelmi fürdőknek legyenek – eredeti korukhoz illő – szolgáltatásaik. A privatizáció szóba sem kerülhet, ezek valamennyien a város kincsei!

Egy városban akkor megy jól a turizmus, ha oda sok vendég érkezik és sokáig marad. Akkor jön sok turista – és marad ott sokáig – ha a város lakói is jól érzik magukat! A fővárosi Önkormányzat ennek elérése érdekében munkálkodik. A politika felelőssége, hogy világossá tegye: nem enged teret azoknak, akik a rombolás és pusztítás megtestesítői!

fekete lászló, a budapesti turisztikai szolgáltató kht. (bth) ügyvezetőjeA városban zajló események miatt a tájékoztatón nem jelenhetett meg dr. Tóth Gábor dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya. A Rendőrségnek az idegenforgalommal kapcsolatos munkájáról a beszámolót ezért Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. (BTH) ügyvezetője tartotta meg. Budapest a magyar idegenforgalom húzóereje, egyben az ország közigazgatási, gazdasági, kulturális és tudományos központja, a közel ezer műemlékkel, két világörökséggel, több, mint kétszáz múzeummal és galériával, természeti értékeivel, évről-évre egyre több külföldi és magyar turistát, és ennek nemkívánatos kísérő jelenségeként, jogsértőt vonz.

Mindemellett a statisztikai adatokat összevetve Budapest közbiztonsági szempontból kiemelkedő helyet foglal el az európai fővárosok között, hiszen 2006-ban a nyomozáseredményességi mutató 52,3 % volt, míg Bécsben 29,2 %, Varsóban 42,3 %, Párizsban 31,1 %, Londonban pedig 22,2 %.

Bécshez és Varsóhoz viszonyítva, ahol közel akkora a lakónépesség, mint Budapesten, a kriminálstatisztikai adatokat tanulmányozva a következőket láthatjuk:

 

Bécs

Varsó

Budapest

Lakónépesség

1 663 892

1 697 596

1 698 106

Ismertté vált bűncselekmények

218615

79 314

108 988

Hivatásos rendőri állomány

6 491

9 140

6 912

Nyomozati eredményesség 2006.

29,2%

42,3%

52,3%

A rendőrség arra törekszik, hogy ezt az előkelő helyet megtartsa, illetve a főváros biztonságát szavatolja, ezáltal Magyarországot, a fővárost a külföldi turisták számára vonzóvá tegye a 2007-es évben is. A rendőrkapitányságok ügyeletei megkülönböztetett figyelmet fordítanak a külföldi állampolgárok bejelentéseire, panaszaik felvételére, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények esetén az elsődleges nyomozati cselekményeket soron kívül végzik.

A turisztikai főidényben a Belvárosi Rendőrőrs, a Nyugati pályaudvari Rendőrőrs és a Keleti pályaudvari Rendőrőrs mellett idegenforgalmi minicentrumként működött naponta 7 órától 19 óráig a Hősök terén felállított pavilon is.

Folyamatos a rendőri jelenlét posztos rendőri helyek felállításával és gyalogos járőrszolgálattal a Budai Várban, a történelmi Belváros területén, a Citadellán, a Margitszigeten, a Hősök terén és a Városligetben, valamint fokozott ellenőrzés alatt állnak a nagy vasúti pályaudvarok, fontosabb metróaluljárók, illetve a főváros egyéb frekventált helyei.

Térfigyelő kamerák segítik a rendőri munkát a Várban, a Belvárosban, a Hősök terén és a Városliget egy részén, valamint a Nyugati és a Keleti pályaudvaron.

A City Rendőrség működéséről szóló 21/2007. (VII. 16.) BRFK intézkedés az aluljárók területén, valamint a jelentős forgalmat lebonyolító ideiglenes vásárterületeken átszervezte a korábban létrehozott fővárosi régiókat. A folyamatos rendőri jelentét biztosítása érdekében három régiót alakítottak ki. A „belső központi idegenforgalmi régió" (Budai Vár, V. Váci utca, Vörösmarty tér, VI. Andrássy út, XI. Citadella, XIII, Margitsziget, XIV. Hősök tere, Állatkerti körút). A „metró-vonalbeli és pályaudvari régió" (Déli-, Nyugati- és Keleti pályaudvar, a metró vonalai, a II. Moszkva tér és a területekhez tartozó aluljárók), valamint a „pesti régió" (VI. Teréz körút, VII. Erzsébet körút, VIII. József körút, Verseny utca, Kőbányai út).

Visszatérő ellenőrzésekre és hatékony intézkedésekre került sor azokon a helyeken, ahol jellemző a közvéleményt irritáló személyek – koldusok, hajléktalanok, szélvédőmosók, engedély nélküli árusok, tiltott szerencsejáték szervezők – megjelenése.

Sajnos évről-évre visszatérően előfordulnak olyan esetek, amikor jellemzően külföldi állampolgárokat indokolatlanul magas számlák kiállításával  károsítanak meg Az idei idegenforgalmi szezonban 45 bejelentést tettek a magas számlák miatt, ezek közül 34 esetben került sor helyszíni rendőri intézkedésre, 11 esetben pedig a rendőrkapitányságon tettek bejelentést.

A nyári hónapokban több európai hírű rendezvénynek adott otthont Budapest, melyek közül kiemelt figyelmet érdemel a Sziget Fesztivál. Pozitívum, hogy a fesztivál ideje alatt rablás, illetve kiemelt rendkívüli esemény nem történt.

Az idei évben a francia rendőrség kötelékéből 2 fő érkezett Magyarországra, és teljesített közös szolgálatot a magyar rendőrökkel a fesztiválon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.