2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ökrökkel általában nehéz

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11440"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Az_kr_kkel_ltal_ban_neh_z_3179_m.thumbnail.jpg" border="0" alt="Jó hülyenek maradni!" title="Jó hülyenek maradni!" width="61" height="100" /></a><span style="width: 59px" class="caption"><strong>Jó hülyenek maradni!</strong></span></span>Apró ökrökkel nehéz a hegyre menni - gondolhatnánk. De naivak lennénk, mert még nehezebb, ha az ökrök nagyok. Mint amilyenek Romániában is. </p><p>

jó hülyenek maradni!Jó hülyenek maradni!Apró ökrökkel nehéz a hegyre menni – gondolhatnánk. De naivak lennénk, mert még nehezebb, ha az ökrök nagyok. Mint amilyenek Romániában is.

jó hülyenek maradni!Jó hülyenek maradni!Apró ökrökkel nehéz a hegyre menni – gondolhatnánk. De naivak lennénk, mert még nehezebb, ha az ökrök nagyok. Mint amilyenek Romániában is.

Olvasás nélküli oktatás

Szucsáva, 2008 februárja, Spiru Haret Egyetem, vizsgaidőszak. Jogi és közigazgatási tanszék. Helyszín: a város művelődési háza. Nagyhangú, laza beszélgetés, öblös moldovai nyelven. Mit is mondjak, a diákok csak diákok maradnak… Felismerik egymást, vidáman kezet ráznak, hátbaveregetik a másikat, csintalanok. Ez az ő idejük! Ketten nyögve felkapaszkodnak az amfiteátrum felé. Izzadnak a kucsma és a merev vasárnapi bőrruha alatt. Egy másik, aki kávészínű sapkát visel s aki szintén „hosszú" katonaságon volt még a kollektivizálás előtt, ugyancsak a bejárat felé igyekszik. Három „fiatal lány" „az oroszoktól" vásárolt sapkák alatt izgatottan csacsog. Logikus kérdések hangzanak el: „miből is vizsgázunk ma?", és baráti biztatások: „Ülj mellém, én majd segítek."

Az ország hülyén szeret!

A teremben a diákok egyenként a bizottság asztalához járulnak, kifizetik a százezer lejes vizsgailletéket. Egy megbízható ember A4-es íveket osztott ki a helyes válaszok minden változatával. Nem jut mindenkinek. A vizsgázók jólnevelten a boldog birtokosok köré állnak, miközben az egyik szervező ezt tanácsolja nekik: „Figyeljetek, hogy írtok, ne legyen szembeszökő. Ne töltsetek ki mindent, mert ha 9-est vagy 10-est kaptok, baj lesz. Ellenőrző bizottságot küldenek és baj lesz. És akinek van „ihletforrása", annak jussanak eszébe azok, akiknek nincsen."

Tavasszal számlálják az őszi gólyákat

Sapkájukkal a tarkójukon és homlokukhoz ragadt hajjal – Adrenalin, te drága vitamin! – a kofácskák és a gazdurak kiözönlenek a teremből. „Kibaszott vizsga! Nem sikerült! A válaszokat nem a kérdések sorrendjében írták be! Betűrendbe tették, hogy összezavarjanak. De egy ötösre azért tudtam, azt hiszem." Egy másik hang, diadalmasan: „Nahát, itt kérvényt kell beadni, hogy elvágjanak!" Egy jóakaró felvilágosít: „Nincs más út: az európai normák szerint a polgármesteri hivatalok »gépezetének« felsőfokú tanulmányokra van szüksége."

Fordította: Demény Péter

Az eredeti megjelent:

Az ökrökkel általában nehéz
de Nicolae R. DĂRĂMUŞ | 12 Martie 2008

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.