2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Huszonhatodszor díjazták a legjobb sajtófotókat -A Nemzeti Múzeumban május elsejéig tekinthető meg a kiállítás

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11442"><img class="image thumbnail" src="/files/images/muosz%20elnoke.thumbnail.jpg" border="0" alt="Dr. Eötvös Pál a MÚOSZ elnöke a megnyitón" title="Dr. Eötvös Pál a MÚOSZ elnöke a megnyitón" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Dr. Eötvös Pál a MÚOSZ elnöke a megnyitón</strong></span></span> <p>Március 28-án huszonhatodik alkalommal adták át az elismeréseket járó elismeréseket a mögöttünk hagyott esztendő legjobb magyar sajtófotóiért. A hagyományosan rendkívül színvonalas kollekció kiállítását egy hónapig látogathatja a fényképeket szerető közönség.</p><p>

 dr. eötvös pál a múosz elnöke a megnyitónDr. Eötvös Pál a MÚOSZ elnöke a megnyitón

Március 28-án huszonhatodik alkalommal adták át az elismeréseket járó elismeréseket a mögöttünk hagyott esztendő legjobb magyar sajtófotóiért. A hagyományosan rendkívül színvonalas kollekció kiállítását egy hónapig látogathatja a fényképeket szerető közönség.

 dr. eötvös pál a múosz elnöke a megnyitónDr. Eötvös Pál a MÚOSZ elnöke a megnyitón

Március 28-án huszonhatodik alkalommal adták át az elismeréseket járó elismeréseket a mögöttünk hagyott esztendő legjobb magyar sajtófotóiért. A hagyományosan rendkívül színvonalas kollekció kiállítását egy hónapig látogathatja a fényképeket szerető közönség.

A magyar sajtófotó seregszemléje kaland és időutazás a 2007-es év életünket még mindig befolyásoló eseményei között – hangzott el a kiállítás megnyitójával egybekötött díjátadási ünnepségen. A pályázatra 413 fotóriporter küldte be összesen 9223 felvételét, amelyek közül a legtöbb a társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia és képriport kategóriában érkezett, míg a legkevesebb fotót a pályázók a hír-eseményfotó kategóriában nyújtották be. A tavalyi évhez képest a bulvár-humor-kategóriába mintegy másfélszer több nevezés érkezett.

eszterházy péter nyitotta meg a kiállítástEsterházy Péter nyitotta meg a kiállítástA legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Hernád Géza, a Magyar Hírlap fotóriportere érdemelte ki a „Búcsú a Lipótmezőtől" című sorozatával, amellyel a „Pictures of the Year" nemzetközi fotópályázat „feature picture story" kategóriában 2. díjat nyert.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat és a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Bácsi Róbert László (Hölgyvilág) nyerte el a „Zanskar és Lakadh" című sorozatával.

  Hernád Géza MÚOSZ  Nagydíjas sorozata: "Búcsú a Lipótmezőtől"

1. a dijátadás1. A dijátadás 2. búcsú a lipótmezőtől2. Búcsú a Lipótmezőtől 3.búcsú a lipótmezőtől3.Búcsú a Lipótmezőtől
4. búcsú a lipótmezőtől4. Búcsú a Lipótmezőtől 5. búcsú a lipótmezőtől5. Búcsú a Lipótmezőtől 6. búcsú a lipótmezőtől6. Búcsú a Lipótmezőtől
7. búcsú a lipótmezőtől7. Búcsú a Lipótmezőtől 8. búcsú a lipótmezőtől8. Búcsú a Lipótmezőtől 9. búcsú a lipótmezőtől9. Búcsú a Lipótmezőtől

A legjobb hírképért Escher Károly-különdíjban Szigetváry Zsolt szabadfoglalkozású fotóriporter, az MTI külső munkatársa részesült a „Megvert meleg pár" című fotójával, amellyel az idei „World Press Photo" pályázaton, a „mindennapi élet" kategóriában 2. díjat nyert.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Reviczky Zsolt, a Népszabadság fotóriportere kapta.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Móricz Simon, a Népszabadság fotóriportere kapta „Peking ma" című képéért.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat Bócsi Krisztián szabadúszó fotóriporter kapta.

A Szociális és Munkaügyi Miniszter „Esélyegyenlőség jegyében" különdíját Pintér Márta fotóriporter érdemelte ki.

A zsűri a nagy- és különdíjakon túl – Szigeti Tamás (Figyelő), Dezső Tamás és Koncz Zsuzsa (mindketten szabadfoglalkozásúak), Németh György (MTI), Sopronyi Gyula (Népszabadság) – a meghirdetett tizenhárom kategória valamennyi 1-3. díját odaítélte.

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a hozzá kapcsolódó kísérő kiállítások (Az esélyegyenlőség jegyében / Ringier 15 év – 15 kép) május elsejéig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kategóriagyőztesek:

A hír-eseményfotók kategóriájában Nagy Attila (Index.hu) nyerte az első díjat, míg a második és harmadik díjat is Fazekas István (HVG) kapta. A képriportok legjobbika Kurucz Árpád sorozata (Népszabadság), második Reviczky Zsolt (Népszabadság), harmadik Pál Anna Viktória (szabadúszó).

Az emberábrázolás-portré egyedi kategóriában első helyezett Illyés Tibor (MTI), Hajdú D. András (origo.hu) és Madácsi Zoltán (Equis Kft.) előtt. Sorozat kategóriában Bácsi Róbert László (Hölgyvilág), Hartyányi Norbert (szabadúszó) és Simon Márk (168 Óra) a sorrend.

A művészeti kategória egyedi képei közül Sánta István Csaba (szabadúszó), Reviczky Zsolt (Népszabadság) és Kollányi Péter (MTI) fotóit díjazták, míg a kategóriába nevezett sorozatok közül Bócsi Krisztián (szabadúszó) nyerte az első és a harmadik díjat is, második helyezett Egyed Ufó Zoltán (Új Magyar Szó) lett.

A sport egyedi kép kategóriájának győztese Kovács Tamás (MTI), a második Béli Balázs (Magyar Hírlap), a harmadik Kóti Kata (szabadúszó), míg a sorozatok közül Veres Viktor (Blikk), Kurucz Árpád (Népszabadság) és Szalmás Péter (Népszava) a befutók sorrendje.

A természet és tudomány egyedi fotói közül Kudich Zsolt (NEXON) munkája győzött, mögötte Kovács Attila (MTI) és Barakonyi Szabolcs (Index.hu) végzett. A képsorozatok legjobbikának Simonyi Balázs (Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa) fotóját ítélték, második Illyés Tibor (MTI), harmadik Radisics Milán (ZOOM Magazin).

A társadalomábrázolás egyedi kategóriáját Koszticsák Szilárd (MTI) nyerte, Reviczky Zsolt és Móricz Simon (mindketten Népszabadság) előtt; a sorozatok között Simon Márk (168 Óra), Barakonyi Szabolcs (Index.hu) és Simonyi Balázs (Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa) a végső sorrend.

A bulvár-humor-zsáner műfajban az idén Mitruczky Kinga Henriett (Bors) győzött, őt követi Nagy Attila (Index.hu) és Meggyesi Bálint (Nemzeti Sport).

Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.