2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tesák Pál: Életem Tildtől San Salvadorig

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13712"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010003.thumbnail_1.jpg" border="0" width="78" height="100" /></a></span>  <p>Sokak emberben munkál a vágy, hogy családtörténeti műben emlékezzen őseire, és életútját megörökítse gyermekei számára. A XX. század tragikus sorsot szabott generációknak. Tesák Pál élete és pályaíve leképezi ezeket a sorsfordulókat. Könyve azonban mégis azt bizonyítja, hogy a megpróbáltatások ellenére hittel, szorgalommal és emberséggel a világ bármely pontján lehet érvényesülni.</p><p>

p1010003.thumbnail 1 

Sokak emberben munkál a vágy, hogy családtörténeti műben emlékezzen őseire, és életútját megörökítse gyermekei számára. A XX. század tragikus sorsot szabott generációknak. Tesák Pál élete és pályaíve leképezi ezeket a sorsfordulókat. Könyve azonban mégis azt bizonyítja, hogy a megpróbáltatások ellenére hittel, szorgalommal és emberséggel a világ bármely pontján lehet érvényesülni.

p1010003.thumbnail 1 

Sokak emberben munkál a vágy, hogy családtörténeti műben emlékezzen őseire, és életútját megörökítse gyermekei számára. A XX. század tragikus sorsot szabott generációknak. Tesák Pál élete és pályaíve leképezi ezeket a sorsfordulókat. Könyve azonban mégis azt bizonyítja, hogy a megpróbáltatások ellenére hittel, szorgalommal és emberséggel a világ bármely pontján lehet érvényesülni.

A szerző az I. világháború után létrejött Csehszlovákiában, Tilden született, mely egykor az esztergomi érsekség birtoka volt. A családnak is birtokai voltak, rokonai között szép számmal ügyvédek, mérnökök, gazdászok találhatók, apja orvosként praktizált. Emlékezete pontosan megőrizte az egykori családi ház berendezésének minden részletét, bemutatva a népes família tagjait. Híres személyiségek is akadtak köztük, így apai ágon távoli rokonságban álltak Vámbéry Árminnal a magyarság eredetét kutató nemzetközi tekintélyű néprajzkutatóval.

A vészkorszak azonban létében fenyegette a családot. A háború kitörése után a fiatalembert Kelet-Szlovákiába munkaszolgálatra hívták be, egy évvel később hamis papírokkal húga társaságában Budapestre menekült, ahol évekig bujkáltak. Húga azonban később visszatért Szlovákiába, ahol szüleivel együtt elhurcolták

 Tesák hamis papírjaival Pesten lebukott és ezért előbb a Hadik katonai kaszárnyában, majd a Margit kőrúti és Markó utcai fegyházban tartották fogva. A csodával határos módon maradt életben, az ostrom után orosz nyelvtudását kamatoztatva rövid időre tolmácsnak állt, majd visszatért Csehszlovákiába és beiratkozott a Károly egyetemre. Csakhamar azonban elindult a nagyvilágba, Belgium, Anglia után Guatemalába és 1951-ben San Salvadorba érkezett, ahol. három dollárral a zsebében, önálló vállalkozásban új termékek gyártásába kezdett. Az általa alapított gyár, melyben ostyákat és sósmogyorót gyártanak, felveszi a Diana nevet, emlékezve a magyar Diana sósborszesz sikeres márkára. A kezdeti induláshoz hitelre volt szükség, így kerül kapcsolatba egy Levinsky nevű úrral, aki később az Egyesült Államokba költözött. /Unokája az a Monica Lewinsky, akinek neve Clinton elnökkel kapcsolatban járta be a világsajtót./

A szerző leírása alapján az olvasó megismerkedhet a társasági élet szereplőivel, képet kaphat az ottani életformáról. A vállalkozást rengeteg munkával sikerült felvirágoztatni. Ezt követően Tesák Budapestre jött családlátogatásra és feleségnézőbe. Egy fiatal jogász hallgatónő a választottja, de az államközi kapcsolatokban burjánzó bürokrácia miatt csak négy év múlva tudtak összeházasodni.

A könyvben részletező alapossággal ismerhető meg Salvador története, Latin-Amerika politikai-gazdasági és társadalmi jellegzetességei. A polgárháborús viszonyok állandósulása beleszólt az üzleti élet alakulásába éppúgy, mint az immár három gyermekkel kibővült család mindennapjaiba. 1980-tól Tesákné Ildikó a gyerekekkel San Diegóba költözik, ahonnan csak 1986-ban térnek vissza. Ebben az évben Tesák Pál elnyeri „Az év gyárosa" címet. A kisvállalkozásból az 1990-es évekre Közép-Amerika nagy élelmiszergyárát építik ki. A New York Times riportban emlékezett meg azokról a szociális juttatásokról, melyek egyedülálló helyzetet teremtettek üzemen belül, s amelyek példaként szolgálhattak a társadalmi béke megteremtése útján. Az 1400 főt alkalmazó gyárban két szakszervezet is működött, a gyárban ingyen orvosi rendelők, gyógyszerek álltak a munkások rendelkezésére. Elősegítették, hogy elvégezhessenek magasabb iskolákat, az újításoknak nagy teret engedtek, házvásárláshoz a cég kamatmentes hitelt biztosított, a gyárnak zenekara és több sportklubja működött.

Tesák Pált 1992-ben Csehszlovákia tiszteletbeli konzuljává nevezték ki, s ez alkalommal látogatást tett feleségével Havel elnöknél is.

Sajátos gyárvezetési elveiről és módszereiről egy közgazdasággal foglalkozó tankönyv is megemlékezik. Ebben méltatják azt a gyakorlatot, ahol egy ember nem csak munkát adott a dolgozóinak, hanem gondoskodott a lakáshoz jutásról és az egészségügyi ellátásról is. „Egymillió ilyen ember drámaian meg tudná változtatni az egész világot"- írták.

A kötetet sok kép színesíti, régi, megfakult felvételek mellett a felnőtt gyermekek és unokák fényképeivel.

cimlap

Tesák Pál (1920-)
   Életem Tildtől San Salvadorig / Tesák Pál ; … visszaemlékezését lejegyezte Misurák Dénesné Fényi Irén, Tesák Pálné Juhász Ildikó. – [S.l.] : Tesák P., [2004]. – 259 p. : ill., részben színes ; 31 cm
Kötött : ár nélkül, ISBN nélkül, magánkiadás
Tesák Pál (1920-)

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.