No (ham)Burger:GYORS, ZSÍROS, HALÁLOS
5 perc olvasásEgyes gyorséttermek gyakori látogatása a legkevésbé sem tesz jót az egészségünknek, figyelmeztettek dán kutatók. Egy, a 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, a KFC és McDonald's termékeire kiterjedõ, 35 ország bevonásával készült vizsgálat alapján elmondható, hogy ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függõen, hogy a világ melyik részén vásároltuk. A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepelek.
Egyes gyorséttermek gyakori látogatása a legkevésbé sem tesz jót az egészségünknek, figyelmeztettek dán kutatók. Egy, a 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, a KFC és McDonald's termékeire kiterjedõ, 35 ország bevonásával készült vizsgálat alapján elmondható, hogy ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függõen, hogy a világ melyik részén vásároltuk. A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepelek.
A transz-zsírok elõállításánál a nõvényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd rendkívül magas hõmérsékletre hevítik. Az olaja molekulái ennek hatására hidrogént kötnek magukhoz, ebbõl jön létre az a természetben egyébként nem létezõ vegyület, a transzzsírsav, ami az eljárásnak köszönhetõen megváltoztatja halmazállapotát, megszilárdul.
A transzzsírok elõnye, hogy eltarthatóságuk kitolódik, szobahõmérsékleten és tárolhatóak és többször felhasználhatóak (pl.: sütõolaj), így az ipari felhasználóknak – minimális – költség megtakarítást eredményeznek.
Elõnyeik mellett azonban a transzzsírok súlyos hátrányokat hordoznak magukban. Ezek a zsírok természetes formában nem léteznek, ezért az emberi szervezetnek is jóval nehezebb feldolgozni õket, illetve megjelenésük károsan befolyásolja a szervezetben végbemenõ biológiai folyamatokat. Az élelmiszeripari termékekben lévõ transzzsírok károsan befolyásolják a zsíranyagcserét, tönkreteszik az ereket, érelzáródást, szívinfarktust okoznak. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása, hosszabb távon kb. 30 százalékkal növeli a koszorúér elzáródás, így a szívinfarktus veszélyét.
A Prof. Steen Stender által vezetett kutatás során 35 országban vizsgálták a McDonald's és a KFC sült krumpliját és sült csirkeszárnyát, különbözõ mikrohullámú sütõben elkészíthetõ pattogatott kukoricákat, valamint elõrecsomagolt aprósüteményeket és országonként jelentõs eltéréseket találtak a cégek ugyanazon termékének minõségében. A megvizsgált gyorsételeknek nemcsak a zsírtartalmuk volt magas, de a bennük található transz-zsírsavak aránya átlagosan a Dániában engedélyezett érték tizenhétszerese volt (Dánia, Európában elõször, 2004-ben 2 százalékban határozta meg a transz-zsírsavak maximális arányát a termék teljes zsírtartalmában).
Kelet Európa – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország – különösen rossz eredményt ért el a felmérésben, egy itt vásárolt KFC sült csirke szárny és sült krumpli teljes zsírtartalomhoz viszonyítva 29-34 százaléknyi transz-zsírsavat tartalmazott, ami legalább annyira rossz arány, mintha ugyanezt a menüt az Egyesült Államokban vásároltuk volna. A Magyarországon mért pontos érték 32% volt.
A kutatás ?nyertesei" Oroszország, Spanyolország, India és Skócia, itt a gyorsételek transz-zsírsav tartalma megfelel a dán elõírásoknak, azaz a termék teljes zsírtartalmának nem több mint 2 százaléka transz-zsírsav.
A McDonald's termékeinek vizsgálata hasonló eltéréseket mutatott, esetükben a transz-zsírsavak aránya – 20 százalékkal – Ománban volt a legmagasabb. Az Egyesült Államokban mért 14-16 százalékos értékkel összehasonlítva, Angliában (London, Aberdeen, Glasgow) 15-16%, Hong-Kongban, Lengyelországban és Dél-Afrikában 14-15%, Magyarországon 9% ugyanez az arány.
Bár az vitatható, hogy a gyorséttermi étkezés milyen mértékben felelõs az elhízásért és egyéb betegségekért, a szakértõk szerint a gyorsételek általában magas energiatartalma, kombinálva a túl nagy adagokkal egyértelmûen túlzott kalória bevitelt okoz.
Miután 35 országban 74 adagnyi KFC és McDonald's sült krumplit és sült csirke szárnyat (French fries/fried chicken – nuggets/hot wings) vizsgáltak meg, arra a megállapításra jutottak, hogy alapvetõen hibás az az elgondolás, hogy a gyorséttermek választéka világszerte ugyanolyan lenne. Míg a termék teljes zsírtartalmának váltakozása még megmagyarázható a helyi ízlésvilággal, ugyanez már nem igaz a transz-zsírsavakra.
Az eredmények azt mutatják, hogy ugyanazon cég ugyanazon terméke 40 százalékkal több zsírt és ennél nagyságrendekkel több transz-zsírsavat tartalmazhat, attól függõen, hogy a világ mely részén vásárolták azt. Azaz a vásárló gyakorlatilag nem tudhatja, hogy amit eszik mennyire is veszélyes az egészségére.
A kutatás egyik résztvevõje, Prof. Arne Astrup – a Nemzetközi Elhízástudományi Társaság elnöke – szerint: ?a gyorsétkezés gyakran bizonyulhat szerencsejátéknak, ha az egészségünkrõl van szó".
Mivel minden érintett közremûködése szükséges ahhoz, hogy javítsunk az étrendeken és felvegyük a harcot az elhízással, a gyorsétterem iparnak komoly kihívással kell szembenéznie, hogy javítsák a termékeik minõségét és megszabaduljanak a káros transz-zsíroktól, ami, mint ahogy Dánia példája mutatja nem is olyan nehéz.
Az azonban hogy ezek a nemzetközi láncok továbbra is magas transz-zsír tartalmú ételeket kínálnak, azt mutatja, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a vásárlóik egészségével, és csak akkor fognak érdemi változásokat foganatosítani, ha a hivatalos elõírások legalább olyan szigorúak lesznek, mint jelenleg Dániában.